Природокористування і якість життя - поради лікаря: як алкоголь прискорює вікові зміни

11 березня 2023 року

      Алкоголь і його споживання пов’язані з віком. В Європі легально придбати алкоголь можуть лише повнолітні. Натомість у США замовити у барі або купити у спеціалізованих магазинах алкогольні напої можуть лише особи, які досягли 21-го віку.

   Добре відомо, що надмірне споживання алкоголю має негативний вплив на певні органи та психічне здоров’я, що в цілому призводить до дуже нездорових наслідків. Більше того, навіть помірне споживання алкоголю асоційоване із захворюванням на рак. У свою чергу, злоякісні новоутворення певних органів також можуть частіше виникати на фоні вікових змін.

   У сучасному світі багато людей шукають можливості жити довше, без хронічних захворювань із збереженням максимальної функціональної спроможності організму. Для досягнення цих амбітних цілей, серед іншого, варто переглянути власні відносини з алкоголем, який може спричинювати низку несприятливих змін.

ЗНЕВОДНЮЄ 

   З віком у вашому організмі поступово зменшується відсоток води, але при цьому ви рідше відчуваєте спрагу. Через це літні люди частіше страждають від зневоднення. Вживання алкоголю провокує ще більші втрати рідини з організму, змінюючи стан внутрішніх органів.

ВИСУШУЄ ШКІРУ

   Старіння організму дуже важко контролювати, і воно призводить до того, що з часом шкіра стає тоншою та сухішою. Вона старіє ще швидше, ніж мала б, через зовнішні фактори - навколишнє середовище та спосіб життя. Одним із таких чинників є алкоголь, що зневоднює і сушить шкіру. 

ОСЛАБЛЮЄ ЖИТТЄВО ВАЖЛИВІ ОРГАНИ 

   Алкоголь може впливати на роботу деяких органів і прискорювати їх старіння. Люди, які багато п’ють, достовірно частіше хворіють на цироз печінки. Навіть помірне вживання алкоголю здатне призвести до таких проблем, як жирова хвороба печінки. А також ускладнити роботу нирок.

ШКОДИТЬ МОЗКУ

   Алкогольний напій «б’є в голову», точніше у мозок. Надмірне вживання алкоголю протягом тривалого часу може зменшити кількість найбільш важливих клітин мозку та призвести до пов’язаного з алкоголем пошкодження мозку та певних типів деменції. Серед симптомів цих захворювань - відсутність розсудливості, організованості чи емоційного контролю, проблеми з концентрацією та контролю над гнівом. 

ЗНИЖУЄ ІМУНІТЕТ

   Спиртне впливає на здатність організму боротися з такими небезпечними для життя хворобами, як туберкульоз або пневмонія. Це може бути особливо небезпечним для літніх людей. Дослідники також вивчають ймовірність того, що алкогольна хвороба печінки може бути принаймні частково спричинена тим, що імунна система людини атакує здорові тканини тіла.

ВПЛИВАЄ НА СЕРЦЕ

   Червоне вино містить антиоксиданти поліфеноли, які сприяють нормалізації рівня холестерину та захисту кровоносних судин. Споживання його в помірних кількостях (приблизно один келих на день), за даними деяких досліджень, може бути корисним для серця. 

   Менше з тим, рекомендації професійних медичних організацій та урядів акцентовані на доцільності уникнення вживання алкоголю. Більші кількості алкогольних напоїв зумовлюють небезпечні впливи на серцево-судинну систему у вигляді підвищення тиску та прискорення серцевого ритму.

УСКЛАДНЮЄ ПЕРЕБІГ ХВОРОБ

   Алкоголь може не тільки підвищити ймовірність захворювань з віком, але й погіршити загальні медичні проблеми. Дослідження показують, що люди, які багато п’ють, як правило, більше страждають від остеопорозу, діабету, високого кров’яного тиску, інсульту, виразки, раку, втрати пам’яті та деяких розладів настрою.

ДІЄ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКІВ

   Чим старше ви стаєте, тим довше алкоголь залишається у вашому організмі. У старшому віці тіло набирає жир і втрачає м’язи, тож потрібно більше часу, щоб розщепити алкоголь і вивести його.

   Алкоголь впливає на дію медичних препаратів, що може призвести до серйозних побічних ефектів. Наприклад, вживання алкоголю під час прийому аспірину підвищує ймовірність проблем зі шлунком або внутрішньої кровотечі. Змішування його з певними снодійними, знеболюючими або ліками проти тривоги може бути небезпечним для життя.

ВИВОДИТЬ З РІВНОВАГИ

   Зламані кістки є серйозною проблемою для здоров’я літніх людей. Алкоголь підвищує ймовірність невдалого падіння, адже впливає на рівновагу та об’єктивність відчуттів. З часом він також може пошкодити мозочок, область у мозку, що відповідає за баланс і координацію.

ПОГІРШУЄ СОН

   Ідея випити алкогольний напій, щоб розслабитися перед сном, не є вдалою. Особливо для літніх людей, які частіше прокидаються або мають розлади сну. Замість заспокоєння і швидкого засинання, алкоголь може викликати неспокійну дрімоту. 

    Споживання алкоголю погано співвідноситься із намірами уповільнити старіння та вікові зміни органів і систем організму. Якщо ви прагнете якомога довше зберегти активне і здорове життя, то варто відмовитися від алкоголю або принаймні значно скоротити його споживання.

Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook