19 лютого – День Малого Державного Герба України

19 лютого 2023 року

 

  31 р. тому, саме 19 лютого 1992 р., Верховна Рада України затвердила своєю Постановою Малий Державний Герб незалежної України. Це був золотий Тризуб на синьому щиті. Проект герба був розроблений групою українських геральдистів: Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким – www.google.com.

  Тризуб як державний символ України був обраний недаремно, адже він зв’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Змінюються епохи та обставини, однак українці залишаються об’єднаними власними державними символами – genich-rada.gov.ua.
  Малий Державний Герб – один із державних символів України нарівні з Конституцією, прапором і гімном. Зображення герба розміщується на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ – https://kh.dsp.gov.ua.
 
 

Варто пам'ятати:

 
  1. Тризуб має тисячолітню історію. У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Русі.
  2. У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.
  3. У ХХ ст. Тризуб став символом боротьби українців за незалежність. Радянська тоталітарна система затаврувала його як «націоналістичний знак». Використання Тризуба в СРСР заборонялося, «винуватців» жорстко карали.
  4. Відновивши незалежність у 1991 р. та обравши Тризуб державним Гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.
  5. Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.
  6. Тризуб об’єднує українських патріотів, які сьогодні захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.
  7. Для українців у всьому світі Тризуб символізує зв’язок із Батьківщиною – uinp.gov.ua. 
Марка Укрпошти «Перша річниця незалежності України.
Державний Герб та Державний Прапор України». 1992 р.
 
  Від початку затвердження Тризуб вважався Малим Гербом України, головним елементом великого герба. Конституція України у Статті 20 містить тезу, що Тризуб є головним елементом великого Державного Герба України. Проте, питання великого Герба наразі так і не розв'язане.
  Верховна Рада України на засіданні 24 серпня 2021 р. в День Незалежності підтримала проєкт закону про великий герб у першому читанні. Згідно із проєктом: «Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (Малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорозького); під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового».
 
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook