Студенти факультету харчових технологій подорожують кухнями народів світу

3 грудня 2021 року

 

        Не секрет, що у світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Кожній національній кухні властиві свої власні риси: використання певних продуктів і способів їхньої обробки, посуд, у якому подається їжа, дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі. Продукти, які складають основу кухні тієї чи іншої національності, залежать від природних особливостей та географії місцевості.

     Кухня кожного окремого народу світу – це окремі кулінарні королівства, які надзвичайно цікаво досліджувати. Кожен народ земної кулі має власні традиції, власну історію і, звичайно ж, свої особливості національної кулінарії.

Національна кухня виокремлює особливості кулінарних традицій і технологій, прийнятних для кожної країни або народу.

І саме навчальна дисципліна «Кухні народів світу» формує у студентів знання щодо історичного розвитку кулінарії, ресторанного господарства та їх перспектив у сучасних умовах, вчить культури та етнічних традицій харчування народів світу; знайомить майбутніх фахівців з сучасними технологічними концепціями виробництва основних страв та напоїв, способами подачі страв.

На перших лекційних заняттях студенти вивчали системи і типи  харчування народів світу, види кулінарної обробки сировини, історію розвитку традицій харчування та особливості національних кухонь.

 

     Далі ж подорожували різними країнами, вивчаючи їх національні страви.

 

      Українські страви відомі своєю різноманітністю та високими смаковими якостями. Українська кухня нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, грибна юшка, грибний соус, бануш, вареники й ковбаси печені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України.

       Народна кухня – це така ж культурна  спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів  відрізнялася різноманітністю страв, високими смаковими і поживними якостями.

Ми – окрема порода народу

Не подібна до жодного роду,

Ми в окремій колисці сповиті,

Не знайдете таких в цілім світі.

Ми – чудові, ми – вибрана раса,

Ми – земної планети окраса…

Ми   — окрема порода народу,

Не подібна до жодного роду.

     Деякі страви мають багатовікову історію, як-от, український борщ. Уже в період трипільської культури, яку сприйняли східні слов'яни, населення правобережної України вирощувало зернові культури – пшеницю, ячмінь і просо. 

      Країна, в якій змішалися мови та звичаї більше 100 національностей. Країна, в якій мирно співіснують українці та росіяни, греки і євреї, болгари та білоруси, грузини і вірмени… Степ  сходу, узбережжя двох морів, діброви центральної України, Карпатські гори і Дніпро… співуча  мова та співуча  країна. Як відображення країни – її кухня. Поетична і різноманітна, строката, але в той же час гармонійно-схожа, ситна  і легка, розкішне і повсякденне. Серед таких схожих сусідських кухонь, нашу «Рідну» відрізняє особлива популярність і популярність далеко за нашими кордонами. Може це тому, що і в Канаді, і в Аргентині, і в Ізраїлі, і в Америці, там  де тільки немає ресторанчика з оселедцем  під горілочку, де тобі  не подадуть борщу з товченим часничком, салом і пампушками? Українська кухня давно одержала поширення далеко за межами України, а деякі страви української кухні, наприклад борщі і вареники, увійшли в меню міжнародної кухні. 

     Кожному з етнографічних регіонів України властиві свої особливості кухні, зумовлені географічними умовами і національними традиціями. Так, у гірських районах Карпат переважають страви з кукурудзяного борошна, грибів, молочних продуктів: кулеша, чир, мамалиґа, банош, бринза, гуслянка, соломаха. У низинних районах готують страви з пшеничного борошна і різних овочів – галушки, вареники, гомбовці, кремзлики, пироги. У кухні поліщуків (кухня Полісся) поширені страви з картоплі та овочів: коми, деруни, зрази, холодники. Найпопулярнішим в українців є сало, яке використовують для засмажування чи затовкування рідких страв.

      Майже не було того столу в Україні, щоб обходився без вареників, млинців, голубців…

В українську теплу хату

Завітай, будь ласка, ти

Тільки в хаті українській

Покуштуєш диво з див:

Ось півмісяці у мисці,

А над ними в’ється дим,

Бо гарячі – масло тане…

Чи ж ви знаєте, що це?

Це – вареники в сметані,

Найсмачніше над усе!

Українці!  Пригадаймо,

З чим вареники в нас є?

Знає кожна господиня,

Що до столу подає.

З сиром ось жовтіють в мисці,

І з картоплею киплять…

Полюбляють українці

За столом посмакувати.

Ще з капустою наварим,

Та з грибами – пахнуть як!

Поласуємо  ми з вами,

Поласуємо – ще й як!

Ще ж із вишнями не їли,

З полуницями беріть!

Ми вареників зварили –

Оце диво на весь світ!

З м”ясом, з рибою, з горохом,

Ось ще з маком та пшоном.

Ще посидьте з нами трохи,

В нашій хаті за столом.

Є вареники у хаті –

В Україні все гаразд:

Всі – щасливі і багаті,

Щедре сонце світить в нас!

Слава хаті українській,

Слава нашій всій землі,

І вареникам у мисці, що на нашому столі!!!   

     Студенти вивчали національні особливості більшості країн світу, складали меню для туристів, показували майстер-класи приготування страв.

     В Італії не розкриють справжній секрет приготування смачної пасти, китайці не поділяться національним рецептом приготування страв з зміїного м’яса або акулячого плавника, а про французьку кухню, яка здавна вважається найбільш аристократичною в світі, і говорити не варто.

На столі було чимало –

Все до рота попадало.

А ви, друзі, не вагайтеся

Краще до нас приєднайтеся.

Тому продовжуємо подорожувати, вивчати нове, готувати та смакувати найрізноманітніші страви світу разом!!!

Іванюта Анастасія,
доцент кафедри технології
м’ясних, рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook