Стейкхолдер Юрій Рубан з міжнародної компанії Syngenta: про перспективи вступу на спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» економічного факультету НУБіП України

10 серпня 2022 року

 

 

 

  • Юрію Володимировичу, вступна кампанія-2022 проходить в досить складних умовах як для абітурієнтів, так і для закладів вищої освіти. Нашу розмову хотілося б присвятити Вашим поглядам та рекомендаціям для абітурієнтів, особливо беручи до уваги, що Ви є одним з топ-менеджерів компанії Syngenta з розвитку бізнесу напрямку торгівлі СГ продукцією, а також входите до Ради роботодавців економічного факультету НУБіП України і являєтесь стейкхолдером спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

— Дійсно, сьогодні нелегкі часи як для бізнесу, так і для сфери вищої освіти. Разом з тим, у абітурієнтів є широкі можливості у виборі ЗВО та свого майбутнього фаху, особливо зважаючи на поточні та майбутні потреби економіки нашої держави.
 
  • Юрію, поділіться своїми порадами та життєвим досвідом, який можливо стане корисним для наших абітурієнтів сьогодні при подачі заяв та виборі спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» в НУБіП України, адже Ви є випускником економічного факультету НУБіП України і яскравим прикладом для наслідування молодого покоління студентів цієї спеціальності.

— Національний університет біоресурсів і природокористування України – це моя alma-mater. Я з гордістю можу казати своїм бізнес-партнерам, що закінчив топовий ЗВО, славетний університет, який має свою багаторічну історію, визнаний у світі та сьогодні має колосальну, сучасну матеріально-технічну базу для підготовки фахівців різних напрямів. У свій час я закінчив економічний факультет і отримав два дипломи про вищу освіту в НУБіП за спеціальністю «Біржова діяльність», тривалий час працював на кафедрі біржової діяльності, а нині – це випускова кафедра організації підприємництва та біржової діяльності. Захистив кандидатську дисертацію, де досліджував питання ф’ючерсного ціноутворення на зернові та олійні культури. У свій час поєднував науково-педагогічну та практичну діяльність. Так, з 2005 по 2010 рр. був працевлаштований кафедрою на Українську аграрну біржу. З 2011 р. по 2018 р. працював асистентом та доцентом. Потім, паралельно займаючись практичними речами, зокрема біржовою аналітикою, мене поглинула співпраця з міжнародними компаніями у сфері агробізнесу і зрештою я перейшов у практичну сферу, не полишаючи ділитись своїм досвідом з студентами спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» економічного факультету.
 
  • Як стейкхолдер, розкажіть про переваги, перспективи та можливості для наших абітурієнтів, які обирають спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» в НУБіП України.

— Хочу розпочати з того, що у 2021 році я приймав участь в акредитації ОП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» економічного факультету НУБіП України в якості одного з стейкхолдерів, де експерти з НАЗЯВО, по результатах отриманої акредитації високо оцінили якість навчання на спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» бакалаврського рівня вищої освіти в НУБіП України. Високі оцінки були отримані не дарма, адже освітня програма «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» в НУБіП України поєднує в собі теоретичну та практичну складову і формує конкурентного фахівця для ринку праці з широкими можливостями працевлаштування у різних сферах підприємництва, торгівлі та біржової діяльності як у вітчизняних, так і міжнародних компаніях, яскравим прикладом таких випускників є і я та багато інших наших студентів. Чому ця спеціальність є конкурентною та перспективною – відповідь проста: вона розрахована на сучасного фахівця ринкового формату, фах якого навіть по закінченню чотирирічного навчання не втратить конкурентних компетентностей на ринку праці. Сьогодні такі спеціалісти потрібні в усіх галузях, особливо в агробізнесі та на біржових фінансових ринках. Зважаючи на виклики, які стоять перед Україною нині – такі фахівці будуть на вагу золота, особливо при відбудові нашої економіки та фінансових і товарних ринків капіталу. Досить привабливою також є підприємницька діяльність, адже організація малого та середнього бізнесу теж є і залишатиметься у пріоритеті нашої держави і не мало грантів виділяється на цю сферу.
 
  • Юрію Володимировичу, хотілося, щоб Ви ще зупинились на практичних речах і зв’язках з роботодавцями, які має спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» НУБіП України.

— Так, в продовження розмови хотів би відмітити, що ця спеціальність має свою родзинку в НУБіП України, яку наші викладачі розвивали ще з самого становлення кафедри біржової діяльності, як єдиної в Україні. Понад 20 років кафедра організації підприємництва та біржової діяльності економічного факультету займається розвитком теоретичної і практичної частини біржового трейдингу. Наші студенти мають можливість працювати у сучасних Навчально-наукових лабораторіях, яких на кафедрі є дві, оснащених сучасною технікою та можливістю підключатись до онлайн-трейдингу на провідних біржах світу. На базі цих лабораторій студенти готуються до конкурсів та проходять практичні заняття із залученням провідних фахівців-роботодавців. Ось можу привести приклад своїх занять, які я викладаю на систематичній основі, як стейкхолдер під час відкритих лекцій та практичних тренінгів (Лекція «Хеджування цінових ризиків на ринку сільськогосподарської продукції: для бакалаврів з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності» за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/91949). Біржова аналітика та розробка торгових стратегій є неодмінною складовою навчального процесу студентів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Не можу не згадати про ажіотажні курси з біржової діяльності, які були проведені в дистанційному форматі наприкінці січня 2022 року і зібрали понад 200 викладачів з різних ЗВО України та показали високий рівень педагогічної майстерності і практичного тренінгу із залученням багатьох топових вітчизняних і міжнародних фахівців. Спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» в НУБіП України має тісні контакти з роботодавцями сфери підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, які долучаються до розробки навчальних планів студентів, проведення занять та навчальних і виробничих практик і в подальшому працевлаштування.
 
  • Які Ваші поради для абітурієнта-2022?

— Не легкі часи для вступника-2022… Проте є багатогранний вибір і альтернативи. Перш за все, будьте далекоглядними і обирайте перспективну для себе та ринку праці спеціальність, використовуйте можливість та матеріальну базу університету, який обираєте. Для цього рекомендую обов’язково відвідати очно чи дистанційно і ознайомитись НУБіП України, його матеріально-технічною базою, наявними міжнародними зв’язками та багаторічними надбаннями.
 
Запрошую всіх абітурієнтів, кому цікаво підприємництво, торгівля та біржова діяльність на навчання до НУБіП України на спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і буду радий зустрітись на практичних тренінгах з Вами вже у найближчий час. Всім бажаю мирного неба і перемоги!
 
Розмову провела гарант ОП
«Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

   

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook