Всесвітній День захисту морських ссавців або День китів

11 лютого 2022 року

 У всьому світі 19 лютого відзначається Всесвітній День захисту морських ссавців або День китів, щоб нагадати нам, що навіть найсильніші і розумні тварини на землі потребують захисту. Ця екологічна дата вважається днем захисту не лише китів, але й усіх морських ссавців: дельфінів, тюленів, морських котиків і різних інших живих істот, що мешкають в морях і океанах нашої планети.

   Головна мета цього дня полягає в залученні уваги громадськості і світової влади до питань захисту всіх морських ссавців. Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) і доповіді Зоологічного товариства Лондонської Живої Блакитної планети, кількість морських ссавців, птахів, риб, рептилій та інших тварин, що мешкають в Світовому океані, за цей період скоротилася до 49%.

   Студенти 3 курсу 2 групи спеціальності 101 Екологія обговорили цю тему разом з куратором групи Світланою Паламарчук. Основною метою заходу з нагоди цієї дати було привернення уваги студентів до проблеми винищення людиною китів та інших морських тварин. В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які живуть у наших солоних водах.

   Проблема зникнення морських ссавців є актуальною і для України. На сьогодні у морських водах України є три види морських ссавців – дельфін афаліна, Дельфін білобокий, або звичайний та морська свиня або азовка. Через загрозу зникнення усі 3 види морських ссавців занесені до Червоної книги України і підлягають особливій охороні. Жваво студенти обговорювали проблеми забруднення Світового океану сміттям та ділилися цікавими фактами про морських мешканців.

   9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття» № 323-VIII, згідно з яким забороняється діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води.

 

 

Уляна Обуховська, староста 3 курсу 2 групи

Спеціальності 101 Екологія

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook