Паперові підручники надихають вчитися: роздуми студентів та студенток про бібліотеку та книги

1 вересня 2022 року
     В університеті триває навчання 2-4 курсів очно. Наукова бібліотека повсякчас супроводжує всі навчальні і наукові процеси, а її працівники завжди раді допомогти своїм користувачам, як очно, так і в онлайн форматі. Сьогодні хочемо розповісти про обслуговування читачів офлайн.

     Отже, протягом трьох тижнів навчання очно до бібліотеки завітало вже 519 користувачів, які отримали 996 примірників навчальної літератури, а також 82 примірників художньої та мотивуючої.
     Чому Вам потрібна бібліотека? Якому формату книги Ви надаєте перевагу? З такими запитаннями ми звернулися до наших відвідувачів. І ось що вони нам розповіли:
    Костянтин Красновський, студент 2 курсу агробіологічного факультету відмітив: «Від старішого до новішого – тільки так можна досконало вивчити свій предмет і відкрити щось нове в своїй галузі. І загалом, паперова книга особисто для мене зручніша. Хочу подякувати бібліотеці за великий вибір наукової та навчальної літератури та за оперативне обслуговування».
     Цей студент вразив нас, бібліотекарів, своєю жагою до знань, адже він відібрав з фонду наукової літератури для себе 30 книг для вдосконалення власних навичок та вмінь щодо вирощування окремих сільськогосподарських культур, і ці книги охоплюють різні роки видання – від 50-х років минулого століття до найновіших, виданих у 2021 році.

        Інша студентка, а саме Ангеліни Волощук, що навчається на 3-му курсі агробіологічного факультету, зазначає: «Будучи студенткою 3 курсу, мені вже 5 семестрів довелося пробувати на собі як дистанційний, так і очний формат навчання. Питання полягало у тому, якими джерелами інформації та підготовки до пар зручніше користуватися сучасним студентам. Звичайно, електронні книжки цінують за їхню мобільність. Мати змогу взяти з собою хоч і 100 підручників у будь-яку точку світу, маючи під рукою лише ноутбук чи смартфон - це дійсно вагома перевага, бо навряд чи везти підручники валізою асоціюється з комфортом.
      Але це все не те… Хіба звичайні старі-добрі паперові підручники не надихають вчитися? Особисто для мене, похід у бібліотеку за 1 посібником перетворюється на годинну бесіду з подальшим пошуком ще 5 книжок, взагалі не пов‘язаних з попередньою метою. А ось ця атмосфера домашнього навчання серед ночі, коли ти сидиш над якою-небудь темою і немов ведеш палку дискусію з підручником, ставлячи одне одному питання для кращого розуміння матеріалу. Якщо задуматися щодо того, який шлях пройшов посібник до того моменту, як потрапив у наші руки: скількох людей він вже навчив, хто залишав малесенькі помітки на його полях для наступних поколінь, скільки рук торкалося палітурки перш ніж взяти саме його з полиці…
    Усе це овіяне якоюсь ноткою магії у нашій з Вами реальності. Я більш ніж переконана, що саме з таких моментів і береться мотивація до наполегливішого навчання. Коли помічаєш красу моменту та дивовижні речі навколо, процес здобуття знать починає проявлятися під зовсім іншим кутом
!».

      До речі, хочемо відзначити, що Ангеліна вже з перших днів навчання в НУБіП України є активним читачем нашої бібліотеки, і цікавиться не лише навчальною літературою, а й художньою та мотивуючою. А ще – є постійною учасницею наших масових заходів.
    Леонід Левченко, студент 3-го курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства, теж є великим поціновувачем традиційної книги: «Коли береш до рук примірник, здається, що книга дихає, уявляєш історію її життя, від написання до бібліотечної полички. Та й загалом, мені краще запам’ятовується матеріал саме з паперової книги».

    Студентка 3 курсу факультету аграрного менеджменту Анна Красноштан на наше прохання описати роль бібліотеки та книги в студентському житті розповіла: «Вперше я прийшла до бібліотеки на першому курсі, коли мені була потрібна література для якісної підготовки до семінарських занять. Було приємно дізнатися, що в бібліотеці є книги різних напрямків, з різних дисциплін, найрізноманітніших питань, а найголовніше – вони справді допомогли мені у навчанні. Беззаперечною перевагою бібліотеки є те, що більшість книжок ідеально підходять до навчальних курсів, а отже відповіді на потрібні питання ви точно знайдете.
     Також, хочу зазначити, що працівники наукової бібліотеки завжди раді допомогти. Коли я прийшла до бібліотеки з однією лише темою конференції, до якої я готувалась, мені допомогли знайти потрібну літературу (а це було нелегко), до того ж я могла вільно працювати з унікальними томами у читальній залі – де окрім затишної творчої атмосфери є Wi-fi, а це дає можливість працювати одразу і в онлайн, і в офлайн режимі. До речі, саме читальна зала є моїм улюбленим місцем у навчальному корпусі, я часто приходила туди готуватись до занять, адже не всюди в університеті можна спокійно та зосереджено працювати.
      Надзвичайно порадувала мене електронна підтримка від наукової бібліотеки. Коли ми пішли на дистанційне навчання – я отримала листа від бібліотеки з електронними версіями книг, які можуть нам знадобитись у навчальному семестрі. Це була радість – адже саме завдяки цій літературі я спокійно й легко працювала над курсовою роботою.
»

     Щиро дякуємо усім нашим студентам та студенткам за щирі та натхненні відповіді, бажаємо досягти вершин у навчанні та стати висококласними професіоналами у своїй галузі, а ми завжди будемо поряд і допоможемо за потреби.

Зі студентами спілкувались
Надія Дем’яненко, Ірина Продащук,
Анна Новакова, Анна Арсенюк,
працівники бібліотеки

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook