Полковник медичної служби Качмар Володимир Йосипович: «Alma mater – факультет ветеринарної медицини НУБіП України – готує кадри не лише для сільського господарства, але й для силових структур України та зміцнює обороноздатність нашої держави»

29 січня 2022 року


 

  • — Представтесь та розкажіть про себе.

— Полковник медичної служби Качмар Володимир Йосипович, випускник Національного аграрного університету (НАУ) 1997 року. Після закінчення аlma mater, пов’язав своє життя та професійну діяльність із військової ветеринарією. Проходив військову службу на різних посадах за напрямком ветеринарної медицини, очолюю службу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Адміністрації Державної прикордонної служби України.
  • — Чи складно було у виборі професії?

— Бажання пов’язати своє життя із лікуванням тварин виникло ще у дитинстві, тому з вибором професії складнощів не було. До вступу у 1992 році на той час Української сільськогосподарської академії, закінчив ветеринарне відділення Бучацького радгоспу-технікуму, що у Тернопільській області, та деякий час пропрацював ветеринарним фельдшером у колгоспі.
  • — Чи не шкодуєте, що обрали спеціальність «Ветеринарна медицина»?

— Жодного разу – ні. При тому, що професія лікаря ветеринарної медицини є, мабуть, однією з найскладніших, оскільки потребує не лише професіоналізму, а й спостережливості, самовіддачі, логічного мислення та інтуїтивної чуйності до своїх пацієнтів і відчуття глибокої відповідальності за здоров’я не лише тварин, але і людей. Недаремно крилата фраза "Медицина лікує людину, а ветеринарія оберігає людство" стала найбільш ємним та точним визначенням сутності професії ветеринарного лікаря.
  • — Що за час навчання вам запам’яталося найбільше?

— Найкращі роки, які завжди згадуються – це студентські. І хоча середина 90-х років була не найкращим часом, що випав на долю студентів, нові знайомства, враження та спілкування з друзями перекреслювали усі негаразди та залишаються приємним спогадом на усе життя. Пишаюся тим, що свого часу також доклав зусиль для облаштування музею на кафедрі анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка, без сумніву, аналогів якому немає не лише у нашій країні, але і в зарубіжжі.
  • — Як давно ви відвідували рідну «alma mater» та що можете сказати про зміни, які відбуваються на факультеті?

— Незважаючи на напружений графік службової діяльності, завжди намагаюсь відвідати факультет, оскільки маю за честь бути Почесним членом кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка та приймати активну участь у розвитку цієї кафедри. Також, є ряд спільних питань, що доводиться вирішувати з керівництвом факультету та військової кафедри щодо підготовки майбутніх офіцерів. І завжди вони вирішуються оперативно та позитивно, за це їм велика вдячність.
Щодо змін на факультеті, хочу зазначити, що в доволі складних економічних умовах, факультет знаходить можливості та постійно удосконалює матеріально-технічне оснащення кафедр, працює над забезпеченням належних умов для здобуття необхідних знань та навичок студентами, а професорсько-викладацький склад факультету, якому, мабуть, можуть позаздрити усі інші факультети ветеринарної медицини України, свої знання та безцінний практичний досвід передають молодому поколінню для підготовки професіоналів в галузі ветеринарної медицини.
  • — У чому ви бачите переваги та перспективи випускників факультету ветеринарної медицини?

— Як людина військова, зазначу, що Національний університет біоресурсів та природокористування України готує фахівців ветеринарної медицини не лише для потреб галузі сільського господарства, але й завдяки військовій кафедрі університету, до речі, єдиної у нашій державі, і для силових та правоохоронних структур. Отже, випускники факультету мають можливість продовжити професійну кар’єру і на офіцерських посадах спеціалістів ветеринарної медицини Збройних Сил України, Державної прикордонної служби та Національної гвардії.
До речі, на сьогодні, чимало випускників факультету ветеринарної медицини сумлінно виконують визначені завдання у прикордонних загонах, чим сприяють належній охороні державного кордону України.
  • — Що б ви порадили вступникам 2022 року?

— Без сумніву, усім абітурієнтам, тим хто має бажання пов’язати свою діяльність з лікуванням тварин, забезпеченням харчової безпеки серед населення, раджу без вагань обирати факультет ветеринарної медицини НУБіП України і при здачі документів ставити перший пріоритет. Цей факультет сформує вас як фахівця своєї справи і надасть можливість знайти своє достойне місце у складному вирі життя.
  • — Дякую за розмову, Володимире Йосиповичу, за популяризацію нашої професії та любов до неї. Успіхів вам та кар’єрного росту.

— Дякую і вам та бажаю втілення задумів задля зміцнення й розбудови нашої рідної України. До нових зустрічей.
 
Розмову вела доцент кафедри
епізоотології, мікробіології і вірусології

Марія Мельник

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook