Книгу з… металу готують університетські умільці

25 листопада 2021 року

     Давні предки людини писали на стінах печер, де мешкали. Потім прадавні єгиптяни – на папірусі, а коли китайці придумали папір, Нестор-літописець гусячим пером та уставом залишив людству на цьому дорогезному тоді матеріалі «Повість временних літ». Потім були Гутенберг з Іваном Федоровим: настав час книги друкованої. Згодом прийшли поліграфічні технології – і книга стала спочатку доступнішою, а зараз дорогою. В сенсі вартості. А діджиталізація, проголошена в цьому сторіччі, призводить до того, що друкована книга вмирає, перетворюючись на забаганку освічених небідних людей.
     Ось такий синопсис книговидання.
     До чого це ми? А до того, що в НУБіП сьогодні роблять свою книгу. На металі! І жодна діджиталізація їй не загрожує. Мова про «Книгу знань НУБіП», над якого з легкої руки проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Кваші та підтримки університетської ради аспірантів зараз працюють навчальні майстри кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства.
     — Над нею наші умільці працюють вже близько трьох місяців, – розповідає декан факультету конструювання та дизайну Зиновій Ружило. – Спочатку на інструментально-механічному заводі в столичному Святошині прокатали під керівництвом професора Костянтина Лопатька основні елементи – її титульні сторінки. Решта необхідного – зварювання, нарізка металу – на обладнанні кафедри.

     Цю доволі складну, часом навіть філігранну, роботою виконують майстри виробничого навчання Олександр Кормаченко та Валентин Смоляков, яких надихає аспірантка Катерина Винарчук.

     Так що незабаром на території університету (якщо конкретніше, то біля 10-го навчального корпусу) з’явиться ще один арт-об’єкт, який, безмовно, привертатиме увагу кожного.

 

Ірина Кушніренко
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook