Комплексний майстер клас «Удосконалення практичних навичок у використанні сучасного кулінарного смарт-робота Thermomix» для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

4 квітня 2023 року

     31 березня 2023 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбувся черговий, дуже цікавий, комплексний майстер-клас. Захід присвячений удосконаленню практичних навичок у використанні сучасного кулінарного смарт-робота Thermomix TM6 від Vorwerk студентами 4 курсу 3 групи спеціальності «Харчові технології». Вивчаючи такі дисципліни, як: «Технологія продукції ресторанного господарства», «Товарознавство в ресторанному господарстві», «Технологія харчування» та інші, з вибіркового блоку "Харчові технології в ресторанній індустрії, якість та безпечність" студенти успішно ознайомились з  можливостями та функціями  смарт-робота.  

 

   Студенти-харчовики добре теоретично підготовлені та знають, що Thermomix  – це кухонний робот, який робить приготування їжі простішим і приємнішим. Thermomix може зважувати, змішувати, подрібнювати, розмелювати, збивати, емульгувати, замішувати, варити, готувати на пару, надавати стравам аромату смаження. Також призначений для підсмажування м’яса, обсмажування овочів, виконує функцію ферментації для приготування йогуртів, сиру, підігріває соуси, супи, дитяче харчування, молоко до оптимальної температури, має нову функцію Су-від для приготування м’яса та риби.

   Тому для студентів-харчовиків Thermomix – це  можливість здійснювати приготування сучасних страв для здорового харчування людей.

   На початковому етапі було ретельно обрано страви, придбано необхідні інгредієнти згідно вивченої рецептури, підготовлено робочий посуд та кухонне обладнання.

   Однією із страв було обрано – грибний суп-пюре. Як відомо, суп-пюре — це суп, у якому гарнір знаходиться у протертому стані. Ці супи мають однорідну консистенцію, тому їх використовують у дитячому та лікувальному харчуванні, так само він дозволяє урізноманітнити раціон літніх людей, тому що це страва легко засвоюється і є досить калорійною. А додавання грибів надає пікантний та вишуканий смак.

 

   Доцент Юлія Крижова розповіла студентам послідовність дій: помістити печериці в міксерну чашу і подрібнити протягом 10 секунд на четвертій швидкості. Додати воду, молоко, кубик овочевого бульйону, борошно і сіль згідно рецептури. Готувати 10 хвилин при температурі 100ºС на третій швидкості. Потім додати вершки, петрушку і вершковий сир та готувати ще 1 хвилину при температурі 90ºС на другій швидкості. Перемішати 30 секунд на четвертій швидкості, поступово збільшуючи швидкість до сьомої.

 

 

    Студенти із захопленням приступили до приготування та почали ділитися своїми емоціями.

   «Я й подумати не могла, що готувати суп можна так швидко і просто», - говорить студентка  3 групи 4 курсу Пилипенко Вікторія. «Дійсно, Термомікс дає багато переваг. Приготування цієї страви зайняло не більше 20 хвилин. І нарешті, ми тут, в лабораторії, працюємо руками, ще й на такому новітньому обладнанні. Це надзвичайні емоції».

   Також, для розминки, всього за 10 хвилин приготували смачний та корисний салат з овочів і фруктів.

   Цим процесом керувала студентка бакалаврату, майбутній магістрант, яка притримується правил здорового харчування – Авєркіна Каріне. Вона зазначила, що темно-зелені листові овочі, солодкий перець і томати, які входять до складу салатів, багаті антиоксидантами, калієм, фолієвою кислотою, вітамінами А, С і К. Також в поєднанні з фруктами є дуже корисною стравою. Люди, які займаються фітнесом, використовують їх в якості перекусів і підживлення організму перед тренуваннями. Овочево-фруктові салати відмінно вписуються в дієти для схуднення. «На відміну від десертів, вони не тільки смачні, але ще й малокалорійні та корисні»,– наголосила Каріне.

   Потренувавшись на грибному суп-пюре та салаті приготували і десерт. В якості десерту обрали смачний та низькокалорійний торт з ягодами.

  

    Трішки історії про виникнення тортів додала доцент Анастасія Іванюта, яка викладає дисципліну «Кухні народів світу».

   «Сьогодні не можна впевнено сказати, як саме з'явився торт. Деякі історики у сфері кулінарії дійшли висновку, що перший прототип торта з'явився в Італії. Лінгвісти вважають, що саме слово "торт" у перекладі з італійської означає "щось крутити, закручувати", і пов'язують його з численними прикрасами торта з різних кольорів, написів і орнаментів.

   Інші дослідники вважають, що торт прийшов зі Сходу. Адже широковідомими є східні солодощі, де стародавні кулінари найзагадковішої частини світу готували десерти з молока, меду і кунжуту. За формою вони нагадували ті торти, які ми звикли бачити на наших столах.

   Якою б не була думка про походження тортів, все ж законодавцем моди у світі десерту стала Франція. Саме там, з'явившись якось у світі малих кав'ярень, торт завоював увесь світ», - розповіла Анастасія Іванюта.

   Сам процес приготування виявився насиченим, оскільки було виконано багато операцій та задіяно різні функції Thermomix.

   Також на даному майстер-класі студенти разом з викладачами відпрацьовували навички роботи і з іншими приладами та обладнанням. Учасники займались випіканням круасанів, експериментуючи з різним видом тіста та начинками.

 

 

     Всі студенти були при ділі: одні - готували інгредієнти, інші - працювали з технікою, займались сервіруванням та подачею страв.

   «До речі, правильне та стильне сервірування столу – це завжди знак поваги, безпрограшний спосіб створити необхідну атмосферу, а також показати гарний смак. Правила сервірування столу – це розташування посуду, приборів, страв і декору на столі так,  було комфортно, зручно і приємно проводити час за столом», - зауважила Валентина Ісраелян.

   Викладач показувала студентам як правильно робити оформлення страв. В лабораторії нашого факультету є велика кількість новітньої літератури щодо естетичного оформлення страв. Студенти постійно її вивчають, удосконалюють свої знання.

    Провели дегустацію приготованих страв, все обговорили, визначилися  з темами наступних майстер-класів. Студенти поділилися своїми  враженнями, подякували за можливість навчатися та працювати на найсучаснішому обладнанні.

 

    Провели дегустацію приготованих страв, все обговорили, визначилися  з темами наступних майстер-класів. Студенти поділилися  своїми  враженнями, подякували за можливість навчатися та працювати на найсучаснішому обладнанні.

   «Загалом, майстер-клас пройшов на «Ура!»,- каже Дмитро Кійко. «Ми дуже чекали на очне навчання, оскільки теоретично вже були готові працювати. Після сьогоднішнього заходу відкрилося багато перспектив, з’явилися думки та плани, як розвиватися далі. Щиро всім вдячний».

   Підсумки роботи підвела декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко.  Вона зауважила, що майстер-клас проведено дуже організовано та професійно, що робить наших студентів все більш обізнаним та кваліфікованими.

Тож бажаємо нашим студентам не зупинятися на досягнутому, старанно навчатись та працювати !!! Всі ми разом, навчаючись робимо вклад у нашу Перемогу!!!

 

Анастасія Іванюта,
доцент кафедри технології м’ясних,
рибних та морепродуктів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook