Старший викладач Роман Бокотько провів передостаннє практичне заняття онлайн з ветеринарної імунології

12 травня 2022, 22:39
ФВМ НУБіП України

   Старший викладач Роман Бокотько прочитав онлайн практичне заняття зі спеціальності «Ветеринарна імунологія» 2 курсу 8 групи. Тема: "Антигени. Антигени мікробів. Антитіла. Клітинна кооперація в імунній відповіді".

   На лабораторному занятті студенти ознайомилися із загальною характеристикою антигенів, різними імунними відповідями (синтез антитіл, гіперчутливість, імунологічна пам’ять, імунологічна толерантність) основними методами імунохімічного аналізу, навчилися визначати загальний білок та його фракції у сироватці крові тварин.

   Ознайомилися з еритроцитарними антигенами, які мають спільні антигени: холерний вібріон, збудник чуми, бактерії тифо-паратифозної групи, вірус віспи, тощо.
   Перехресні антигени мікробів і вірусів можуть стимулювати в організмі синтез антитіл (аутоантитіл), які пошкоджують відповідні тканини організму. Такі патогенетичні механізми досить чітко проглядаються при ревматизмі, виразковому коліті, деяких ускладненнях після вакцинації.

   Визначали загальні антигени у стрептококів і клітин ендокарду, клапанів серця і нирок, а також коклюшні бактерії, які мають спільні антигени з нервовою тканиною кролика. Ряд штамів кишкової палички - з ізоантигенами А і В еритроцитів тварини.

   Вивчали речовини і тканини, які в період ембріонального розвитку не контактували з лімфоїдною тканиною, тому імунна система “не знає” про їх існування. При певних патологічних процесах ці речовини попадають у кров, і імунна система реагує на них як на чужорідні
   Такі речовини є антигенними для власного організму і називаються аутоантигенами (кришталик ока, щитоподібна залоза, мозкова тканина, сперматозоїди ).

   Студентам було дуже цікаво, тому вони задавали багато питань.

Роман Бокотько, старший викладач кафедри хірургії
і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка

 


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook