Пам’ятка щодо попередження нещасних випадків при виконанні робіт працівниками підприємств лісового господарства

8 квітня 2022 року
Відкритий ліс


Перед початком роботи керівник робіт:

1. Проводить інструктаж з усіма працівниками згідно даної пам’ятки.

2. Передбачає маршрут евакуації в разі початку обстрілу.

Якщо ваш маршрут до робочого місця пролягає через блокпост необхідно виконувати наступні дії:

  • не під’їжджати до блокпосту на великій швидкості, зупинятися на першу вимогу;
  • завжди мати при собі паспорт, у водія завжди повинні бути водійське посвідчення та технічний паспорт транспортного засобу;
  • не потрібно тримати руки в кишенях або відкритих сумках; не фотографувати на постах і не проводити відеозйомку;
  • не користуватися мобільним телефоном; сприймати з розумінням і спокоєм відмову пропустити вас через блокпост, на це є об’єктивні причини збереження вашої безпеки; не ставити запитань щодо кількості в підрозділі бойової техніки, бійців і командирів, які є в укріпленнях;
  • бути ввічливими та доброзичливими, не сваритися, не кричати, не використовувати зайвої жестикуляції. Якщо на посту, на вашу думку, відбувається щось неординарне, не давайте волю почуттям, будьте уважні і виконуйте всі вимоги та рекомендації.

В разі виявлення вибухонебезпечних предметів:

  • припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечних предметів, відійти на безпечну відстань;
  • не підходити до предмета, не торкатися і не пересувати його, тим більше не намагатися розібрати вибухонебезпечний пристрій;
  • позначити місце знахідки небезпечних предметів, виставити тимчасову охорону;
  • не користуватися поруч із небезпечною знахідкою засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
  • негайно повідомити керівництво підприємства, в найближче відділення ДСНС та поліції за телефонам «101», «102»;
  • побачивши спалах або почувши звук вибуху, негайно сховатися чи лягти на землю, навіть знаходячись на значній відстані від місця вибуху, тому що можливе поранення камінням, уламками та ін.
  • До прибуття працівників ДСНС, поліції, або військових взяти місце і предмет під нагляд з безпечної відстані категорично забороняється:
  • брати вибухонебезпечний предмет до рук;
  • намагатися самостійно вилучити знахідку із землі;
  • наносити по вибухонебезпечному предмету удари; кидати по вибухонебезпечному предмету каміння та інші предмети: розводити багаття поблизу вибухонебезпечного предмету або над ним.

Пам’ятайте!

Одна з основних причин нещасних випадків з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки.Ступінь безпеки боєприпасів, що не вибухнули, визначає тільки фахівець. Тільки фахівець особисто визначає можливість транспортування їх, вирішує про спосіб знешкодження та знищення вибухонебезпечного предмету. Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

Дія працівників при вірогідності виникнення бойових дій:

  • визначити місце для укриття на території підприємства;
  • зміцніть шибки ваших службових приміщень липкою стрічкою, або картоном, так як найбільше поранень у потерпілих від осколків, які розлітаються;
  • зміцнюйте місце свого перебування мішками з піском;
  • перекрийте газ і воду, відключить електрику;
  • зробіть копії паспорта, ідентифікаційного коду, копію водійських посвідчень, документів на транспортні засоби;
  • на великому плакаті яскравою фарбою вкажіть місце вашого укриття і помістіть на видному місці, також впишіть туди номери телефонів працівників;
  • максимально запасайтеся водою і продуктами тривалого зберігання.

Дії при артобстрілі при перебуванні на території підприємства:

  • не панікуйте, виберіть можливе укриття;
  • прислухайтеся, якщо обстріл затихає, постарайтеся знайти більш надійне укриття; не слід ховатися зовні під стінами сучасних будівель: від вибухової хвилі зверху буде падати багато скла, це не менш небезпечно, ніж металеві осколки снарядів;
  • не слід ховатися під штабелями пиломатеріалів, у місцях закладених контейнерами, заставлених ящиками, будматеріалами і т.п.
  • Навколо вас можуть бути легкозаймисті предмети і речовини, виникає ризик опинитися серед раптової пожежі.
  • Дії при перебуванні у лісових масивах у зоні проведення бойових дій.В незалежності від виду виконання робіт в лісових масивах, необхідно знати наступне:
  • при початку артобстрілу необхідно ховатися за стовбурами товстих дерев з протилежного боку від обстрілу;
  • місце вашого укриття не повинно бути під великими розлогими деревами, якщо це можливо, лісові насадження повинні знаходитися між вашим укриттям і місцем падіння снарядів;
  • при пересуванні вся ваша увага має бути сконцентрована собі під ноги! Не піднімайте з землі ніяких незнайомих вам предметів: авіабомба, ракета або снаряд могли бути касетними! Касетні бомби і снаряди створюють мінні поля! якщо ви помітили невеликі шашечки зі стрічкою ні в якому разі не підходьте до них.

Бойові елементи часто розриваються при падінні, але можуть вибухнути пізніше в руках від найменшого руху або дотику. Необхідно пам’ятати, що ліс, або будь-які інші насадження є хорошим захистом від вражаючих елементів; при зіткненні з гілками, стовбурами дерев, чагарниками осколки втрачають свою кінетичну енергію і знижують вражаючу силу, але існує велика ймовірність що уражені осколками стовбури дерев можуть відламатись і травмувати вас.

Гасіння лісових пожеж.

При розриві снарядів у лісових масивах відбувається спалах підстилки (будь то хвойний ліс або листяний) і як наслідок переходить в лісову пожежу. Такі пожежі мають значні масштаби, так як загоряння відбувається в декількох місцях одночасно. Насамперед варто загострити увагу на наступних чинниках:

1. Виїжджати на гасіння лісової пожежі варто лише при повній впевненості у відсутності можливості повторення артобстрілу і лише впевнено знаючи, що на території загоряння немає мінних полів і там не ведуться активні бойові дії.

2. У разі гасіння лісової пожежі в зоні проведення бойових дій необхідно враховувати, що обстановка в різних районах палаючої площі може мінятися настільки швидко, що особа відповідальна за гасіння може просто фізично не мати можливості своєчасно віддати вам те чи інше розпорядження, тому, в разі зміни обстановки в довіреному вам секторі гасіння (детонація снарядів, початок артобстрілу, зміна напрямку пожежі, і т.д.), негайно дійте по обстановці і лише після прийняття відповідного рішення і відходу у безпечну зону доповідайте про це начальнику гасіння пожежі.Пам’ятайте: жодна лісова пожежа, наскільки вона не була би масштабною, не вартує людського життя !!!

3. При гасінні намагайтеся пересуватися по вигорілій території, так ви хоча б частково забезпечите себе від мінних закладок, розтяжок, боєприпасів, які не розірвалися. Однак пам’ятайте, що температура під вашим взуттям досить таки висока. Не забувайте про це і як можна частіше оглядайте взуття.

В першу чергу, всі організаційні заходи повинні бути спрямовані на збереження здоров’я та життя всіх працівників підприємства.

Які бувають міни і як їх розпізнавати: пам’ятка ДСНС

Генштаб Збройних сил України повідомляє, що внаслідок вторгнення російських окупантів на територію України залишається велика кількість вибухових предметів, зокрема мін. У Державній службі України з надзвичайних ситуацій закликають українців не наближатися до мін та боєприпасів, а в разі виявлення таких відійти на безпечну дистанцію й відразу повідомити рятувальників чи поліцію. Нині через численні випадки мінування в містах, полях, лісах і водоймах треба бути максимально обережними. Сьогодні, 4 квітня, у Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в протимінній діяльності, Vogue.ua розповідає, які бувають міни та як їх розпізнавати.

ПФМ-1 та ПФС-1С

Протипіхотна фугасна міна натискної дії ПФМ-1 та ПФС-1С буває зеленого й коричневого кольорів. Сила спрацьовування – від 5 кілограмів. До них не можна підходити та рухати їх.

ОЗМ-72

Осколкова протипіхотна міна кругового ураження. ОЗМ-72 може бути керована й некерована, має датчики цілі у вигляді розтяжки.

МОН-50

Осколкова протипіхотна міна спрямованої дії МОН-50 має пластмасовий корпус і датчики цілі у вигляді розтяжки.

МОН-200

Осколкова протипіхотна міна МОН-200 відрізняється від МОН-50 своїм великим розміром і металевим корпусом.

ТМ-62М

Фугасна протитанкова міна ТМ-62М має форму металевого диска. Її встановлюють у ґрунтах чи на поверхні землі, сила спрацьовування – від 120 кілограмів. Підходити близько до неї не можна через наявність мініпасток.

ПОМ-2

Вкрай небезпечна осколкова протипіхотна міна кругового ураження ПОМ-2 з металевим корпусом. Має механізм самоліквідації.

ПМН-2

Фугасна протипіхотна міна натискної дії ПМН-2 має пластмасовий корпус із датчиком цілі у вигляді хреста, буває зеленого або коричневого кольору. Її встановлюють у ґрунтах чи на поверхні землі.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/198671/

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook