Університет у 2023 році: в сучасних реаліях жити критеріями мирного часу ми не можемо – нарада з деканами факультетів та директорами ННІ

19 січня 2023 року
  19 січня 2023 року, на Водохреща, наживо під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулася нарада з керівниками ННІ, факультетів, підрозділів і служб університету.

  Незважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію, перебування у вимушених відпустках без збереження заробітної плати, освітній, науковий процеси мають бути неперервними, зазначив очільник вишу. Він подякував присутнім за їхній патріотизм і відданість справі. В преамбулі до початку роботи засідання ректор зазначив, що сьогодні жити критеріями мирного часу ми не можемо! І це повинен розуміти кожен член нашого колективу. Слід мати на увазі потенційну загрозу відтоку контингенту студентів, а відповідно й науково-педагогічних працівників та допоміжного персоналу, виходячи з результатів першого семестру. Відраховано майже 500 студентів. Знову ж таки вкотре акцентувати на посиленні профорієнтаційної роботи, забезпечувати діалог з молоддю. Цей рік маємо прожити за реальними доходами і можливостями, відповідальні особи та господарські служби мають бути на своєму місці та не допускати прикрих ситуацій, що тягнуть за собою додаткові витрати, як сталося, зокрема, в навчальному корпусі №4. На це було звернено серйозну увагу проректора з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка.

  Детально підбив підсумки зимової екзаменаційної сесії начальник навчального відділу Ярослав Рудик. Іспити складали 9602 бакалаври та 2179 магістрів. Бакалаври: збільшили середній бал на 2,2, 21 був відрахований, а 146 й досі мають великі заборгованості. Магістри: відраховано 11 осіб, 87 мають заборгованості. Загалом же протягом серпня-грудня з лав студентів пішли 424 особи, найбільше з ННІ лісового та садово-паркового господарства, енергетики, автоматики та енергозбереження і гуманітарно-педагогічного факультету. На даний час з них поновилися 133 студенти. Серед причин, що змушують молодь залишати навчання, небажання опановувати обраний фах, відсутність коштів та зміна місця чи країни проживання. Завданнями для директорів ННІ та деканів факультетів залишається ліквідація заборгованостей, поновлення студентів на навчання, підготовка до 2 семестру, оновлення розкладу та інформації про склад кафедр на офіційному сайті університету.

  На виконання рішень конференції трудового колективу, вченої ради, ректорату проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук озвучив результати ретельного аналізу навчального навантаження та його відповідності штатному розпису, а також пропозиції з його оптимізації. ННІ та факультети внесли свої пропозиції зі скорочення штатів науково-педагогічних працівників та допоміжного персоналу. Відповідна робота має бути завершена до 23 січня.

  У співдоповіді проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук закцентував на джерелах, які дозволяють збалансувати бюджет університету на 2023 рік. Вжиті заходи з економії фонду заробітної плати в січні, зміна в формулі рейтингу, оптимізація штатів та залучення коштів спеціального фонду дозволить, за умови збереження доведених показників дефіциту, з лютого і до кінця року пройти на рівні минулого. На 10% також буде скорочений штат служб та обслуговуючого персоналу. При цьому ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що у разі поліпшення ситуації та появи додаткового фінансування – ці кошти за поданням керівників ННІ, факультетів, підрозділів та служб обов’язково будуть спрямовані на допомогу тим нашим колегам, які цього потребують.

 Для абітурієнтів 2023 року-випускників шкіл та коледжів є нагода отримати додаткові стимулюючі умови і переваги при вступі до університету – це університетська олімпіада. І вже 265 осіб зареєструвалися її учасниками, про що доповів відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський. Разом з тим, 8 ННІ та факультетів мають менше десяти учасників. Потрібно використати цей резерв і активізувати участь школярів та цьогорічних випускників технікумів.
  Ще однією формою профорієнтаційної роботи, а для вступників можливістю гарантовано стати студентом університету, є підготовчі курси. Їхній керівник Оксана Багацька поінформувала, що станом на сьогодні маємо 143 слухачі, які працюють в очному, дистанційному чи змішаному форматі. Є представники Збройних Сил України, а також випускники шкіл прифронтових територій. Для тих же, хто бажає поліпшити свої знання та вступити до університету, є можливість записатися на курси. Приємним бонусом до цього є у двічі менша їхня вартість, адже сплачувати потрібно лише за другий семестр навчання.

 

  Міжнародні та вітчизняні рейтинги університету – велика складова профорієнтаційної роботи, підкреслив ректор Станіслав Ніколаєнко. А особливо – позиціонування університету в міжнародних рейтингах, на кшталт QS. На календарі січень, а це означає що потрібно оновлювати дані, які опрацьовуються штаб-квартирою цього рейтингу, зазначив проректор Вадим Ткачук. ННІ та факультети сформували та подали пул зі 171 представника академічного середовища та роботодавців, які можуть надати рекомендації та оцінити рівень підготовки фахівців в НУБіП. Тепер же потрібно системно з ними комунікувати. Нині готуються пропозиції до Шанхайського рейтингу університетів.
  Не залишилося і поза увагою і традиційне питання – готовність до відзначення 125-річниці університету. Серед заходів є підготовка і друк ювілейного видання. Проректор з науково-педагогічної роботи і розвитку Сергій Кваша закцентував на стані подачі матеріалів до редакційної колегії і наголосив, що часу на цю роботу маємо ще буквально кілька днів.

 

  Усвідомлюючи загрози, які йдуть поряд з воєнними діями, проректор Сергій Кваша доповів про заходи, спрямовані на мінімізацію наслідків у сфері боротьби з тероризмом. Відповідні друковані методичні рекомендації та інструкції отримають керівники ННІ, факультетів, підрозділів та служб, на основі яких вони мають провести належну роз’яснювальну роботу серед підлеглих та студентства.
  З 1 лютого по 15 травня триває подання заяв на вступ на кафедру військової підготовки, про у різному що оголосив її завідувач Валерій Шевчук. То ж декани факультетів та директори ННІ мають долучитися до залучення студентів отримати вищу військову освіту.

 

 Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив ряд спільних завдань. У своїй діяльності маємо враховувати можливу ескалацію на фронті та бути готовими до будь-якого розвитку подій. Стрімкої активізації потребує профорієнтаційна робота і тут кожна кафедра повинна мати в своїх партнерах базові школу, ліцей чи гімназію. Поглибленню підлягає співпраця з коледжами, особливо з тими, які не перебувають в структурі НУБіП. Про вступну кампанію і участь в ній відокремлених підрозділів, а також плани на 2023 рік йтиметься на завтрашній нараді з їхніми керівниками. Постійний контакт, невпинна робота має продовжуватися з завідувачами кафедр, науково-педагогічними працівниками, студентством, старостами академічних груп. Маючи обмежене фінансування для кожного науково-педагогічного працівника відкриті можливості пошуку додаткового заробітку через консультування, наукові дослідження тощо.
  Також до 15 лютого навчальній частині, директорам ННІ, деканам факультетів потрібно визначитися та оголосити конкурс на посади, де тривалий час наші колеги виконують обов’язки керівників.
  Підготовка та відзначення 125-річниці має бути використаний нами як потужний профорієнтаційний захід. І в міжнародній науковій конференції (25-26 травня), приуроченій цій події, повинні взяти участь наші міжнародні партнери. Їм та решті наших гостей, всьому суспільству ми мусимо продемонструвати нові та оновлені освітні і наукові об’єкти.

Пресслужба
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook