Студенти факультету харчових технологій подорожують кухнями народів світу
Не секрет, що у світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Кожній національній кухні властиві свої власні риси: використання певних продуктів і способів їхньої обробки, посуд, у якому подається їжа, дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі. Продукти, які складають основу кухні тієї чи іншої національності, залежать від природних особливостей та географії місцевості.
Кухня кожного окремого народу світу – це окремі кулінарні королівства, які надзвичайно цікаво досліджувати. Кожен народ земної кулі має власні традиції, власну історію і, звичайно ж, свої особливості національної кулінарії.
Національна кухня виокремлює особливості кулінарних традицій і технологій, прийнятних для кожної країни або народу.
І саме навчальна дисципліна «Кухні народів світу» формує у студентів знання щодо історичного розвитку кулінарії, ресторанного господарства та їх перспектив у сучасних умовах, вчить культури та етнічних традицій харчування народів світу; знайомить майбутніх фахівців з сучасними технологічними концепціями виробництва основних страв та напоїв, способами подачі страв.
На перших лекційних заняттях студенти вивчали системи і типи харчування народів світу, види кулінарної обробки сировини, історію розвитку традицій харчування та особливості національних кухонь.
Далі ж подорожували різними країнами, вивчаючи їх національні страви.
Українські страви відомі своєю різноманітністю та високими смаковими якостями. Українська кухня нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, грибна юшка, грибний соус, бануш, вареники й ковбаси печені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України.
Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відрізнялася різноманітністю страв, високими смаковими і поживними якостями.
Ми – окрема порода народу
Не подібна до жодного роду,
Ми в окремій колисці сповиті,
Не знайдете таких в цілім світі.
Ми – чудові, ми – вибрана раса,
Ми – земної планети окраса…
Ми — окрема порода народу,
Не подібна до жодного роду.
Деякі страви мають багатовікову історію, як-от, український борщ. Уже в період трипільської культури, яку сприйняли східні слов'яни, населення правобережної України вирощувало зернові культури – пшеницю, ячмінь і просо.
Країна, в якій змішалися мови та звичаї більше 100 національностей. Країна, в якій мирно співіснують українці та росіяни, греки і євреї, болгари та білоруси, грузини і вірмени… Степ сходу, узбережжя двох морів, діброви центральної України, Карпатські гори і Дніпро… співуча мова та співуча країна. Як відображення країни – її кухня. Поетична і різноманітна, строката, але в той же час гармонійно-схожа, ситна і легка, розкішне і повсякденне. Серед таких схожих сусідських кухонь, нашу «Рідну» відрізняє особлива популярність і популярність далеко за нашими кордонами. Може це тому, що і в Канаді, і в Аргентині, і в Ізраїлі, і в Америці, там де тільки немає ресторанчика з оселедцем під горілочку, де тобі не подадуть борщу з товченим часничком, салом і пампушками? Українська кухня давно одержала поширення далеко за межами України, а деякі страви української кухні, наприклад борщі і вареники, увійшли в меню міжнародної кухні.
Кожному з етнографічних регіонів України властиві свої особливості кухні, зумовлені географічними умовами і національними традиціями. Так, у гірських районах Карпат переважають страви з кукурудзяного борошна, грибів, молочних продуктів: кулеша, чир, мамалиґа, банош, бринза, гуслянка, соломаха. У низинних районах готують страви з пшеничного борошна і різних овочів – галушки, вареники, гомбовці, кремзлики, пироги. У кухні поліщуків (кухня Полісся) поширені страви з картоплі та овочів: коми, деруни, зрази, холодники. Найпопулярнішим в українців є сало, яке використовують для засмажування чи затовкування рідких страв.
Майже не було того столу в Україні, щоб обходився без вареників, млинців, голубців…
В українську теплу хату
Завітай, будь ласка, ти
Тільки в хаті українській
Покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці,
А над ними в’ється дим,
Бо гарячі – масло тане…
Чи ж ви знаєте, що це?
Це – вареники в сметані,
Найсмачніше над усе!
Українці! Пригадаймо,
З чим вареники в нас є?
Знає кожна господиня,
Що до столу подає.
З сиром ось жовтіють в мисці,
І з картоплею киплять…
Полюбляють українці
За столом посмакувати.
Ще з капустою наварим,
Та з грибами – пахнуть як!
Поласуємо ми з вами,
Поласуємо – ще й як!
Ще ж із вишнями не їли,
З полуницями беріть!
Ми вареників зварили –
Оце диво на весь світ!
З м”ясом, з рибою, з горохом,
Ось ще з маком та пшоном.
Ще посидьте з нами трохи,
В нашій хаті за столом.
Є вареники у хаті –
В Україні все гаразд:
Всі – щасливі і багаті,
Щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській,
Слава нашій всій землі,
І вареникам у мисці, що на нашому столі!!!
Студенти вивчали національні особливості більшості країн світу, складали меню для туристів, показували майстер-класи приготування страв.
В Італії не розкриють справжній секрет приготування смачної пасти, китайці не поділяться національним рецептом приготування страв з зміїного м’яса або акулячого плавника, а про французьку кухню, яка здавна вважається найбільш аристократичною в світі, і говорити не варто.
На столі було чимало –
Все до рота попадало.
А ви, друзі, не вагайтеся
Краще до нас приєднайтеся.
Тому продовжуємо подорожувати, вивчати нове, готувати та смакувати найрізноманітніші страви світу разом!!!
Іванюта Анастасія,
доцент кафедри технології
м’ясних, рибних та морепродуктів