Управління інноваціями в контексті глобалізаційних процесів – друга панельна дискусія у програмі Всеукраїнського круглого столу «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні»

23 листопада 2021 року

 

   
18 листопада 2021 р. на базі кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні».
 
Модератором другої панельної дискусії  «Управління інноваціями в контексті глобалізаційних процесів» була Ольга Витвицька, професор кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України, д.е.н., професор. Управління інноваційною діяльністю, як система охоплює процеси формування та функціонування інноваційного середовиша з метою зміцнення ринкових позицій країни. Тому сьогодні у панельній дискусії приймають участь представники державних структур, освітнього середовища, наукових і бізнес структур та майбутні фахівці в сфері управління інноваційною діяльністю, зазначила Ольга Витвицька.  
  
Перший заступник голови правління ДІФКУ Сергій Шкураков презентував розгляд важливих викликів сьогодення та перспективних напрямів функціонування інноваційних структур в Україні, здійснення фінансової підтримки інноваційної діяльності суб’єктів господарювання різних форм власності, а також залучення вітчизняних та іноземних інвестицій для розвитку реального сектору економіки, підвищення вітчизняного потенціалу з експорту продукції, що виробляється на підприємствах галузей національної економіки, захисту та підтримки національного товаровиробника.
Про роль університетів в інноваційній діяльності України розповів  Володимир Отченашко, д.с.-г.н., професор, начальник науково-дослідної частини НУБіП України. Він розглянув  питання  взаємодії ключових факторів у процесі становлення університету світового класу, наукової інфраструктури університету, інноваційної системи дослідницького університету.
 
 
   Питання щодо того, яка Національна інноваційна система (НІС) потрібна Україні, а також її сучасний стан і шляхи розвитку для майбутнього держави були ключовими в доповіді Олександра Морозова, д.т.н., професора. Під час виступу він зазначив що  нинішня українська НІС на практиці замість системної цілісності та стратегічної цілеорієнтованості фактично представлена структурованою сукупністю своїх елементів (університетів, інститутів, об’єктів інноваційної інфраструктури, тощо) з обмеженою суб’єктністю й домінуючою мотивацією, спрямованою на виживання з розбалансованою функціональністю, а не на розвиток.
 
 
           
Сергій Володін, д.е.н., член-кореспондент НААН, директор ТОВ «Інститут інноваційної біоекономіки» поєднуючи науковий і бізнес досвід обґрунтував актуальні питання розвитку інноваційної  біоекономіки  в умовах глобалізаційних викликів.
 
Hub 4.0 — місце концентрації новаторів, агентів прийдешньої індустріальної революції. Ми створюємо умови для просування розробок українських стартапів і сприяємо розвитку прогресивних людей. Тому заснований проект – Галерея інновацій, де вже було представлено понад 100 українських винаходів, найвідоміші  з яких є: Petcube, LaMetric, iBlazr, Ajax, Hideez, Cardiomo, відмітив Ярослав Бітієв,  директор HUB 4.0. Презентував також відео матеріали стартап проектів.
 
 
Перспективи розвитку фінансування інноваційної діяльності в умовах євроінтеграції розкрив в своїй доповіді  Максим Ємченко, магістр ОП «Управління інноваційною діяльністю».  На думку Максима необхідне державне стимулювання інвестицій в інноваційні проєкти, шляхом запровадження податкових пільг. Для України Євросоюз має стати школою ефективної інноваційної економіки, високих соціальних стандартів та ефективного управління суспільним розвитком.
 
       
 Доповіді панельної дискусії викликали жваві обговорення учасників.
За підсумками круглого столу учасники рекомендували:  забезпечити сприяння держави у реалізації ефективної  Національної інноваційної  системи  України в рамках Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року;  удосконалити  системний підхід  при внесені змін і доповнень до  законодавства у  сфері інноваційної діяльності. Закон України «Про інноваційну діяльність» повинен узгоджуватися та доповнювати положення інших законодавчих актів, зокрема Законів України «Про науково-технічну інформацію», «Про авторське право і суміжні права»;  забезпечити якісну підготовку студентів і слухачів,  які спроможні приймати стратегічні і тактичні інноваційні рішення, виявляти перспективні наукові розробки та впроваджувати у виробництво нові види продукції (послуг) в контексті глобалізаційних процесів;  удосконалюючи систему управління інноваціями запроваджувати ефективні форми організації, враховуючи насамперед економічні, фінансові,  організаційно-управлінські чинники, що впливають на поведінку всіх учасників інноваційного процесу.
  
 
Катерина Обиход
к.е.н., ст.викладач  кафедри публічного управління,
менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва 
 
 
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook