Травень в плодоовочевому саду

4 травня 2023 року

 Нарешті студенти дочекалися практичних занять по дисципліні "Селекція плодових культур". Найактивніші представники 3 скороченого та 4 курсів прийняли участь у штучному запиленні груші.

 

Студенти засвоїли два способи гібридизації - із застосуванням ізоляторів та без них. Марлеві ізолятори використовують для запобігання комахозапилення. Їх знімають безпосередньо перед запиленням, нормують кількість квіток у суцвіття, наносять пилок на приймочки і знову ізолюють вибрану гілку. Другий спосіб полягає у видаленні пелюсток у бутонів напередодні розкривання. На такі квітки комахи-запильники не звертатимуть уваги, тому квітки не потрібно ізолювати.

Швидко минув час занять, проте студенти затрималися в саду, щоб підготуватись до наступного заняття. На черзі за грушою - яблуня, яка квітує пізніше. На певних гілках дерев яблуні, які почнуть квітуватити через декілька днів, розмістили марлеві ізолятори. У відповідності з визначеними батьківськими парами заготовлено бутони різних сортів, з яких буде вилучено пилок.

Володимир Меженський
Професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook