Участь роботодавців – міжнародної компанії ПрАТ «МХП» – у практичній підготовці здобувачів вищої освіти факультету ветеринарної медицини НУБіП України
Участь роботодавців – міжнародної компанії ПрАТ «МХП» – у практичній підготовці здобувачів вищої освіти факультету ветеринарної медицини НУБіП України
19 жовтня 2022 року
Головна мета підготовки фахівців у галузі «Ветеринарна медицина» є підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних здобувачів вищої освіти за світовими стандартами; професійне управління здоров'ям стада та якістю і безпечністю продуктів тваринництва в період її виробництва, транспортування, переробки, зберігання і реалізації («від лану до столу»); розробка та впровадження в практику інноваційних методів діагностики і профілактики хвороб та лікування тварин.

Складні умови навчання за воєнного стану (а раніше за адаптивного карантину та постійного зростання кількості хворих на Covid-19) значно знижувало можливості для отримання належних практичних навичок нашими студентами. За таких умов одним із перспективних напрямків є запровадження дуальної освіти (важливого елементу реформи вищої освіти), в межах якої студент отримує теоретичні знання у закладі вищої освіти, а практичні навики – в умовах реального виробництва.
За впровадження дуальної освіти виступають сучасні передові оператори ринку України, зокрема, Миронівський хлібопродукт, оскільки для них, як для роботодавця, головним завданням впровадження дуальної форми здобуття освіти є: зміцнення та удосконалення практичної складової освітнього процесу із забезпеченням досягнення результатів навчання, визначених відповідним стандартом освіти та освітньою програмою; посилення ролі роботодавців у системі підготовки фахівців від участі у формуванні змісту освітніх програм до оцінювання результатів навчання; підвищення конкурентоздатності випускників закладу вищої освіти та сприяння росту рівня зайнятості молоді; скорочення періоду адаптації випускників до професійної діяльності в умовах виробництва; підвищення мотивації здобувачів освіти до навчання.
За впровадження дуальної освіти виступають сучасні передові оператори ринку України, зокрема, Миронівський хлібопродукт, оскільки для них, як для роботодавця, головним завданням впровадження дуальної форми здобуття освіти є: зміцнення та удосконалення практичної складової освітнього процесу із забезпеченням досягнення результатів навчання, визначених відповідним стандартом освіти та освітньою програмою; посилення ролі роботодавців у системі підготовки фахівців від участі у формуванні змісту освітніх програм до оцінювання результатів навчання; підвищення конкурентоздатності випускників закладу вищої освіти та сприяння росту рівня зайнятості молоді; скорочення періоду адаптації випускників до професійної діяльності в умовах виробництва; підвищення мотивації здобувачів освіти до навчання.

Факультет ветеринарної медицини розпочав активну співпрацю з міжнародною компанією «Миронівський хлібопродукт» (МХП) щодо впровадження дуальної освіти. З цією метою заступник декана факультету ветеринарної медицини, доцент Юрій Жук разом із фахівцем з професійного навчання персоналу ПрАТ «МХП» Ксенією Моторіною організували для студентів знайомство із сучасними технологічними процесами в умовах ТОВ «Вінницька птахофабрика», яке відбулося 17 жовтня 2022 року.
У заході взяли участь студенти ОС «Магістр» спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» та ОС «Магістр» спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», викладачі: професор Ольга Якубчак, доцент Наталія Бойко, асистент Марина Дробот.
У заході взяли участь студенти ОС «Магістр» спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» та ОС «Магістр» спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», викладачі: професор Ольга Якубчак, доцент Наталія Бойко, асистент Марина Дробот.

Під час екскурсії студентів супроводжували фахівці з МХП – фахівець з професійного навчання персоналу Ксенія Моторіна та фахівець з проєктів роботи з молоддю Марина Шептицька.
Студенти ознайомилися з усіма процесами виробництва м’яса курчат-бройлерів, напівфабрикатів та субпродуктів: від приймання живої птиці – до випуску готових продуктів для споживачів. Проте огляд цих процесів студенти почали з чистої зони – відвантаження продуктів і виконали чинні на виробництві вимоги до гігієни персоналу, а закінчили – переодяганням у брудну зону, і виконанням гігієнічним вимог до персоналу у вказаній зоні та прийманням і оглядом живої птиці. Наочно студенти переконалися в дотриманні оператором ринку чинного законодавства України та Європейського Союзу в сфері безпечності та якості харчових продуктів. Окрім того, компанія виконує вимоги й інших замовників, а вони є в понад 80 країнах.
Студенти ознайомилися з усіма процесами виробництва м’яса курчат-бройлерів, напівфабрикатів та субпродуктів: від приймання живої птиці – до випуску готових продуктів для споживачів. Проте огляд цих процесів студенти почали з чистої зони – відвантаження продуктів і виконали чинні на виробництві вимоги до гігієни персоналу, а закінчили – переодяганням у брудну зону, і виконанням гігієнічним вимог до персоналу у вказаній зоні та прийманням і оглядом живої птиці. Наочно студенти переконалися в дотриманні оператором ринку чинного законодавства України та Європейського Союзу в сфері безпечності та якості харчових продуктів. Окрім того, компанія виконує вимоги й інших замовників, а вони є в понад 80 країнах.


Масштаби виробництва та його роботизація й автоматизація вражають. Студенти побачили й ознайомилися з можливістю поглибити свої компетентності під час отримання інкубаційного яйця, інкубації, вирощування курчат-бройлерів, їх транспортування, первинної переробки та виготовлення різноманітних продуктів із м’яса птиці. Є зацікавленість у поглибленні компетентностей щодо гігієнічних вимог, процедур, заснованих на принципах НАССР, аудиту, сертифікації тощо. Це унікальні можливості для наших майбутніх фахівців, якими окремі студенти обов’язково скористаються, а це дасть їм змогу бути підготовленим до виконання конкретних фахових завдань ще до отримання диплома про вищу освіту.

Тож висловлюємо щиру вдячність нашому шановному роботодавцю – ПрАТ «МХП»: його керівництву та унікальним мотивованим співробітникам – нашим надійним партнерам у підготовці сучасних, компетентних, конкурентоспроможних здобувачів вищої освіти для процвітання нашої рідної України.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!
Професор Ольга Якубчак та
доцент Наталія Бойко
доцент Наталія Бойко