«Українсько-польська історія: спільне та відмінне в концепціях сучасних українських і польських істориків» - тема зустрічі з ад’юнктом Ягеллонського університету Ольгою Морозовою

27 квітня 2023 року

27 квітня на кафедрі міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України відбулась онлайн-зустріч з доктором історичних наук, доцентом, ад’юнктом Ягеллонського університету МОРОЗОВОЮ Ольгою Станіславівною на тему: «Українсько-польська історія: спільне та відмінне в концепціях сучасних українських і польських істориків» за участю магістрів, аспірантів та викладачів кафедри.

Подібна проблематика є надважливою для сучасних істориків та міжнародників, адже активна позиція поляків щодо підтримки українського народу у війні з російським агресором стала стимулом до пожвавлення вивчення актуальних подій української історії польськими дослідниками. Особливо яскраво активізація дослідження історії України проявляється в польських наукових та освітніх закладах, зокрема університетах. Польські вчені фіксують події українсько-російської війни, збирають статистичні дані, популяризують українську тематику в усьому світі. Позитивним моментом для дослідження історії України в Польщі є можливість отримання фінансової підтримки на написання книг та реалізацію проектів від польських та міжнародних фундацій.
Так, на зустрічі були презентовані різноманітні програми, проекти, гранти, для підтримки української наукової спільноти, яку проводять Варшавський, Ягелонський, Вроцлавський університети, Університет імені Адама Міцкевича та багато інших.

     

     

     

Присутні мали можливість задати питання доповідачу. Так, магістр спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Бруслік Артур поцікавився, чи знаходять польські та українські історики порозуміння в суперечливих питаннях українсько-польської боротьби на початку ХХ ст. та як поляки ставляться до постаті С. Бандери, а аспірант спеціальності 032 «Історія та археологія» Андрій Сорокін задав питання стосовно польських наукових видань і доступності публікації в них для українського науковця.
Наприкінці плідної зустрічі професор Ольга Морозова зазначила, що подібна тенденція в напрямку пізнання України та українців, їх історії та культури, що зараз існує в польському освітньому та науковому середовищі, безперечно, буде мати гарні результати як для розвитку української та польської науки, так і для українсько-польських відносин у майбутньому.

 

 

 

Євгенія Шевцова,
аспірантка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook