Пріоритетні напрями розвитку дорадництва в аграрній сфері – третя панельна дискусія Всеукраїнського круглого столу «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні»

25 листопада 2021 року

 

 
 
18 листопада 2021 р. на базі кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні».
 
 Модератором третьої панельної дискусії  «Пріоритетні напрями розвитку дорадництва в аграрній сфері» була Тетяна Кальна-Дубінюк,  професор кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України, д.е.н., професор. Вона відмітила,що визначна роль в успішному розвитку сільського господарства та сільської місцевості належить сільськогосподарському дорадництву. Дорадництво у різних формах існує в усіх розвинутих країнах світу. Сьогодні у Державному бюджеті України передбачаються видатки на надання дорадчих послуг, місцеві органи влади теж долучаються до підтримки дорадництва. Отже, зростає потреба у кваліфікованих дорадниках для поширення інновацій, кращих агропрактик тощо. Тому сьогодні у панельній дискусії приймають участь представники державних структур, Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, освітнього середовища, фахівці з дорадництва, зазначила Тетяна Прокопівна.
 
          
 
         Про особливості сучасного дорадництва в Україні виступив Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України. Він відмітив, що дорадництво в Україні набуває нового забарвлення.
 
 
     Актуальним стає розповсюдження досвіду передових ферм. Роман Ярославович наголосив увагу учасників круглого столу, що створюється Українська мережа демонстраційних ферм, поширюється навчання фермера у фермера.
 
 
     Відбувається цифровізація в дорадництві, навчаються дорадники і фермери, створюються банки даних для швидкого реагування на інноваційні зміни. За підтримки проекту USAID створюється платформа кращих агропрактик, цифрова карта ферм тощо. А  це – шлях до успішного розвитку сільського господарства України, поліпшення добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості.
   Розмову продовжила  Тетяна Прокопівна, яка підкреслила роль освітніх програм в дорадництві. Підготовка кваліфікованих дорадників та експертів-дорадників відбувається в НУБіП України як на основі базової освіти на магістерській освітній програмі «Дорадництво», так і шляхом підвищення їх кваліфікації з подальшою сертифікацією. Магістерська освітня програма «Дорадництво» була вперше відкрита в НУБіП України у 2004 році і є до цього часу єдиною в Україні. Вона успішно пройшла акредитацію у 2020 році ще на 5 років. За цією програмою було підготовлено   понад 100 магістрів-дорадників, які стали провідними спеціалістами в Мінагрополітики України, міжнародних проектах, викладачами в ВУЗах, керівниками державних та приватних дорадчих структур. Кожен рік, починаючи з 2007 року, на базі НУБіП України відбувається підвищення кваліфікації дорадників та експертів-дорадників з подальшою їх сертифікацією. Підготовлена чисельна   плеяда таких фахівців, в середньому до 70 осіб на рік для різних галузей сільськогосподарського виробництва, серед яких більше 200 осіб із ННП Університету. Сьогодні важливо для системної підготовці магістрів - менеджерів з дорадництва мати не тільки заочну форму навчання, а і стаціонарну, як було з початку її відкриття в Університеті, коли на всіх факультетах на бакалавраті викладався курс «Основи аграрного консалтингу», а магістри слухали курс «Управлінський консалтинг». Отже, зазначила Тетяна Прокопівна, вважаємо за доцільне відновити викладання курсу з дорадництва «Основи сільськогосподарського дорадництва» бакалаврам на всіх факультетах Університету та курсу «Управлінський консалтинг» -   магістрам всіх факультетів, що сприятиме розумінню дорадництва майбутніми фахівцями різних професій.
 
 
  
       З доповіддю про Особливості розвитку кооперації в органічному виробництві України виступила Олена Корогод, аспірант кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва, президент асоціації "Органік Україна".
 
 
    Олена Михайлівна підкреслила роль дорадництва і його освітніх програм у створенні органічних кооперативів. Створена на базі Асоціації "Органік Україна" сільськогосподарська дорадча служба ГС «Органічна Україна»,  яка надає дорадчі послуги,  пов’язані з наданням незалежних і об’єктивних порад та технічної допомоги клієнтам у вирішенні їх управлінських та ділових проблем, оптимізації їх бізнесу, підвищенні ефективності їх діяльності. Так поширюється передовий досвід фахівцями-дорадниками.
 
 
 
 
    Доповіді панельної дискусії викликали жвавий інтерес щодо пріоритетних напрямів розвитку дорадництва у Національній економічній стратегії на період до 2030 року, забезпечення проведення стимулюючої та дорадчої аграрної політики, подальшого удосконалення та розширення мережі сільськогосподарських дорадчих служб, тощо.                                                                   
     За підсумками круглого столу учасники рекомендували: прийняти державну цільову програму сільськогосподарської дорадчої діяльності, передбачивши комплексний підхід до надання дорадчих послуг сільському населенню із залученням усіх органів виконавчої влади,створити Національний центр сільськогосподарського дорадництва, забезпечити фінансування професійної підготовки дорадників, запровадити викладання курсу з Основ сільськогосподарського дорадництва у всіх аграрних вищих навчальних закладах, запровадити розвиток дорадництва в територіальних громадах, передбачити у місцевих бюджетах видатки на підтримку дорадництва.
 
 

 

Катерина Обиход,
к.е.н., асистент кафедри публічного управління,
менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook