До 30-річчя Інституту українознавства: гуманітарії поглиблюють співпрацю

26 січня 2022 року

   На початку 2022 року Науково-дослідний інститут українознавства МОН України святкує свій 30-літній ювілей. З цієї нагоди 25 січня відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція. На ній науковці та освітяни України обговорили вагомий внесок наукової інституції у творенні сучасного українознавства та формування концепції новітнього українознавства, осмислили й актуалізували проблеми, що турбують українське суспільство на початку ХХІ ст. та запропонували шляхи їх розв’язання. Головними напрямами роботи науково-практичної конференції були: «Українознавство в сучасному державотворенні», «Українознавство в системі національної освіти», «Гуманітарні пріоритети консолідації українського суспільства», «Українознавство та світове українство».

   Активну участь в роботі конференції взяли викладачі та аспіранти гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. З вітальним словом з нагоди ювілею інституту українознавства на конференції виступили завідувач кафедри міжнародних відносин та суспільних наук, доктор історичних наук, професор Василь Стрілець та доктор політичних наук доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації Андрій Гольцов.

   Зокрема, було наголошено на тому, що Науково-дослідний інститут українознавства МОН України своїми науковими дослідженнями зробив великий внесок у розвиток українознавства як основи формування світогляду українського народу, національної свідомості та політики суспільного розвитку й державотворення України. Усі досягнення стали можливими завдяки наполегливій та відданій праці науковців та співробітників Інституту. Доповідачі зазначили факт загострення численних кризових явищ та потреби в їх рефлексії українською наукою. Сьогодні перед науковою спільнотою постають актуальні завдання проведення міждисциплінарних досліджень в сфері історії та культури українського народу, розвитку української державності, оптимізації вітчизняної системи освіти, шляхів просування українських інтересів у світі.

   Науковці звернули увагу на важливість перспектив та векторів співпраці нашого університету, гуманітарно-педагогічного факультету з Науково-дослідним інститутом українознавства у формуванні світоглядних орієнтирів державницько-патріотичного мислення студентської молоді.
   Науково-практична конференція викликала жвавий інтерес серед науковців закладів вищої освіти, наукових установ, які досліджують різні аспекти українознавчої проблематики, – істориків, культурологів, мистецтвознавців, філологів, філософів, політологів, що свідчить про актуальність та сучасність проблем, які обговорювалися в науковій дискусії науково-педагогічними працівниками.
   Такий науковий дискурс є плідним для розвитку співпраці гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України і Науково-дослідного інституту українознавства МОН України.

 

Андрій Гольцов,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook