Українська енергетична біржа: участь у тестових торгах студентів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

9 грудня 2021 року

 

 

  Днями для студентів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» всіх освітніх рівнів кафедри організації підприємництва та біржової діяльності економічного факультету були організовані тестові торги стейкхолдером спеціальності – ТОВ «Українською енергетичною біржою».

    За сприяння голови Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексія Дубовського викладачі кафедри та здобувачі вищої освіти мали нагоду долучитись до тестових торгів біржі і спробувати себе в якості біржових трейдерів.
     Українська енергетична біржа – провідний український центр організованої торгівлі енергоресурсами, що впроваджує кращі світові та європейські практики. Біржа нині є перспективним вітчизняним біржовим товарним майданчиком. Вона першою серед товарних бірж отримала ліцензію за новими вимогами, встановленими Законом України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», який набув чинності з 1.07.2021 р.
     За словами Олексія Дубовського, біржа – невід'ємний елемент для побудови якісного енергетичного ринку, адже працює в інтересах усіх учасників ринку.

     Електронна технологія біржової торгівлі, яку тестували наші студенти та викладачі, дозволила долучити до заходу не тільки студентів 1 та 2 курсу в аудиторіях, а й студентів, які нині перебувають на дистанційному навчанні, зокрема 3-4 курс та магістрів. Адміністратором Української енергетичної біржі була проведена кропітка робота, адже йому довелось зареєструвати та створити торгові кабінети для близько 100 учасників.
     Тестові торги – це імітація реальних торгів біржі, тому торгова сесія була розпочата чітко за вказаним часом 7 грудня 2021 р. о 14.20. Студенти 1, 2 курсу перебували в різних навчально-наукових лабораторіях університету, які мають комп’ютерні класи. Завдяки сучасному матеріально-технічному забезпеченню, наявному в НУБіП України, стає абсолютно можливим проведення біржових торгів у реальному часі, задіявши різні локації студентів в один і той самий час.

     Водночас, студенти, які нині на дистанційному навчанні, також вийшли на зв'язок з викладачами у Zoom та Webex і демонстрували свої торгові екрани. Особливість даного заходу полягала у чіткості та скоординованості дій усіх учасників – з цією задачею всі студенти справились на 100%!

     Завдання полягало у вивченні торговельної платформи, особливості розміщення заявок на купівлю продаж біржових активів та їх виконанні в ході біржових аукціонних торгів. Спекулятивний настрій панував і в аудиторіях, і дистанційно. Всі учасники намагались якомога швидше тиснути на свої відкриті заявки для їх виконання.
     У ході тестових торгів студенти в реальному часі могли спостерігати формування ціни у біржових стаканах та виконання своїх угод.

     Подібні заходи не тільки сприяють вивченню практичних засад роботи біржових платформ, а й надають можливість залучати наших здобувачів та викладачів до перспективних вітчизняних біржових операторів, які є основними центрами ціноутворення, інвестицій та управління ризиками на національному рівні.
     Незважаючи на те, що тестові торги закінчились, кафедра організації підприємництва та біржової діяльності економічного факультету і надалі матиме можливість співпрацювати з Українською енергетичною біржою та організовувати подібні заходи.
     Практичні аспекти, які тісно переплітаються з інтерактивними методами викладання є чудовою практикою для формування фахових компетентностей і командної роботи наших здобувачів. Про що свідчить рівень отриманого задоволення від даного заходу студентами.

     Висловлюємо вдячність голові Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексію Дубовському за проведений захід і тісну співпрацю з НУБіП України та бажаємо подальшого успіху і процвітання біржі на теренах вітчизняного і міжнародного біржового ринку!

Валентина Яворська,
гарант ОПП «Підприємництво,
торгівля та біржова діяльність»

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook