Дискусія "13-та програма Міжнародний валютний фонд для України: чи зможе країна вийти з "реанімації"?"

17 квітня 2023, 19:13
     Наприкінці березня Україна разом з Міжнародним валютним фондом підписала чергову програму розширеного фінансування, якою передбачено виділення $15,6 млрд. Ця програма є найбільшою за обсягом фінансування, адже з початку співпраці з МВФ (за 30 років) Україна отримала всього $37 млрд.
    13 квітня 2023 року викладачі кафедри фінансів: професор Юлія Негода, доценти Юлія Біляк, Інна Долженко, Олександр Лабенко, Лариса Олійник, асистент Максим Клименко відвідали онлайн дискусію: «13-та програма МВФ для України: чи зможе країна вийти з «реанімації» представлена CASE Україна в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
    Модератором даного заходу виступив Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна та спікерами були Олексій Блінов, начальник аналітичного відділу Sense Bank та Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу Concorde Capital.

    На заході було обговорено нову чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України. Програма дуже важлива в поточних умовах. Вона створює основу для стійкості та передбачуваності. Цілями програми є: забезпечення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, сприяння економічному відновленню а також забезпечення довготривалого економічного зростання в післявоєнному періоді. Програма має дозволити Україні вижити під час війни та у повоєнний період створити умови для відбудови та вступу в ЄС. Кошти, отримані від МВФ будуть спрямовані на підтримку платіжного балансу та валютного курсу. Програма передбачає два етапи, які умовно можна назвати «воєнним» та «повоєнним».

    Зобов’язання, які бере на себе Україна, будуть суттєвими та масштабними. Певна специфіка обґрунтовується структурними реформами, пов’язаними з очікуваним вступом до ЄС. Реформи пов’язані з фіскальною політикою, а саме створення Національної стратегії доходів (НСД). Вона має стати важливим елементом плану довгострокового економічного зростання України. НСД включатиме перегляд спрощеного режиму оподаткування, інституційне зміцнення податкової та митної служб, приведення ПДВ і акцизів у відповідність до норм ЄС, посилення антикорупційних заходів, податкову реформу, яка забезпечить створення умов для повоєнного відновлення, реорганізацію БЕБ. В сфері монетарної та валютної політики Уряд має відмовитись від фінансування видатків бюджету за рахунок емісії; Національний банк України поступово готуватиме повернення до гнучкого курсу та таргетування інфляції. Соціальні виплати мають бути захищеними (встановлено нижню межу видатків Державного бюджету на соціальні програми в наступні роки). В банківській сфері до кінця цього року необхідно провести детальну діагностику банків, а до середини 2023 року НБУ має підготувати план дій щодо врегулювання проблемних активів. Також уряд має узгоджувати питання націоналізації банків із МВФ. В антикорупційній політиці має бути ухвалений закон, який відновлює обов’язкове подання майнових декларацій для державних діячів та їх перевірку НАЗК. Має бути прийнятий закон з жорсткішими правилами перевірки політично значущих осіб відповідно до стандартів FATF. Удосконалити відбір керівника та ключових посадових осіб САП та механізм підзвітності її керівництва. Також слід очікувати посилення контролю за розподілом коштів. Зокрема будуть змінені правила видачі державних гарантій, а видатки зі спецрахунків в НБУ для збору пожертв від фізичних та юридичних осіб будуть розглядатись як бюджетні програми спеціального фонду Державного бюджету.
В дискусії піднімались питання: «Що відбувається зараз в економіці країни? Які тенденції спостерігаються і які очікування на поточний рік? Що потрібно зробити, щоб поточна 13-та програма МВФ нарешті стала останньою "реанімаційною" програмою для України?».
Дякуємо Збройним силам України!!!
Віримо в Перемогу та найшвидшу відбудову України у післявоєнний період!!!

Юлія Біляк,
доцент кафедри фінансів

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook