Заняття «Основи тактичної медицини для цивільного населення»

19 квітня 2023 року

 

01Коли в країні триває війна, нажаль, немає жодного місця, де можна почуватися у повній безпеці, навіть в районах без активних бойових дій. Тому основи надання першої домедичної допомоги повинен знати кожен.

18 квітня студентами групи Сп-21М у Дружньому просторі було відвідано заняття «Основи тактичної медицини для цивільного населення» за участі тренера-волонтера, медика Олега ЛАПУНЬКИ.

1265

Доповідач розповів як можна оцінити стан постраждалого за алгоритмом «MARCH». Такий алгоритм застосовується і нашими військовими при наданні допомоги пораненим.

Також, Олег ЛАПУНЬКА, продемонстрував основні складові індивідуальної військової аптечки.

34

Військова медицина відрізняється від цивільної типами травм або ран, зовнішніми умовами, можливістю надавати допомогу постраждалим та часом, який необхідний для евакуації постраждалих (інколи він набагато триваліший в умовах бою). Але знову ж таки в умовах воєнного стану, окремі моменти повинно знати та вміти і цивільне населення.

Алгоритм «MARCH» має такі складові:

Massive Bleeding (масивна кровотеча) – зупинка кровотечі, що загрожує життю. Даний пункт є одним із найважливіших – якщо не зупинити кровотечу, то людина загине. Залежно від типу кровотечі застосовуються різні прийоми їхньої зупинки. В основному це правильне накладання турнікетів або бандажів. Якщо з анатомічних причин накласти турнікет неможливо, виконати прямий тиск на рану з подальшим тугим тампонуванням рани бинтом, просякнутим контактним гемостатиком або стерильним перев'язувальним матеріалом. Продовжувати прямий тиск на рану поверх тампона протягом щонайменше 3 хв. Якщо цього недостатньо, використати другий бинт з контактним гемостатиком. Після виконання маніпуляції переконатись у відсутності кровотечі та накласти поверх рани компресійну пов'язку.

Airways (дихальні шляхи) – забезпечення прохідності дихальних шляхів. Особливу увагу щодо забезпечення прохідності дихальних шляхів слід приділити постраждалим, які перебували в будинках або автомобілях, що горіли. У цих постраждалих може розвиватися набряк верхніх дихальних шляхів унаслідок їх опіку.

Respiration (дихання) – закриття всіх відкритих ран грудної клітки. Якщо в постраждалого прогресуюче порушення дихання, поранення грудей або запідозрене закрите пошкодження порожнин тіла, потрібно припускати розвиток напруженого пневмотораксу (прогресивного накопичення повітря і або газу в плевральній порожнині з одночасним підвищенням тиску в ній) і виконати плевральну декомпресію (зменшення тиску в плевральній порожнині) у другому міжреберному проміжку за допомогою декомпресійної голки або катетера 14G завдовжки не менше 8-ми сантиметрів. Усі відкриті рани грудної порожнини потрібно герметизувати спеціальними наклейками з клапаном, або без клапана у разі її відсутності.

Circulation (циркуляція) – повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку. Найпростішими методами швидкого визначення гіповолемічного шоку є відсутність пульсу на променевій артерії і/або погіршення свідомості за відсутності черепно-мозкової травми.

Head injury/Hypothermia (черепно-мозкова травма/гіпотермія) – виявлення травм голови / запобігання переохолоджень. У разі черепно-мозкової травми важливо не допустити переохолодження постраждалих, використовуючи для цього табельні (термопокривало) та підручні засоби.

Галина ПАНЬКІВ,
викладач природничих дисциплін
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook