Вітаємо з Днем народження доктора ветеринарних наук, професора, академіка НААН, Заслуженого діяча науки і техніки України Мазуркевича Анатолія Йосиповича

18 вересня 2022, 1:37
ФВМ НУБіП України

   Сьогодні, 18 вересня 2022 року, виповнюється 82 роки з дня народження доктору ветеринарних наук, професору кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка, академіку НААН, Заслуженому діячу науки і техніки України Мазуркевичу Анатолію Йосиповичу.

   Мазуркевич А.Й. – провідний вчений в галузі експериментальної патології. Його роботи мають фундаментальний характер і спрямовані на вивчення реактивності організму тварин у відповідь на вплив фізичних, хімічних та біологічних чинників довкілля, виявлення біологічної активності стовбурових клітин залежно від їх видової приналежності, способів отримання, культивування та застосування у ветеринарній медицині, особливостей взаємовідношень трансплантованих стовбурових клітин з організмом тварин-реципієнтів.
   Мазуркевич А.Й. автор понад 350 друкованих праць, у т.ч. 18 підручників, навчальних посібників та монографій, серед яких зокрема підручник «Патофізіологія тварин», два видання «Практикуму з патологічної фізіології сільськогосподарських тварин», «Практикум з фізіології сільськогосподарських тварин», монографія, атлас-монографія «Пухлини дрібних свійських тварин: клініка, діагностика, лікування», монографія «Продукти біотрансформації нітратів та сечовини у тваринному організмі (за даними ангіостомії, біопсії)», підручники «Патофізіологія та патологічна анатомія тварин», «Ветеринарна імунологія». Мазуркевич А.Й. є співавтором Закону України «Про ветеринарну медицину», Державного стандарту вищої освіти з напряму «Ветеринарна медицина», ряду рекомендацій науково-методичного та науково-практичного змісту. Має понад 20 патентів та авторських свідоцтв, є співавтором 3 нових лікарських препаратів, зареєстрованих в Україні.
     Анатолій Йосипович підготовив 9 докторів та 20 кандидатів ветеринарних наук.
   Мазуркевич А.Й. також бере активну участь і в громадській діяльності. Він є головою Всеукраїнського товариства ветеринарних патологів, членом експертної ради Комітету України з державних премій, міжгалузевої ради НАН України з питань аграрного сектору; членом науково-технічної ради МінАП України, науково-методичної ради Держдепартаменту ветеринарної медицини, Міжвідомчої комісії з біоетики та біобезпеки.
За доброту та щирість Анатолія Йосиповича знають, люблять та поважають не лише в Україні, а й за кордоном.

Шановний Анатолію Йосиповичу!

  З Днем народження! Прийміть наші вітання та побажання від щирого серця: перш за все, міцного здоров’я, а також — достатку та гармонії, добробуту в домі, щастя в сім’ї та мирного неба. Нехай все, що Ви побажаєте сьогодні, неодмінно збувається, а доля дарує приємні сюрпризи.

Многії літа Вам, Учителю!

Від імені колективу факультету ветеринарної медицини
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook