Природокористування і якість життя - поради лікаря: яскрава хурма – насолода з користю для здоров’я

5 грудня 2022 року

      Хурма є національним фруктом Японії. У цій країні її цвітіння — не менш важливий культурний феномен, аніж цвітіння сакури. З латини назва хурми Diospyros перекладається як "їжа богів". Японці вважають її плоди божественними та споживають у великих кількостях.

    В Україні цей фрукт є вельми популярним протягом останніх багатьох років, сьогодні у крамницях можна знайти одразу декілька його видів. Хурма дозріває восени, її сезон триває між вереснем і груднем. Споживаючи цей фрукт ми отримуємо збалансований комплекс поживних речовин, включаючи харчові волокна, калій, фосфор та вітамін С.

 РІЗНОВИДИ

      Існує два сорти хурми: азійська й американська. 

      Корінні американці століттями споживали американську хурму Diospyros virginiana, яку їли в сухому вигляді або запікали в хлібі. Американська хурма, як правило, росте в дикому вигляді та не культивується. 

      Diospyros kaki, японська хурма, - той сорт, який зазвичай потрапляє у магазини. Є два популярних сорти японської хурми:

      Хачія: має форму жолудя та терпкий смак через високий вміст таніну. Її найкраще їсти дозрілою або перезрілою. У плодів глянцева темно-оранжево-червона шкірка і темно-жовта м’якоть з чорними смугами. 

     Фую: має форму томату. В’яжучий присмак відсутній, тому її можна їсти ще твердою або недозрілою. Шкірка плодів темно-помаранчева, а м’якоть - світло-помаранчева. 

 ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

     Плоди хурми багаті поживними речовинами та мінералами. Їх концентрації варіюються в різних сортах хурми, але більшість мають особливо високі концентрації поживної речовини криптоксантину-бета та мінералу калію.

          Хурма також є хорошим джерелом клітковини, фосфору, кальцію, вітамінів С та А.

 КОРИСНА ДЛЯ ЗОРУ

      У японській хурмі міститься висока концентрація вітаміну А. Споживання цього вітаміну підтримує функції органу зору, зокрема, допомагає людям краще бачити в темряві. Вітамін А також має різноплановий позитивний вплив на імунну систему людини.

 БАГАТА АНТИОКСИДАНТАМИ

        Терпкі сорти хурми виявляють дуже високу антиоксидантну активність, яку можна порівняти з полуницею і чорницею. Це робить їх чудовим доповненням до будь-якої здорової моделі харчування.

    Антиоксиданти запобігають наслідкам окислювального стресу, викликаного впливом агресивних вільних радикалів. Окислювальний стрес відіграє значну роль у розвитку таких проблем зі здоров’ям, як рак, серцево-судинні захворювання, діабет і нейродегенеративні захворювання, наприклад хвороба Альцгеймера.

       Хоча організм виробляє власні антиоксиданти, багато цих речовин надходить у складі корисних харчових продуктів. Вживання їжі з високим вмістом антиоксидантів допомагає протидіяти негативному впливу вільних радикалів.

 МАЄ ПРОТИЗАПАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

      Дослідження на щурах виявило, що антиоксидантні властивості хурми, ймовірно, зменшують запалення, а також пошкодження тканин. Протизапальній дії сприяє вміст вітаміну С у хурмі. Цей вітамін пов’язаний зі зменшенням ризику багатьох захворювань та їхніх небезпечних наслідків, включаючи хвороби серця, діабет і рак передміхурової залози.

 Є ДЖЕРЕЛОМ КЛІТКОВИНИ

   У хурмі багато клітковини (рослинних харчових волокон), особливо якщо її висушити. Споживання клітковини допомагає знизити рівень «поганого» холестерину в організмі. Розчинна клітковина, яка міститься в хурмі, може зв’язуватися з холестерином у травній системі та виводити його з організму.

 ПОЖИВНА ЦІННІСТЬ

       100 грамів сирої японської хурми містять 70 калорій; 18,59 грамів вуглеводів; 0,58 грама білків; 0,19 грама жирів; 3,6 грами клітковини; 81 мікрограм (мкг) еквіваленту ретинолу (вітамін А); 7,5 міліграма (мг) вітаміну С; 253 мкг бета-каротину; 1447 мкг бета-криптоксантину; 161 мг калію; 17 мг фосфору; 8 мг кальцію; 1 мг натрію; 150 мкг заліза.

 ГІПОТЕТИЧНІ РИЗИКИ СПОЖИВАННЯ ХУРМИ

       Більшість людей можуть їсти хурму без побічних ефектів. Зверніть увагу на такі моменти: 

       Вживання великої кількості хурми може спричинити утворення безоарів. Безоар — це тверда маса, яка здатна призвести до непрохідності шлунка. Підтипом безоару є діоспіробезоар. У цьому випадку дубильні речовини та вміст неперетравлюваної клітковини поєднуються зі шлунковою кислотою, утворюючи тверду масу. Водночас, слід підкреслити, що діоспіробезоари зустрічаються вкрай рідко. 

      Алергічні реакції на хурму трапляються нечасто. Алергія може бути легкою з такими симптомами, як біль у животі або нудота. Однак алергія на хурму може призвести і до анафілактичного шоку. Деякі дослідження припускають, що існує зв’язок між алергією на латекс і можливістю алергічних реакцій на хурму.

 ХУРМА ЯК КОМПОНЕНТИ ЗДОРОВОЇ МОДЕЛІ ХАРЧУВАННЯ 

       Найкраще купувати хурму, поки вона ще тверда і незріла. Плоди можуть дозрівати разом з іншими фруктами. Якщо ви хочете прискорити процес дозрівання, покладіть хурму поруч з бананами або яблуками. Ці фрукти виділяють газ етилен, який сприяє швидшому дозріванню.  

      Хурму Фую можна споживати як стиглою, так і незрілою. Хурма Хачія краще смакує м’якою, оскільки вона менш гірка. 

         Їсти ці плоди можна різними способами. Як окрему страву: нарізати скибочками, розрізати навпіл і вичерпувати м'якоть ложкою або їсти як яблуко. 

          Також хурму можна додавати в страви. Наприклад: 

       • покласти сушену хурму в хліб, торти та іншу випічку,

       • використати свіжу хурму в салатах, соліннях або соусах,

       • подрібнити м'якоть в йогурт або морозиво,

       • спробувати сушену або свіжу хурму як начинку до пластівців, мюслі або граноли.

      Хурма є надзвичайно універсальним фруктом з багатьма перевагами для здоров’я – якщо їсти її у помірних кількостях. Не варто з’їдати забагато хурми за один раз, оскільки надмірне її споживання може спровокувати загострення функціональних кишкових розладів.

  
Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факльтету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook