Виробнича апробація наукових досліджень магістрів у лабораторіях факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

16 листопада 2021 року
     Магістр - це освітній ступінь фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра або спеціаліста здобув поглиблені спеціальні уміння та знання інноваційного характеру, має певний досвід їх застосування та продукування нових знань для вирішення проблемних професійних завдань у певній галузі, зокрема харчової промисловості. Магістр повинен мати широку ерудицію, фундаментальну наукову базу, володіти методологією наукової творчості, сучасними інформаційними технологіями, методами отримання, обробки, зберігання і використання наукової інформації, бути спроможним до творчої науково-дослідницької і науково-педагогічної діяльності.

     Підготовка магістра завершується захистом магістерської роботи на засіданні Екзаменаційної комісії.

     Магістерська робота - це самостійна випускна науково-дослідницька робота, яка виконує кваліфікаційну функцію, тобто готується з метою публічного захисту і отримання академічного ступеня магістра. Основне завдання її автора - продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації, уміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні наукові завдання. Вона, з одного боку, має узагальнюючий характер, оскільки є своєрідним підсумком підготовки магістра, а з іншого - самостійним оригінальним науковим дослідженням студента, у розробці якого зацікавлені установи, організації або підприємства, при цьому студент упорядковує за власним розсудом накопичені наукові факти та доводить їх наукову цінність або практичну значимість.

     Кваліфікаційна магістерська робота є логічним завершенням навчання у закладі вищої освіти і демонструє ступінь оволодіння нормативною програмою відповідного освітнього рівня. Вона є самостійним науковим дослідженням, яке повинно визначати певні напрям, шляхи, стратегію і тактику реалізації важливих для населення України проблем. Для магістрів спеціальності 181 “Харчові технології” такою проблемою є реалізація концепції здорового, оздоровчого та функціонального харчування. Тому зміст магістерської роботи, її оформлення і публічна апробація є одними з основних критеріїв оцінки якості реалізації освітньо-професійної програми на рівні “магістр”. Навчальним планом передбачається надання магістрам вільних днів для підготовки магістерських робіт і консультацій.

     У період підготовки магістерських досліджень здійснюється поточний кафедральний контроль і робота наукового керівника і консультантів з магістром. Поточний кафедральний контроль, проводиться методом обговорення структурних розділів магістерської роботи з визначенням необхідних моментів дослідження, що потребують опрацювання або переробки.

     Магістерська робота студентів-харчовиків є прикладним науковим дослідженням, що поєднує наукову і науково-дослідну роботу, спрямовану на отримання і використання знань для практичної реалізації формування в Україні індустрії здорового харчування. Бажаним кінцевим результатом магістерської роботи є рекомендації щодо створення інноваційних технологій та інноваційних харчових продуктів.

     Виходячи з основного принципу оздоровчого харчування “Не зашкодь” і зважаючи на встановлений факт, що понад 90% контамінантів надходять в організм людини саме з харчовими продуктами, велике значення в магістерській роботі надається контролю якості сировини, рослинних біодобавок та отриманих на їхній основі готових продуктів. Контроль якості продовольчої сировини постійно вдосконалюється і модернізується з залученням новітніх фізико-хімічних та мікробіологічних методів, а також із використанням досвіду зарубіжних країн щодо методології управління якістю та безпекою харчової продукції. У кожній конкретній ситуації магістрант повинен розглянути сукупність мікробіологічних, хімічних та фізичних небезпечних чинників, які можуть вплинути на безпеку кінцевого продукту або групи продуктів; вміти зробити аналіз, аби з’ясувати, щодо яких саме ризиків необхідно застосовувати контрольні заходи.

     Всі ці дослідження магістри проводять в лабораторіях кафедри технології мꞌясних, рибних та морепродуктів під керівництвом наукових керівників, завідувача лабораторії Олександра Андрощука.

     Цінною сировиною для створення продуктів здорового харчування є риба та морепродукти. Тому, науково-дослідна робота магістрів освітньої програми «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів» була спрямована на удосконалення технології продуктів з гідробіонтів з метою створення інноваційних продуктів, в яких буде поєднано безпечність готової продукції з високими органолептичними показниками. Реалізовували поставлені завдання студенти шляхом численних лабораторних експериментів. Робота проводилась під організаційно-методичним керівництвом Наталії Слободянюк, Наталії Голембовської, Аліни Менчинської, Анастасії Іванюти. Успішним результатом старанної та наполегливої праці стали якісні та безпечні продукти підвищеної харчової та біологічної цінності з унікальними сенсорними властивостями.

 

 

     Дослідницька компонента магістерських робіт сприяє поглибленню і осмисленню професійної проблеми, розробці інноваційних пропозицій у виробничій сфері та науковій діяльності. Тому, значну увагу практичним дослідженням приділили магістри як денної, так і заочної форми навчання освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса». Виконували експериментальну частину студенти під керівництвом Лариси Баль-Прилипко, Оксани Штонди, Юлії Крижової, Людмили Тищенко, Валентини Ісраелян.

  

     Бажаємо нашим магістрам гідно представити результати досліджень під час постерних презентацій та успішно захистити випускні магістерські роботи на засіданнях Екзаменаційних комісій.

Наталія Слободянюк,
завідувач кафедри технології
м’ясних, рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook