Викладачі і аспіранти кафедри економіки прийняли участь у VII Міжнародному семінарі «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві»

17 лютого 2022 року

Стало доброю традицією приймати участь у семінарах з питань розвитку біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві, які започатковані  кафедрою економічної теорії та навчально-науковою лабораторією економічної теорії та біоекономіки НУБіП України.   В цьому році Міжнародний семінар з питань біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві відбувся  11-12 лютого за допомогою онлайн-платформи Webex.

Семінар відкрив д.е.н., професор, завідувач кафедри економічної теорії НУБіП України Микола Петрович Талавиря. Він відмітив важливість питань, які обговорюються щорічно  на семінарах. 
 
 
Декан факультету аграрного менеджменту, к.е.н., доцент Анатолій Дмитрович Остапчук привітав учасників онлайн-семінару, звернув увагу присутніх на важливість біоенергетики.
 
 
Дуже цікавими були  виступи: голови Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, який зупинився на перспективах виробництва та використання  біометану в Україні;
 
 
голови  Національної науково-технологічної асоціації України Віктора Івченко – з доповіддю про необхідність енергетичного забезпечення місцевих громад з використанням відновлювальних джерел енергії (на прикладі територіальних громад Бесарабії); 
 
 
дійсного члена Української академії наук, заступника Голови Національної науково-технологічної асоціації України Юрія Сенюка, який  представив нову модель сталого ендогенного інклюзивного розвитку для місцевої спільноти – біоекономіку здоров’я. 
 
 
Сучасні біотехнології дозволяють виробляти екологічно чисту продукцію, зберігаючи при цьому навколишнє середовище, що сприяє запровадженню біоекономічних підходів у розвитку аграрного сектора. При застосуванні біотехнологій в аграрному секторі з’являються додаткові можливості вирішення таких глобальних проблем, як: нестача продовольства, пов’язана зі зростанням населення; вичерпання копалин мінеральних ресурсів; забруднення навколишнього середовища; поліпшення якості життя, соціальне забезпечення. Важливе значення у реалізації біоекономічного підходу у розвитку аграрного сектора має відновлювана органічна речовина, яка генерується рослинами в процесі фотосинтезу – біомаса. 
 
 
В аграрному секторі первинним джерелом біомаси є сільськогосподарські культури, відходи та побічні продукти рослинництва і відходи тваринництва, які дають велику кількість органічного матеріалу, придатного для отримання додаткової енергії. Окрім енергетичних проблем, застосування біомаси та біопалива сприяє вирішенню ряду важливих екологічних проблем: стан повітря, забрудненого шкідливими речовинами вихлопних та димових газів; значні обсяги викидів в атмосферу парникових газів – діоксиду вуглецю, метану та ін. 
 
 
Аспірант кафедри економіки Назар Ткач підготував доповідь про виробництво нішевих культур в контексті розвитку біоекономіки.
 
 
Загалом до VII Міжнародного семінару «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві» долучилось понад 60 учасників (спеціалісти в даній галузі,  науковці, аспіранти, представники бізнесу), які говорили про важливість біоенергетикина сучасному етапі розвитку держави.
 
                                  Лариса Коваленко, учасник VII Міжнародного семінару
 «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському
                            Господарстві, старший викладач  кафедри економіки

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook