Наукова школа генеалогічних методів у селекції, племінного використання високопродуктивних тварин

555[1]Кравченко Микола Антонович

(1909-1986)

Доктор сільськогосподарських наук, професор,

заслужений діяч науки УРСР

        

 

    

 

 

 

     Назва наукової школи: наукова школа генеалогічних методів у селекції, племінного використання високопродуктивних тварин.  Рік заснування: 1950 р.

      Засновник наукової школи: Кравченко М.А. народився у м. Ростові-на-Дону в родині службовців. У 1931 р. закінчив Кубанський сільськогосподарський інститут. Протягом двох років працював у Башкирії головним зоотехніком системи Наркомату радгоспів, був асистентом у Башкирському сільськогосподарському інституті. З 1934 р. до 1936 р. навчався в аспірантурі Московської сільськогосподарської академії ім. К.А.Тимірязєва. У 1936р. здобув науковий ступінь кандидата сільськогосподарських наук. У 1945 р. йому присуджено вчений ступінь доктора сільськогосподарських наук. Наукову й викладацьку роботу поєднував на посаді доцента у Білоруській сільськогосподарській академії, Дніпропетровському сільськогосподарському інституті. З 1940 р. по 1956 р. очолював кафедру розведення та спеціальної зоотехнії Київського ветеринарного інституту й паралельно – кафедру дарвінізму Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка (1948-1953 рр.). З 1956 р. до 1981 р. завідував кафедрою розведення сільськогосподарських тварин Української сільськогосподарської академії, а потім до кінця свого життя працював там на посаді професора.

Деякий час Кравченко М.А. читав лекції з розведення сільськогосподарських тварин в аграрному університеті Угорщини. У 1957 р. став першим деканом, одним із організаторів зоотехнічного факультету Української сільськогосподарської академії. Працював радником із сільського господарства Посольства СРСР у Франції.

Керівник наукової школи: академік НААН України, доктор сільськогосподарських наук Микола Васильович Зубець. Народився 7 квітня 1938 р. в с. Новій Басані Бобровицького р-ну Чернігівської обл. Закінчив Українську сільськогосподарську академію (1962). З 1972 р. до 1990 р. працював на різних посадах в Міністерстві сільського господарства України, а з 1996 р. був Президентом УААН.

Послідовники: Буркат В.П., Вінничук Д.Т., Мельник Ю.Ф., Рубан Ю.Д., Кононенко Н.В., Спека С.С., Самусенко А.І., Майборода М.М., Найденко К.А., Мушкарьов В.М., Глушак І.І., Шеремета В.І., Ткачук В.М., Витрихівська А.В., Чиркова О.П., Марченко О.Ф. та інші.

Загальна кількість учнів наукової школи: 45 кандидатів наук, 6 докторів сільськогосподарських наук.

Напрями досліджень: розробка генеалогічних методів у селекції, вивчення впливу умов життя на ефективність добору тварин, обґрунтування підбору тварин та його класифікація, удосконалення методик розведення за лініями та родинами, а також відтворного схрещування, отримання та племінне використання високопродуктивних тварин.

Основні здобутки школи: Кравченко М.А. був ініціатором створення української м’ясної породи великої рогатої худоби. Він брав активну участь у розробці основних методичних положень відтворного схрещування, виборі вихідних порід і окремих бугаїв кіанської породи та шароле, які стали родоначальниками ліній нової породи. Кравченко М.А. та ряд його учнів отримали авторські свідоцтва за створення чернігівського та придніпровського типів, а також української м’ясної породи. Його послідовники є співавторами новостворених українських чорно-рябої, червоно-рябої та червоної молочних порід, а також поліської м’ясної породи великої рогатої худоби. Майборода М.М. розробив комп’ютерну систему управління молочним скотарством «Орсек-Україна».

Кравченко М.А. опублікував 254 наукові праці, у тому числі 6 підручників для студентів вищих навчальних закладів та 7 монографій.

        Сучасний стан наукової школи, її популярність. Представниками наукової школи опубліковано понад 20 тисяч наукових праць, у тому числі 1500 монографій, отримано 540 патентів на винаходи. У послідовників наукової школи захистило понад 5 тисяч кандидатів с.-г. наук і близько 100 докторів с.-г. наук.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook