Гостьова лекція заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

12 листопада 2021 року

     Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК продовжив традицію запрошувати відомих випускників університету, діяльність яких тісно пов’язана з аграрною галуззю України.

     В рамках підготовки магістрів за освітньою програмою «Якість, стандартизація та сертифікація» для студентів та викладачів факультету проведена відкрита лекція першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького. Гість провів лекцію на тему: «Нагляд за уповноваженими органами сертифікації насіння: впровадження міжнародної практики».

     Лектор розкрив основні завдання Міністерства аграрної політики та продовольства України в сфері сертифікації насіння та садивного матеріалу, виокремив функції стосовно кожного суб’єкта сертифікації. Наразі в Україні уповноважено п’ять органів сертифікації насіння та садивного матеріалу, і лише один з них  перебуває у державній власності. Такий підхід дозволяє підвищувати якість послуг із сертифікації шляхом здорової та прозорої конкуренції, уникати монополії. Завдяки перерахованим принципам вдалося усунути технічні бар’єри у торгівлі, залучати міжнародні компанії на український ринок насіння та садивного матеріалу.

     Тарас Висоцький акцентував увагу присутніх на відкритій та прозорій процедурі уповноваження аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів), розкрив їх значну роль в процесі проведення польового оцінювання, гурнтконтролю, відбирання проб від партій насіння.

     Також лектор ознайомив студентів з засадами формування системи нагляду на уповноваженими органами сертифікації відповідно до принципів, викладених у міжнародних стандартах та настановах: неупередженість, незалежність, чесність у звітуванні, належна професійна ретельність; конфіденційність; підхід, що ґрунтується на доказах; врахування ризиків та можливостей.

     Тарас Висоцький відповів на всі запитання слухачів, дав детальні пояснення та запросив студентів долучатися до процесу сертифікації.

     Декан факультету Лариса Баль-Прилипко та директор Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК Валентина Корнієнко подякували Тарасу Висоцькому за онлайн зустріч, цікаву та змістовну лекцію, запросили відвідати факультет та лабораторію в очному форматі та надалі долучатися до ознайомлення студентів з практичними аспектами законодавчої стандартизації та сертифікації.

 

Ольга Самойліченко,
доцент кафедри стандартизації
та сертифікації с.-г. продукції

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook