Цього разу гуртківці обговорювали права і свободи

11 листопада 2022 року

10 листопада 2022 року відбулася чергова зустріч членів гуртка Дискусійний клуб «De Jure!» . Темою зустрічі стала  «Права і свободи».

Під час засідання членів дискусійного клубу 11 жовтня  обговорювалася тема «Юридичні права та обов’язки». Тоді гуртківці приділили увагу юридичним обов’язкам і  домовилися, що  питанню прав буде приділене окреме засідання гуртка. Тож на сьогоднішньому засіданні  була звернута особлива увага саме на права і свободи.

Гуртківці відмітили, що згідно вітчизняного законодавства, можна виділити політичні, економічні, культурні, соціальні та особисті права. Більшість цих прав закріплена в Конституції України .

 

Права людини - комплекс природних і непорушних свобод і юридичних можливостей, обумовлених фактом існування людини в цивілізованому суспільстві. Право виступає мірою свободи, і зміст його в тому, щоб узгодити свободу окремої людини зі свободою інших членів суспільства, дотримуючись принципу рівності. Право виступає як засобом забезпечення свободи, так і важливим засобом обмеження неузгоджених із суспільними потребами й уявленнями людей про добро і справедливість рівня свободи й обсягу влади. Встановлювані заборони й обмеження повинні бути доцільними з погляду гарантій свободи, а отже - і справедливими.

 Права людини мають природну сутність і є невід’ємними від індивіда, вони позатериторіальні та позанаціональні, існують незалежно від закріплення в законодавчих актах держави, є об’єктом міжнародно-правового регулювання та захисту. Права людини закріплені в другому розділі Конституції України.

 

Права людини невід’ємні. Це означає, що ви не можете їх втратити, оскільки вони мають відношення до самого факту людського існування. За певних обставин дію деяких з них, хоча й не всіх, може бути призупинено або обмежено. Наприклад, якщо хтось визнаний винним у скоєнні злочину, його або її можуть позбавити волі; або під час громадянських заворушень уряд може ввести комендантську годину, що обмежує свободу пересування.

Права людини неподільні, взаємозалежні і взаємопов’язані. Це означає, що різні права людини, по суті, пов’язані між собою і не можуть розглядатися окремо. Здійснення одного права залежить від здійснення багатьох інших прав, і немає жодного права, яке було б важливіше за інші.

Права людини універсальні. Це означає, що вони так само стосуються всіх людей в усьому світі, причому без обмежень за часом. Кожен має право користуватися правами людини абсолютно без різниці стосовно раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища.

Гуртківцям сподобалася дана тема обговорення і вони тепер точно знають всі свої права і свободи. Наприкінці заняття з’ясували, що темою наступного обговорення буде «Громадянство».

 

Людмила Протосавіцька,

Керівниця студентського наукового гуртка

"Дискусійний клуб «De Jure!»

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook