Ph.D. Практичний досвід для аспірантів НУБіП України на гостьовій лекції директора UKRAVIT Віталія Ільченка

8 березня 2023 року
  7 березня 2023 р. відбулась чергова гостьова лекція проєкту від засновника та генерального директора компанії UKRAVIT для здобувачів третього освітньо-наукового рівня та всіх бажаючих НПП НУБіП України Віталія Ільченка на тему «Економічна оцінка сільськогосподарського виробництва та роль «Українського оригіналу» в сучасних умовах господарювання».

  На сьогодні компанія «UKRAVIT SCIENCE PARK» – перший і найбільший український виробник препаратів для хімічного захисту сільськогосподарських культур промислового та приватного секторів. 

  Основним напрямком діяльності компанії є власне виробництво сучасних високоефективних пестицидів та агрохімікатів, в тому числі добрив з мікроелементами та засобів для знищення побутових шкідників.
  Група компаній UKRAVIT входить до складу Європейської Бізнес асоціації та відзначає 23 роки успішної діяльності на території України.
  Заснована 2005 р., в останні десятиріччя компанія UKRAVIT стрімко розвивається. Нині готові продукти виробляються на заводі UKRAVIT SCIENCE PARK в м. Черкаси. Виробництво широкого асортименту засобів захисту рослин, засобів для дезінфекції та дератизації спеціалізованих служб МОЗ створює можливість компанії займати провідні позиції в Україні та вийти на міжнародний ринок. З 2010 р. – освоює новий напрямок діяльності виробництва – комплексних висококонцентрованих рідких добрив з оптимально підібраними макро-, мезо-, мікро- та ультрамікроелементами в хелатній формі з мікроелементами, стимуляторів і регуляторів росту. Наразі на підприємстві діє понад 60 виробничих ліній, сучасно оснащених обладнанням.
  У 2018 році створений науковий центр «Інституту здоров’я рослин», в лабораторіях якого вчені Інституту розробляють нові та вдосконалюють існуючі формуляції препаратів і тестують новинки на відповідність міжнародним стандартам якості. Фахівці підприємства постійно працюють над новими високопродуктивними розробками, вдосконалюють існуючі продукти, створюючи більш ефективні та безпечні форми.
  Кожен етап виробничого процесу – перевірка сировини, проміжний контроль виробничих процесів і контроль якості готового продукту – відповідає міжнародним стандартам якості та безпеки, що підтверджується сертифікатами ISO 9001, OHSAS 18001, ISO 14001. Підприємство має ліцензію та всі необхідні дозволи на виробництво особливо небезпечних хімічних речовин.
  Сьогодні тут у тестовому режимі вже працюють лінії з виробництва суспензій, водних розчинів, порошків, що змочуються, гранул, що розчиняються, та установка з виробництва фунгіцидів в інертному (азотному) середовищі.
 
  Особливий інтерес в слухачів викликали лабораторії «Інституту здоров’я рослин». Робота за сучасним новітнім електронним обладнанням потребує неординарних знань з цілого ряду фундаментальних та прикладних дисциплін, зокрема, аналітичної та органічної хімії, фізики, молекулярної біології, генетики, хімічного захисту рослин, агрохімії та ряду інших.
  Діяльність «Інституту здоров’я рослин» охоплює фундаментальні та галузеві дослідження, агробіологічний сервіс і навчально-наукову діяльність.
  Фундаментальні та галузеві дослідження об’єднують найкращих вчених зі світовим досвідом, які вивчають вплив діяльності людини на рослини, ґрунт, мікробіоту та навколишнє природне середовище і розробляють рекомендації для мінімізації негативних явищ в сільському господарстві Україні. На основі отриманих даних тут розробляють нові та покращують вже існуючі препарати і вдосконалюють формуляції пестицидів.
  Агробіологічний сервіс пропонує широкий спектр послуг для аграрного сектору, зокрема фітосанітарну експертизу насіннєвого і рослинного матеріалу; експрес-аналізи в період вегетації культур; визначення хімічного складу пестицидів та агрохімікатів; агрохімічний аналіз ґрунту; розгорнутий аналіз води; визначення залишкових концентрацій пестицидів у продукції, ґрунті, воді тощо; визначення якісних і кількісних показників сільськогосподарської продукції.
  На основі результатів аналізів фахівці «Інституту здоров’я рослин» розробляють комплексні системи захисту і підживлення культур, здійснюють моніторинг розроблених систем, оцінюють їх ефективність та рентабельність і коригують на наступний рік.
  Такий широкий спектр робіт дозволяє охопити власний лабораторний комплекс, оснащений найкращим світовим обладнанням виробництва Японії, Швейцарії, США та Німеччини. Устаткування унікальне і надточне – воно визначає кількість речовини на рівні нано- і пікомолярних концентрацій. А високий рівень інструментів дозволяє використовувати багату базу аналітичних методів, напрацьованих у світі, і самим розробляти нові методи для спеціалізованих потреб.
  Якість продукції підприємства ретельно перевіряєтьсяна трьох етапах: контроль вхідної сировини, проміжний контроль на виробництві та фінальний контроль готової продукції.
  Усі препарати та технології вирощування «Інституту здоров’я рослин» – гарантовано ефективні та безпечні. Перед застосуванням їх тестують в унікальному демоцентрі. Він являє собою комплекс підземних теплиць, фітотронних кімнат та сучасних кліматичних камер, які дозволяють відтворити кліматичні умови будь-якої країни світу. Це разом з інтегрованістю обладнання зі світовими базами даних хімічних елементів дозволяє Інституту працювати не лише для потреб українського агросектора, а й надавати аналітичні послуги аграріям з усього світу.
  Бути впевненим у безпечності та екологічності продукції, піклуватися про українську землю та природу загалом – це екологічні проекти, спрямовані на відновлення екосистеми та стабілізацію біосфери, очищення водойм, відновлення земельних ділянок, створення парків, де можуть працювати фахівці в галузі знань аграрні науки та продовольство та природничих наук.
  Лекція була інформативно насиченою та корисною для аспірантів всіх спеціальностей але особливо актуальною для здобувачів освітньо-наукових програм із захисту і карантину рослин та екологія. На завершення зустрічі лекція набула жвавого обговорення. До спікера було задано багато питань від аспіратів та науково педагогічних працівників, а саме доцентів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, к.с.-г.н., Лікаря Я.О., к.с.-г.н. Сикало О.О., професора д.с.-г.н., Долі М.М. та професора гуманітарно-педагогічного факультету, д.п.н., Гречаник Н.І.
  Лекція отримала високу оцінку від слухачів та вдячність за отриманий практичний досвід.
 
 
Оксана Сикало,
доцент, кандидат сільськогосподарських наук
Надія Міняйло,
заступник завідувача відділу аспірантури 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook