Участь роботодавців – міжнародної компанії ПрАТ «МХП» – у практичній підготовці здобувачів вищої освіти факультету ветеринарної медицини НУБіП України

19 жовтня 2022 року
ФВМ НУБіП України

   Головна мета підготовки фахівців у галузі «Ветеринарна медицина» є підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних здобувачів вищої освіти за світовими стандартами; професійне управління здоров'ям стада та якістю і безпечністю продуктів тваринництва в період її виробництва, транспортування, переробки, зберігання і реалізації («від лану до столу»); розробка та впровадження в практику інноваційних методів діагностики і профілактики хвороб та лікування тварин.

   Складні умови навчання за воєнного стану (а раніше за адаптивного карантину та постійного зростання кількості хворих на Covid-19) значно знижувало можливості для отримання належних практичних навичок нашими студентами. За таких умов одним із перспективних напрямків є запровадження дуальної освіти (важливого елементу реформи вищої освіти), в межах якої студент отримує теоретичні знання у закладі вищої освіти, а практичні навики – в умовах реального виробництва.
   За впровадження дуальної освіти виступають сучасні передові оператори ринку України, зокрема, Миронівський хлібопродукт, оскільки для них, як для роботодавця, головним завданням впровадження дуальної форми здобуття освіти є: зміцнення та удосконалення практичної складової освітнього процесу із забезпеченням досягнення результатів навчання, визначених відповідним стандартом освіти та освітньою програмою; посилення ролі роботодавців у системі підготовки фахівців від участі у формуванні змісту освітніх програм до оцінювання результатів навчання; підвищення конкурентоздатності випускників закладу вищої освіти та сприяння росту рівня зайнятості молоді; скорочення періоду адаптації випускників до професійної діяльності в умовах виробництва; підвищення мотивації здобувачів освіти до навчання.

   Факультет ветеринарної медицини розпочав активну співпрацю з міжнародною компанією «Миронівський хлібопродукт» (МХП) щодо впровадження дуальної освіти. З цією метою заступник декана факультету ветеринарної медицини, доцент Юрій Жук разом із фахівцем з професійного навчання персоналу ПрАТ «МХП» Ксенією Моторіною організували для студентів знайомство із сучасними технологічними процесами в умовах ТОВ «Вінницька птахофабрика», яке відбулося 17 жовтня 2022 року.
   У заході взяли участь студенти ОС «Магістр» спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» та ОС «Магістр» спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», викладачі: професор Ольга Якубчак, доцент Наталія Бойко, асистент Марина Дробот.

   Під час екскурсії студентів супроводжували фахівці з МХП – фахівець з професійного навчання персоналу ПрАТ «МХП» Ксенія Моторіна та фахівець з проектів роботи з молоддю ПрАТ «МХП» Марина Шептицька.
   Студенти ознайомилися з усіма процесами виробництва м’яса курчат-бройлерів, напівфабрикатів та субпродуктів: від приймання живої птиці – до випуску готових продуктів для споживачів. Проте огляд цих процесів студенти почали з чистої зони – відвантаження продуктів і виконали чинні на виробництві вимоги до гігієни персоналу, а закінчили – переодяганням у брудну зону, і виконанням гігієнічним вимог до персоналу у вказаній зоні та прийманням і оглядом живої птиці. Наочно студенти переконалися в дотриманні оператором ринку чинного законодавства України та Європейського Союзу в сфері безпечності та якості харчових продуктів. Окрім того, компанія виконує вимоги й інших замовників, а вони є в понад 80 країнах.

 

   Масштаби виробництва та його роботизація й автоматизація вражають. Студенти побачили й ознайомилися з можливістю поглибити свої компетентності під час отримання інкубаційного яйця, інкубації, вирощування курчат-бройлерів, їх транспортування, первинної переробки та виготовлення різноманітних продуктів із м’яса птиці. Є зацікавленість у поглибленні компетентностей щодо гігієнічних вимог, процедур, заснованих на принципах НАССР, аудиту, сертифікації тощо. Це унікальні можливості для наших майбутніх фахівців, якими окремі студенти обов’язково скористаються, а це дасть їм змогу бути підготовленим до виконання конкретних фахових завдань ще до отримання диплома про вищу освіту.

   Тож висловлюємо щиру вдячність нашому шановному роботодавцю – ПрАТ «МХП» : його керівництву та унікальним мотивованим співробітникам – нашим надійним партнерам у підготовці сучасних, компетентних, конкурентоспроможних здобувачів вищої освіти для процвітання нашої рідної України.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

Професор Ольга Якубчак
Доцент Наталія Бойко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook