Дзвони Лисоні у нашому серці: на Бережанщині вшанували пам'ять усіх захисників України

7 вересня 2022 року
   06 вересня на горі Лисоня, на околиці Бережан, відбувся поминальний молебень в честь вшанування пам'яті Січових Стрільців та сучасних Героїв – Захисників України. В цьому заході взяли участь студенти та викладачі ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України».
 
   Історичні події, якими на століття прославилась гора Лисоня, назавжди закарбовані у пам'яті виличних визвольних змагань, що ніс на своїх плечах український народ в добу Першої світової війни. Кривава битва, в ході якої було зупинено наймасовіший наступ російської армії на Галичину (Брусилівський прорив 1916-го року) стала однією з найуспішніших, та водночас з найважчих та найбільших за втратами, військових операцій та перемог, здобутих силами легіону Українських Січових Стрільців, спільно із союзними силами тодішньої Австро-Угорщини.
   Виходячи з того, що сили УСС відстоювали саме інтерес української нації у цій війні за здобуття державницького статусу нашого народу, навіть у кривавому гирлі війни між двома імперіями-колоністами нашої землі, перемога на Лисоні стала справжнім символом незламності нашої мети в тогочасних історичних процесах.
   Варто зазначити, що героїв та переможців цієї битви почали вшановувати ще в час існування Австро-Угорщини у 1917-му та у вересні 1918-го рр. А в часи української революції і у весь час розвитку продержавних національних сил в Галичині Лисоня стала невід’ємним символом героїчної історії всього українського народу, а з часом відновлення незалежності у 1991-му році ще й місцем паломництва для усіх патріотів, будівничих та захисників нашої держави.
 
 
   Вже традиційно кожного року у перший тиждень вересня ми стоїмо на тому святому місці, скропленому кров’ю наших предків. Незважаючи на сакральність цієї місцевості, для нас вона є місцем сили. І особливо із початком російсько-української війни, Лисоня немов криниця заряджає духом патріотизму, сили, незламності, а також військової професійності та мужності. Адже тут, з більш як столітньої давнини, все довкола: і поля, і дерева, і пагорби, - співають ще почату тоді стрільцями пісню: «А ми тую червону калину підіймемо … А ми нашу славну Україну розвеселимо …»
   Лисоня – це дух кожного з нас, зокрема кожного сина та дочки нашого краю, які зараз захищають, допомагають, волонтерять, працюють для нашої нової перемоги над споконвічним ворогом. Лисоня – це душа кожного теперішнього українця, де б він не був. Це доказ того, що перемога точно буде за нами, бо для незламного народу історія іншої долі не передбачає. І буде жити вільна Україна під покровом Божим та у славі своїх Героїв.
СЛАВА УКРАЇНІ!!!
ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
 
Віталій СКАСКІВ,
викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін

  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook