Студенти 3 курсу ОС «Бакалавр» спеціальності «Економіка» успішно захистили звіти з навчальної практики з організації виробництва та агробізнесу

4 липня 2023 року

 

 

Завданням навчальної практикиорганізації виробництва та агробізнесу є поглиблене ознайомлення зтеоретичними засадами раціональної організації виробництва та бізнесу в аграрних формуваннях і набуття практичних навиків щодо обґрунтовування доцільності впровадження проєктів з розвитку підприємства.
  Для розробки інвестиційних проєктів були створені робочі групи, які працювали протягом періоду практики. Проєкти представляли керівники груп. Наприклад, Аліною Ященко був представлений проєкт з виробництва житнього борошна в ТОВ «Умань Хліб Трейд».
  Розрахунки засвідчили, що підприємство через 3 роки зможе повністю окупити всі витрати на встановлення технологічного обладнання з виробництва житнього борошна і отримувати високі прибутки.
  В свою чергу, Дар’я Брагар представила проєкт з переробки насіння соняшнику для підвищення прибутковості діяльності сільськогосподарського підприємства.
  Проведений аналіз інтегральних показників економічної ефективності інвестицій й чутливості проєкту дозволив зробити висновок про те, що розглянутий інвестиційний план по закупівлі обладнання для виробництва олії є досить привабливим для інвестора і його варто рекомендувати для прийняття й подальшого застосування на практиці з метою одержання доходу.
  З метою покращення продовольчої безпеки країни, забезпечення населення молоком та м’ясом, Тетяна Мальчукова представила проєкт з організації міні-ферми з виробництва козиного молока. Реалізація проєкту передбачає залучення інвестицій на суму 2,5 млн грн. Термін окупності проєкту склав біля 5 років.
  Не менш цікавим був проєкт Вікторії Колумбет та її команди з організацій підприємства з вирощування грибів з терміном окупності 4,8 роки та внутрішньою ставкою доходності 30,5%. Особливість цього проєкту полягає у невеликих витратах, досить короткому терміну окупності та високій прибутковості.
  Богдана Шама здійснювала оцінку привабливості інвестиційного проєкту з придбання нового обладнання для виробництва кондитерських виробів з метою збільшення обсягу виробництва та асортименту продукції, покращення якості та конкурентоспроможності продукції, зниження собівартості та збільшення прибутковості продукції, впровадження нових технологій та інновацій, розширення ринків збуту та експортних можливостей.
  З аналогічною метою Анастасією Магденко та її командою була проведена оцінка привабливості інвестиційного проєкту з придбання нового обладнання для виробництва йогурту. Термін окупності інвестицій в проєкт склав 5,5 років.
 
  Представлені студентами інвестиційні проєкти були актуальними, з детальними розрахунками потреби в інвестиційних ресурсах і прогнозних показників ефективності інвестицій (чистої теперішньої вартості, внутрішньої норми доходності, рентабельності інвестицій і терміну окупності) та аналізу чутливості проєкту.
  Мета навчальної практики з організації виробництва та агробізнесу по закріпленню студентами системи теоретичних знань з раціональної організації виробництва та набуття практичних навиків щодо обґрунтовування доцільності впровадження проєктів з розвитку підприємства досягнута.
 
Іван Коновал,

доцент кафедри організації підприємництва та біржової діяльності 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook