Бобровицький фаховий коледж прикрашає молода алея бузку!

24 травня 2022 року
     Нарешті сонечко радує нас своїм теплом, а природа так і кличе до себе на гостину. На території ВСП «Бобровицького фахового коледжу імені О. Майнової НУБіП України» розквітла молода алея бузку.

     Хвилюючий момент, коли розцвіли перші квіти на бузку. Молоді кущі були висаджені в 2021 році. Дану бузкову алею відкривав проректор з науково-педагогічної роботи НУБіП України Шинкарук В.Д. разом із трудовим колективом коледжу присвячену до 123 річниці нашого славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України. Понад 16 різнокольорових бузкових кущів зачаровують своїм ароматом, вражають своєю красою та ніжністю. Цей аромат ви ні з чим не переплутаєте. Лілово-порпурові, витончені білі та оригінальні насичено фіолетові квіти бузку оминути неможливо, так і хочеться зупинитись і милуватись ними.

     Сорт "Леся Українка", який вивів Василь Горб зростає й на нашій алеї. У квітки цього бузку буває до 80-ти пелюсток. Його називають наймахровішим сортом бузку у світі.

     Бузок "Богдан Хмельницький" – сорт, який підкорює своїм неймовірним ароматом. Дивлячись на цей розквітлий бузок – мрієш щоб час зупинився. Квітки спочатку рожеві з білуватими кінчиками пелюсток, пізніше з рожево-бузковим відтінком, дуже великі.

     Уособленням ніжності і чуттєвості є сорт бузку "Тарас Бульба". Його особливістю вважають дорослий, високий кущ сягає від 3 до 4 метрів. На гілках куща гронами звисають китиці бузку, вкриті безліччю дрібних квіток. Але саме аромат і насичений темно-фіолетовий відтінок робить цей сорт бузку популярним і не залишає шансів залишити його непоміченим.

     До слова, в Україні бузок – чужоземець. Його батьківщина – Мала Азія. Звідти цю рослину вперше привезли у XVI столітті. Невибагливе деревце добре прижилося в наших краях, і вже за кілька десятиліть бузок ріс чи не в кожному саду. Всього у світі існує 27 видів бузку, 21 з них є у ботанічному саду у Києві, що цвіте і буяє на схилах Дніпра з кінця квітня до кінця травня.
     В Україні у природі росте лише один вид – бузок звичайний, решта видів – завезені з Китаю і Кореї. Бузок звичайний до Європи потрапив через Туреччину. Турки побачили цей бузок в горах Болгарії і завезли його до себе. А потім австрійський посол побачив таке декоративне гарне дерево, і, повертаючись до Європи, прихопив його з собою. Так він з'явився і у нас.
     У ХІХ столітті бузок почали селекціонувати: з'явилися його сотні сортів різних відтінків і форм квітів. Селекцією займалися ботаніки у Франції і Канаді, США, Казахстані і Молдові.
    Існує повір’я, що бузок приносить щастя: для цього в простому, з квітками на чотири пелюстки, бузку треба знайти квіточку з п’ятьма пелюстками та з’їсти її.
     Якщо хочете відчути найбільший бузковий аромат – приходьте зранку, він буде більш інтенсивний, ніж після обіду. А ще найсильніше бузок пахне на початку цвітіння.
     Квітуча алея подарує затишок та можливість відпочити, набратися сил і енергії. А, можливо, й віднайти ту заповітну квітку бажань! Гарно і зелено!

Хай навкруги цвіте бузок,
Та небо буде ясним;
І щоб життя було у нас
Щасливим і прекрасним!

     Ми всі налаштовані на перемогу і дивимось у світле майбутнє. Разом – ми сильні та переможемо! Слава Україні! Героям Слава! Все буде Україна!

Євенко Тетяна Іванівна,
завідувач міжкафедральної навчальної лабораторії на
базі ВСП «Бобровицький фаховий коледж імені О. Майнової
НУБіП України», методист коледжу

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook