Найкращі медовари позмагалися в НУБіП України

10 лютого 2015 року

     Упевнене збільшення виробництва меду в Україні дозволяє пасічникам пропонувати цей цілющий продукт також у питному вигляді. Науково-педагогічні працівники кафедри конярства і бджільництва нашого університету спільно із фахівцями галузі, об’єднаними в громадську організацію «Гільдія медоварів України», провели 7-8 лютого на базі навчально-дослідної лабораторії «Голосіївська дослідна пасіка» ХІ всеукраїнський науково-практичний семінар та конкурс «Питні меди – 2015»

     Понад 80 медоварів з усієї країни презентували свої солодкі вироби об’єктивній і фаховій дегустаційній комісії. До її складу ввійшли провідні бджолярі-медовари, науковці і громадські діячі України – колишній директор Інституту садівництва НАН України Олександр Литовченко, нардеп України чотирьох скликань Володимир Стретович та представник МОЗ України Ростислав Сищук. Участь у роботі авторитетного журі також взяв начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій НУБіП України Василь Туринський. Ділячись досвідом проведення дегустації, він відмітив свою глибоку враженість у різноманітті номінацій та технологічному напрацюванні. Цей конкурс є своєрідним навчально-методичним заходом, адже в ньому взяли участь як досвідчені медовари, так і початківці, які спробували себе в новому своєрідному напрямку.

 

     За встановленим правилом, напої закодовані та подаються за номером зразка, без жодних приміток, тому ідентифікувати виробника завчасно просто неможливо. Тож медовари змогли поборотися за нагороди у восьми номінаціях «Меди ставлені без додавання соків та ароматичних трав», «Меди ставлені з додаванням соків», «Меди ставлені з додаванням ароматичних трав», «Меди варені без додавання соків та ароматичних трав», «Меди варені з додаванням соків», «Меди варені з додаванням ароматичних трав», «Медові кваси, меди збитні, пиво», «Оформлення продукції».

 

     За результатами конкурсу дегустаційна комісія відзначила медалями та дипломами більше 120 найкращих напоїв у чотирьох номінаціях. А гран-прі отримала Наталя Сабашенко з Чернігівщини за медовий напій в номінації «Меди варені з додаванням соків».
     Паралельно з роботою комісії проводився семінар «Технології виготовлення медових напоїв і інновації в виробництві медової продукції».
     У ньому взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри конярства і бджільництва, а також студенти ОКР «Бакалавр» та ОКР «Магістр» факультету тваринництва і водних біоресурсів НУБіП України. Учасники семінару обговорили особливості підготовки води, ягід, фруктів та роботи із дріжджами при виготовленні медових напоїв, розглянули інновації в виробництві медової продукції. А переможці конкурсів поділилися рецептами виготовлення медових напоїв.

 

     Слід зазначити, що популяризацією медоваріння вже не перший рік займається голова Гільдії медоварів України Василь Барабаш. За його активної участі в Україні відроджуються традиції медоваріння, що беруть свій початок дев’ять тисяч років тому. Ще під час розкопок скіфських курганів знаходили закорковані амфори, наповнені солодким, тягучим медовим вином.
     Тож проведення таких семінарів у стінах нашого закладу з напрацювання технології переробки меду в питво варте уваги, відновлення і поширення серед пасічників. 

Куштуйте і пийте мед та будьте завжди здоровими!

Олексій Лосєв,
доцент кафедри конярства і бджільництва


 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook