Валентина Стрілецька з с. Чернихів Тернопільської області обирає механіко-технологічний факультет НУБіП України

22 листопада 2021 року
     Звертаючи увагу на ринок праці, легко помітити, що останнім часом спостерігається підвищений попит на технічні спеціальності. Складні конструкторські роботи, проєктування та експлуатація механічного обладнання сьогодні приваблюють не тільки представників сильної статі. Межі стираються і головними та провідними інженерами все частіше стають жінки.
  • «Чим приваблюють дівчат такі спеціальності, як зрозуміти, що у витонченій натурі ховається прагнення до технічної сфери?» – це питання ми задали Валентині Стрілецькій, випускниці Чернихівської ЗОШ І-ІІІ ст. Зборівського району Тернопільської області.

Інженер-механік – одна з перших технічних професій. Мені розповідали, що за часів СРСР практично у більшості дітей батьки були інженерами. Це була досить престижна професія. Ситуація кардинально змінилася за часів Незалежності, коли на ринку праці країни стали більш затребуваними гуманітарні спеціальності. Все більше випускників шкіл стали мріяти про професії економіста, юриста, журналіста, психолога та бухгалтера. Однак у 2021 році, ринок праці перенасичений гуманітаріями. Багато моїх старших знайомих, що закінчили ВНЗ працюють не за фахом, а іноді і зовсім залишаються без посади та роботи. Чимало інженерних вакансій на ринку праці свідчить про те, що з кожним роком більшим попитом починають користуватись технічні професії.

  • Валентино, чому ви вирішили здобути вищу освіту?

— Для того, щоб мати більший вибір престижної роботи та бути гарним спеціалістом, потрібно здобути вищу освіту. З дитинства полюбляю все, що пов’язано з технікою. Я читала, що першими з інженерів були саме механіки; вони розробляли і збирали різноманітні машини і механізми, в яких використовували принципи і закони механіки. У світі професію інженера-механіка вважають універсальною, бо представники даної професії виробляють матеріальні блага практично у всіх галузях виробництва. Загальна інженерна освіта дозволяє механікам з легкістю орієнтуватися в безперервно мінливому світі технологій. Вища освіта дає теоретичну та практичну базу, без якої розвиватись професійно, неможливо. І статистика показує, що зарплати таких працівників щороку збільшуються.

  • Як розпочався ваш шлях знайомства з НУБіП України?

— Про НУБіП України мені розказали, коли приїжджали в школу викладачі університету. Потім я почала заходити на сайт НУБіП, механіко-технологічного факультету та знайомитись з життям ваших студентів. Для мене НУБіП – пріоритет № 1. Це університет, що зібрав у себе інтелектуальну, творчу та креативну молодь, яка, попри усі перепони, включаючи карантин, має змогу належним чином отримати потрібні знання та розкрити свій особистісний потенціал. Не сумніваюсь, що я отримаю тут необхідні вміння, які стануть у нагоді в моєму майбутньому житті.

  • Що вплинуло на вибір факультету та спеціальності?

— На вибір факультету та спеціальності вплинули поради батьків, ваших викладачів та друзів, а також мене з дитинства цікавила інженерна механіка та інші технічні сфери. Я читала, що понад 70 % тих, хто отримав інженерну освіту, знаходять роботу протягом декількох місяців. До того ж, як показує статистика, на ринку праці інженерів спостерігається збільшення грошової винагороди за працю. Щоб розширити та зміцнити свої знання, я буду приймати участь в олімпіаді, що, сподіваюсь, дасть мені можливість отримати до 20 балів до сертифікату ЗНО з математики. За роки навчання в університеті я зможу вивчити та попрактикуватись на сучасній аграрній техніці, отримати навички спілкування з людьми, з керівництвом, розвивати свій розум та інтуїцію.

  • Чим ви ще захоплюєтесь?

— В школі моїми улюбленими предметами є фізика та математика. Мені в дитинстві подобалось складати пазли, конструктори, ремонтувати іграшкові машини. В моїх батьків є невеличкий трактор, що допомагає нам у господарстві справлятись з польовими роботами. Я вже повністю вивчила його будову. Інженерна праця вимагає посидючості і концентрації. Також полюбляю різні логічні ігри, читаю все, що стосується історії розвитку техніки в Україні, адже моя майбутня професія вимагає володіння високим рівнем логічного мислення, завзятості та наполегливості. Серед моїх захоплень найбільше – це вивчення нових моделей автомобілів, тракторів та іншої техніки.

  • Які ваші мрії на майбутнє?

— У найближчому майбутньому, мрію добре здати ЗНО та стати студенткою механіко-технологічного факультету НУБіП України. Люблю також подорожувати та мрію навчатись у столиці. А потім, хочу бути висококваліфікованим спеціалістом, розвивати агроінженерну сферу в Україні, працювати в українсько-європейській компанії та вийти на міжнародний рівень. Гарна освіта потрібна для того, щоб влаштуватись на роботу і отримувати моральне та матеріальне задоволення від улюбленої справи. Я рада, що мої батьки підтримують мій вибір. Технічні професії вийшли на небувалий рівень підйому. Все більше роботодавців прагнуть знайти інженера, який знає свою справу. Чому б не спробувати себе в цій ролі? Успіх приходить тоді, коли ти робиш те, що тобі по душі.

  • Валентино, дякуємо вам за розмову! Успіхів вам! Чекаємо в рядах першокурсників механіко-технологічного факультету НУБіП України!

Інтерв’ю з абітурієнтом провели викладачі кафедри
охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві,
професор Василь Хмельовський,
доцент Євгенія Марчишина

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook