Представники ННЛ економічної теорії та біоекономіки учасники семінару «Аграрна структура, продаж, оренда сільськогосподарських нерухомостей та інші актуальні проблеми, пов’язані з веденням сільськогосподарської діяльності у Польщі та в Україні»

18 вересня 2022 року
   Учасники навчально-наукової лабораторії економічної теорії та біоекономіки НУБіП України взяли участь у польсько-українському семінарі «Аграрна структура, продаж, оренда сільськогосподарських нерухомостей та інші актуальні проблеми, пов’язані з веденням сільськогосподарської діяльності у Польщі та в Україні», який відбувся 14 вересня 2022 року у формі он-лайн на платформі MS Teams на польській мові. Семінар підготовлено в рамках реалізації гранту УАМ, адресованого науковцям з України.


   Захід проводили заклад (кафедра) аграрного права, продовольчого права та права охорони навколишнього природного середовища Відділу права та адміністрації Університету ім. Адама Міцкевича у м. Познані (УАМ).

   Організатори Семінару: професор УАМ д-р хаб. Анета Сухонь та д-р. Андрій Білоченко. Відкривали захід: декан Відділу Права та Адміністрації УАМ – проф. д-р хаб. Томаш Нієборак; Державний секретар, Уповноважений представник Уряду по формуванню сільськогосподарської системи – магістр Рафаль Романовський; Голова Польської Асоціації аграрних юристів, завідувач Закладу (кафедри) аграрного права, продовольчого права та Охорони Середовища Університету ім. Адама Міцкевича в Познані – проф. д-р хаб. Роман Будзіновський.


   З цікавими доповідями виступили:
   Магістр Малгожата Слівінська-Кленнер, Європейська Комісія, Генеральний директорат сільського господарства та сільського розвитку, Брюссель (Бельгія), «Підтримка Європейського Союзу для України в сучасній геополітичній ситуації, зокрема стосовно експорту та сільськогосподарського виробництва»;

   Магістр Рафаль Младанович, Уповноважений представник Міністра сільського господарства та розвитку села до справ розвитку співпраці з Україною, Польща, «Співпраця Польщі з Україною у сфері сільського господарства за часів війни»;

   Проф. д-р хаб. Олена Бородіна, Українська Академія Наук (НАН), Київ, Україна, «Сучасні проблеми, пов’язані із сільським господарством і економікою сільського господарства та харчової промисловості в Україні, а також експорт та імпорт продовольства».


   Магістр Яцек Маліцкій, заступник Генерального директора Національного осередку підтримки сільського господарства (KOWR), Варшава, Польша, «Польський досвід приватизації державних земель на основі діяльності KOWR (AWRSP, ANR)».


   Д-р Андрій Білоченко, Україна, «Аграрна структура в Україні (реформи в 90-х роках XX століття, оренда та набуття сільськогосподарських земель)».


   Проф. д-р хаб. Галина Грещук, д-р Володимир Ковалів, Відділ управління, економіки та права, Львівський національний університет природокористування, Україна, «Особливості використання сільськогосподарських земель та юридичні норми, пов’язані з сільським господарством в умовах стану війни в Україні».

   Проф. д-р хаб. Ольга Ходаківська, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» у м. Києві, Україна «Структура сільськогосподарського землекористування: порівняльний аналіз Україна – Європейський Союз – економічні аспекти».
   Проф. д-р хаб. Андрій Гуторов, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» у м. Києві, Україна «Аграрний сектор економіки України: стан та проблеми розвитку в умовах війни».
    Магістр Рафал Младановіч, Уповноважений Міністра сільського господарства та розвитку села у справах розвитку співпраці з Україною, Польща, «Співпраця Польщі та України у сфері сільського господарства під час війни».

   Магістр Маріуш Дроздовський, заступник директора департаменту землекористування та інфраструктури села, Міністерство сільського господарства та розвитку села, Польща, «Заплановані зміни до закону від 19.10.1991 р. про управління сільськогосподарськими нерухомостями Фонду державного майна, а також закону від 11.04.2003 р. про формування сільськогосподарського устрою».


   Д-р хаб. Павел Блаєр, Ягелоньський університет, Краків, Польща «Нотаріальні дії, пов’язані з сільським господарством та набуття громадянами України нерухомостей, розташованих у Польщі – коментарі з нотаріальної практики».

   Проф. УАМ д-р хаб. Анета Сухонь, УАМ Познань, Польща, «Актуальні правові питання, що стосуються ведення сільськогосподарської діяльності у Польщі».


   В кінці семінару відбулася дискусія стосовно аграрної структури, земельного ринку, а також ведення сільськогосподарської діяльності у Польщі та в Україні перед обличчям поточних проблем, зокрема війни в Україні.
   Щиро дякуємо організаторам за проведений захід!

Інна Гуща,

доцент кафедри економічної теорії НУБіП України

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook