Проведено майстер-клас «Інспектування рослинних харчових продуктів»
11 листопада 2025 року на кафедрі гігієни тварин і харчових продуктів імені професора А.К. Скороходька проведено майстер-клас «ІНСПЕКТУВАННЯ РОСЛИННИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ».
Виконавцями заходу були: доктор ветеринарних наук, професор Світлана ТКАЧУК та кандидат ветеринарних наук, доцент Тетяна ТАРАН.
У заході прийняло участь 37 учасників.
Під час першої теоретичної частини заходу професор Світлана ТКАЧУК висвітлила питання щодо: вимог чинного національного і європейського законодавства до гігієни рослинних харчових продуктів; порядку проведення випробувань продуктів рослинного походження; гігієнічних основ зберігання рослинних харчових продуктів; загальної характеристики найбільш поширених хвороб і пошкоджень рослинних харчових продуктів.
Практичну частину майстер-класу проведено в навчально-науковій лабораторії «Гігієни харчових продуктів». Доцент Тетяна ТАРАН висвітлила питання підготовки проб рослинних харчових продуктів до проведення випробувань, зокрема з визначення вмісту нітратів, ознайомила учасників майстер-класу з роботою нітратоміру Н-401.
Учасники майстер-класу опанували порядком і самостійно проводили підготовку проб рослинних харчових продуктів до визначення вмісту нітратів з використанням екстрагувальних розчинів.
Також учасники майстер-класу опанували порядком калібрування нітратоміру Н-401. У подальшому дослідили вміст нітратів у перці, петрушці, помідорах, огірках, буряках, моркві, капусті, салаті, яблуках, вирощених в умовах особистих селянських господарств і промислового виробництва, придбаних у супермаркетах м. Києва. Також оцінювали вміст нітратів і в імпортованих продуктах – лимонах і мандаринах.
За проведеними дослідженнями виявили перевищення максимально допустимих рівнів (мг/кг) нітратів в капусті білокачанній молодій та буряках. Інші рослинні харчові продукти були безпечними за показником вмісту нітратів.
Учасники майстер-класу залишилися задоволеними, подякували організаторам та один одному за злагоджену роботу.