На кафедрі філософії та міжнародної комунікації відбулись «ІІ Кантівські читання»

26 квітня 2022 року

 До 298 річниці І. Канта на базі кафедри філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України відбувся науково-методичний семінар «ІІ Кантівські читання» (онлайн).


  І. Кант залишив по собі значну наукову та філософську спадщину, де відбився його неймовірно широкий діапазон інтересів. Він читав лекції та публікував праці з фізики, математики, географії; писав статті про виверження вулканів, про природу вітрів, про припливи та відливи, про походження Сонячної системи та Землі; і навіть певний час викладав фортифікацію та піротехніку. Але головною напрямною його життя була філософія.
  З вітальним словом до учасників семінару звернулися декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька та в.о. завідувача кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко.



  В роботі науково-методичного семінару взяли участь 54 учасника – студенти та аспіранти з різних факультетів НУБіП України. Модератором заходу виступила аспірантка кафедри філософії та міжнародної комунікації Вікторія Шеховцова-Бурянова.

 Розпочала читання студентка 1 курсу спеціальності «Міжнародна економіка» Наталія Медведська, з виступом «Докритичний і критичний періоди в творчості І.Канта».


  У своїй доповіді «Цікаві факти з життя Іммануїла Канта" студентки 1 курсу спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування», економічного факультету, Анастасія Бронішевська  та Лілія Сіднєва  презентували цікаві випадки з життя видатного філософа.

 У своїй доповіді «Особливості філософських поглядів І.Канта на державу" студент 3 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини», гуманітарно-педагогічного факультету Михайло-Петро Онишко  розглянув, якою має бути ідеальна держава за І. Кантом.


  У своїй доповіді «Проблема людини і свободи у філософській спадщині І.Канта"  студентки 3 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини», гуманітарно-педагогічного факультету Аліна Мельник, Катерина Бартовщук та Луїза Прохорова  розглянули особливості трактування свободи.


  Цікаву та актуальну доповідь «Філософське обгрунтування миру за І Кантом"  представила студентка 3 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини», гуманітарно-педагогічного факультету Анастасія Теслюк.

 Доповідь на тему «Етика та естетика в філософії І.Канта» була представлена студенткою  1 курсу, економічного факультету Анною Петрик.

 

 Ілля Бондарчук , студент 3 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини», гуманітарно-педагогічного факультету презентував тему «Внесок Іммануїла Канта в розвиток ролітичної філософії».

  Після презентації доповідей відбулась дискусія з приводу актуальності поглядів Канта на сучасність, зокрема на дану ситуацію в нашій країні в умовах війни. В дискусії взяли участь як студенти нашого університету, так і колеги з Національного педагогічного університету імені  М. П. Драгоманова, зокрема аспірант кафедри «історії та філософії історії» Денис Бурянов. Дякуємо нашим колегам за увагу до нашого заходу!
  Під час науково-практичного семінару стало зрозуміло, що думки кожного учасника дискусії доповнюють одна одну. Студенти поринули у світ І. Канта і подивились на актуальні питання філософії очима самого Кенігзберзького мислителя.

  Іммануїл Кант – це мислитель, який став другим після Платона генієм європейської філософії. Майже всі різновиди сучасного філософствування так чи інакше сходять до І. Канта. Його ідеї піддаються трансформації, але продовжують жити.

 

Вікторія Шеховцова-Бурянова,
аспірантка кафедри філософії та міжнародної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook