Співбесіди з деканами факультетів та директорами ННІ: акцент на практичне навчання, актуальні теми досліджень, поліпшення матеріальної бази

15 лютого 2022 року
     14 лютого 2022 року згідно з розпорядженням ректора Станіслава Ніколаєнка продовжився цикл співбесід з керівництвом навчально-наукових інститутів та факультетів.

     Першими сьогодні представили короткий звіт та плани на найближчу перспективу представники факультету тваринництва та водних біоресурсів на чолі з деканом Русланом Кононенком. Він відзначив здобутки в освітній, науковій та виробничій сфері, закцентувавши на рості кількості публікацій у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз, успіхах студентів в олімпіадах та конкурсах наукових робіт, значного поліпшення матеріальної бази. У планах – здійснити набір, заповнивши ліцензійний обсяг, завершити оновленні лабораторії з оцінки якості молочних продуктів, центру птахівництва та вигульного майданчику в лабораторії конярства. Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук поцікавився перспективами підготовки фахівців на факультеті з урахуванням падіння виробництва продукції тваринництва відповідні й зниження потреби в спеціалістах, а також перспективах діяльності госпрозрахункових підрозділів. Руслан Кононенко зазначив, що проблеми галузі є короткостроковими, а виробничі потужності підрозділів будуть нарощуватися. На запитання проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадима Кондратюка щодо участі в конкурсі проектів Національного фонду досліджень, то декан висловив запевнення в майбутніх наукових проектах, оскільки є потреба в підготовці низки публікацій. Ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на актуалізацію тем наукових досліджень, співпрацю з колегами з факультету інформаційних технологій в галузі штучного інтелекту, декарбонізації виробництва, налагодження системи виховної роботи, зокрема в гуртожитках.

 

 

     Продовжив співбесіди декан механіко-технологічного факультету Вячеслав Братішко. Він проінформував про діяльність колективу минулого року: відбулися зміни в структурі, об’єднані кафедри, створені госпрозрахункові підрозділи з надання консультаційних послуг з охорони праці, збільшився набір на бакалаврат після школи, та різко зменшився контингент магістрів. Проводиться активна профорієнтаційна робота, залучаються абітурієнти на підготовчі курси та до участі в олімпіади для вступу. Розширюється співпраця з роботодавцями, підвищується кваліфікація науково-педагогічних працівників на реальних підприємствах.

 

     Навчально-методична рада факультету значно посилила вимоги до дипломних проектів студентів у відповідності до вимог часу. Триває наукова робота: виконуються дослідження за сімома темами, росте кількість публікацій у виданнях Скопус. Незважаючи на пандемію, проводиться міжнародна діяльність, виконуються спільні наукові дослідження, є взаємна участь в дискусіях на конференціях та семінарах. В гуртожитках запроваджена системна виховна робота, проводяться зустрічі зі старостами, керівництвом органів студентського самоврядування, регулярними стали соціологічні опитування. Наступного року колектив планує провести акредитацію спеціальності Агроінженерія, її англомовну версію, реалізувати домовленість щодо запровадження подвійного диплому, оновити лабораторію паливно-мастильних матеріалів, відкрити лабораторію точного землеробства, складського обладнання та логістики. Проректор Вадим Кондратюк акцентував увагу на входженні наукових періодичних видань до бази Скопус та облаштуванні робочих місць в навчально-дослідних господарствах. Вячеслав Братішко відповів, що формування редакційної колегії завершується, а в НДГ «Великоснітинському» локалізована в одному місці навчальна і побутова складова, проводяться ремонти з тим, аби наступного сезону студенти, магістри мали можливість проходити практику на новому рівні. Начальник навчального відділу Ярослав Рудик закликав активніше провадити інформаційну кампанію щодо дотримання академічної доброчесності. Ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив на підготовці вступників до магістратури, зокрема складанні ЄВІ. Заступник декана Ігор Сівак доповів, що серед абітурієнтів проведений зріз знань, визначені складні місця і на додаткових заняттях ці прогалини в знаннях заповнюються з урахуванням специфіки технології складання цього іспиту. Також піднімалося питання актуальних напрямів наукових досліджень, зокрема зменшення карбонового сліду, застосування штучного інтелекту та інтернету речей, альтернативні види енергії, пошуку унікальних тем для виконання досліджень в рамках внутрішньо університетського фінансування.

 

     Завершував сьогоднішній день співбесід декан економічного факультету Анатолій Діброва зі своєю командою заступників. Він коротко доповів про діяльність колективу минулого року – проведений набір студентів, котрий рік поспіль з мінімальною кількістю місць державного замовлення, зроблені ремонти в навчальному корпусі №10 та гуртожитку №10, залучені кошти від діяльності госпрозрахункових підрозділів, проведена акредитація освітніх програм.

     Серед планів на майбутній рік: формування бази відео матеріалів з лекційних та практичних занять, запроваджені курси з підготовки до складання ЄФВВ та ЄВІ, вивчити питання щодо формування групи з підготовки з німецької мови, провести ІІ етап всеукраїнської олімпіади з обліку та використати цей захід з профорієнтаційною метою, продовжити курси з біржової діяльності, акредитація освітньо-наукових програм, оновлення наукових періодичних журналів «Біоекономіка», «Економіка та аграрний бізнес», облаштувати по сучасному залу засідання вченої ради факультету. Вадим Ткачук закцентував на міжнародній співпраці, зокрема подвійних дипломах, діяльності госпрозрахункових підрозділах. Ректор Станіслав Ніколаєнко закцентував на напрямах наукових досліджень та співпраці з бізнесом, науковому консультуванні.

 

     Підбиваючи підсумки, очільник університету побажав колективам нарощувати освітній та науковий потенціал, поліпшувати зв’язки та співпрацю з бізнесом і роботодавцями, оновлювати кадри.

Денис Рудень
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook