Кафедра обліку та оподаткування продовжує цикл зустрічей з аудиторами-практиками

27 жовтня 2022 року
    «Хто володіє інформацією, той володіє світом»! Цей всесвітньовідомий вислів що належить Натану Ротшильду, став крилатим після того, як його процитував Вінстон Черчилль. І, дійсно, вже наразі ніхто не заперечує, що інформація у сучасному світі – це надзвичайно важливий стратегічний ресурс. І чи не найперші, хто підтримує цей меседж – практикуючі та майбутні фахівці з обліку і аудиту, для яких динамічність й різноплановість інформації стали доволі звичним явищем і, навіть, атрибутивною ознакою майбутнього спеціаліста, а прагнення до постійного навчання, саморозвитку та самовдосконалення, отримання практичного досвіду «з рук в руки»» – визначальним вектором кар’єрного та професійного зростання.
    З цією метою кафедрою обліку та оподаткування продовжено започаткований (вже у цьому навчальному році) цикл гостьових лекцій з аудиту за участі провідних практикуючих аудиторів. Зокрема, магістри першого року навчання та бакалаври випускних курсів (4-го повного та 2-го скороченого термінів навчання) освітньої програми «Облік і аудит» спеціальності «Облік і оподаткування» зустрілися в онлайн-форматі із Валентиною Рядськоюд.е.н., директором ТОВ «АФ «СІВЕРСЬКА АУДИТОРСЬКА КОМПАНІЯ», членом Ради ВПГО «Спілка аудиторів України», дипломованим фахівцем з міжнародних стандартів фінансової звітності за програмою АССА (DipIFR).
   У лекції «Застосування аудиторської вибірки під час аудиту фінансової звітності» В. Рядська поділилася власним практичним досвідом з використання методів вибору елементів для тестування, які можуть бути застосовані аудитором відповідно до МСА 500 «Аудиторські докази», розповіла коли доцільно проводити несуцільне тестування із застосуванням аудиторської вибірки. Розглядались питання планування аудиторської вибірки. Зокрема, лектор розкрила вимоги, які необхідно враховувати в практиці аудиту фінансової звітності при визначенні генеральної сукупності. На практичних прикладах продемонструвала для чого і як може проводитись стратифікація генеральної сукупності та як визначити критерії для елементів найбільшої вартості та ключових елементів, визначення суттєвості для виконання аудиторських процедур. Цікавість у студентів викликали приклади, які демонстрували способи відбору для статистичної та нестатистичної вибірки, застосування випадкового та системного відбору, алгоритму процесу прийняття рішення щодо необхідності застосування аудиторської вибірки до тестів деталей у процедурах по суті.

   Практичний досвід Валентини Рядської, як директора аудиторської фірми, з аналізу результатів перевірки вибіркової сукупності та їх екстраполяції на генеральну сукупність (аналізу характеру і причини виявлених викривлень; проектування викривлень вибіркового тестування на генеральну сукупність; розрахунку прогнозної оцінки викривлень й підходів до оцінки ризику неправильного висновку), вочевидь, стане особливо цінним практичним надбанням для майбутніх фахівців з аудиту в їх професійній діяльності.

    Звісно, двох академічних годин було замало для обговорення якісних підходів у власному професійному судженні аудиторів в процесі організації вибіркової перевірки, обґрунтованому виборі методів, стратифікації генеральної сукупності, репрезентативності отриманих результатів. Але змістом гостьової лекції в черговий раз продемонстровано студентам, що аудиторська діяльність вимагає величезних різнопланових знань (зі статистики, бухгалтерського обліку, оподаткування, економічного аналізу, права, тощо), а також те, що існує потреба постійного навчання та розвитку. Можливості у здобувачів вищої освіти існують завдяки взаємодії кафедри обліку та оподаткування економічного факультету НУБіП України зі стейкхолдерами. Така взаємодія – це, перш за все, комунікаційна платформа для конструктивного діалогу, обміну інформацією задля посилення навчальної і професійної мотивації студентів. Підтвердженням цьому є той факт, що у непростих умовах сьогодення здобувачі ОП «Облік і аудит» успішно знаходять свою нішу на ринку праці, поєднуючи навчання за денною формою та практичну діяльність, зокрема й у провідних аудиторських компаніях.
     І студенти, і науково-педагогічні працівники кафедри обліку та оподаткування вдячні Валентині Рядській за цікаву та надзвичайно інформативну лекцію з практико-орієнтованим підходом, за активне долучення до практичних здобутків у сфері аудиту. Маємо надією на подальші зустрічі й розвиток плідної співпраці.
 
Наталія КУЗИК,
доцент кафедри обліку та оподаткування
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook