
Менчинська Аліна Анатоліївна
Доцент
«Технологія риби та морепродуктів» для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, ОС «Бакалавр»
«Фізико-хімічні і біохімічні основи переробки риби» для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, ОС «Бакалавр»
«Технологічні розрахунки, облік і звітність у рибопереробній галузі» для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, ОС «Бакалавр»
В 2010 році закінчила Національний університет біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів»
«Удосконалення технології рибних паст підвищеної біологічної цінності»
Розроблення та удосконалення технології рибних продуктів
Міжнародне стажування в Латвійському університеті наук про життя та технологій за програмою «New and innovative teaching methods», 15 лютого – 19 березня 2021 року
Виступає експерткою в оцінюванні якості риби та морепродуктів.
Учасниця науково-дослідних проєктів спрямованих на застосування сучасних, ресурсозберігаючих технологій у харчовій промисловості.
Розробник технологічних рішень раціонального перероблення рибної сировини з метою одержання продуктів високої харчової та біологічної цінності.
Координатор студентських науково-дослідних робіт з технології зберігання, консервування, переробки риби та морепродуктів.
Громадська діяльність пов’язана з профорієнтаційною роботою серед випускників шкіл.
Приймає участь у конференціях, семінарах у напрямку інновацій в рибопереробній галузі.
1. Menchynska, А, Manoli, T., Tyshchenko, L., Pylypchuk, О., Ivanyuta, А., Holembovska, N., Nikolaenko, M. (2021). Biological value and consumer properties of fish pastes. Journal of Food Science and Technology, 15(3), 52-62. https://doi.org/10.15673/fst.v15i3.2121
2. Ivaniuta, A., Menchynska, A., Nesterenko, N., Holembovska, N., Yemtcev, V., Marchyshyna, Y., Kryzhova, Y., Ochkolyas, E., Pylypchuk, О., Israelian, V. (2021). The use of secondary fish raw materials from silver carp in the technology of structuring agents. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 546–554. https://doi.org/10.5219/1626
3. Zhao, X., Zhang, Z., Cui, Z., Manoli, T., Yan, H. ., Zhang, H., Shlapak, G., Menchynska, A., Ivaniuta, A., & Holembovska, N. (2022). Quality changes of sous-vide cooked and blue light sterilized Argentine squid (Illex argentinus). Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 175–186. https://doi.org/10.5219/1731
4. Nesterenko, N., Belinska, S., Motuzka, I., Mardar, M., Bolila, N., Slobodyanyuk, N., Ivaniuta, A., Menchynska, A., Holembovska, N., & Israelian, V. (2022) A multiplicative approach to optimize the consumer properties of quick-frozen semifinished products from cultivated champignons. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 258–270. https://doi.org/10.5219/1755
5. Bal-Prylypko, L., Nikolaenko, M., Volkhova, T., Holembovska, N., Tyshchenko, L., Ivaniuta, A., Israelian, V., Menchynska, A., Shynkaruk, O., & Melnik, V. (2023). The study of functional and technological properties of vegetarian ice cream. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 110–121. https://doi.org/10.5219/1798
6. Iakubchak, O., Adamenko, L., Taran, T., Sydorenko, O., Rozbytska, T., Tverezovska, N., Israelian, V., Holembovska, N., Menchynska, A., & Ivaniuta, A. (2023).The study of the cytotoxic effect of disinfectants. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 82–95. https://doi.org/10.5219/1822
7. Korniyenko, V., Midyk, S., Senin, S., Machuskyy, O., Ladogubets, O., Harkusha, I., Balym, Y., Menchynska, A. (2024). Development and validation of a gas chromatography method for analysing polychlorinated biphenyls in fish roe. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 18, 741–754. https://doi.org/10.5219/1992
8. Iakubchak, O., Martynenko, O., Taran, T., Pylypchuk, O., Naumenko, T., Tverezovska, N., Menchynska A., Stetsyuk, I. (2024). Analysis of the hard rennet cheese microbiota at different stages of the technological process. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 18, 899–918. https://doi.org/10.5219/2011
9. Menchynska A., Manoli, T., Іvaniuta, A., Ochkolyas, O., & Stepanova, V. (2024). Quality characteristics of fish sausages made from African catfish (Clarias gariepinus). Animal Science and Food Technology, 15(1), 74-90. doi: 10.31548/animal.1.2024.74.
10. Tkachenko, D., Manoli, T., Nikitina, Y., Menchynska, A., & Tkachenko, L. (2025). The influence of oak alternatives on some quality characteristics of rosé wine. Animal Science and Food Technology, 16(2), 96-109. https://doi.org/10.31548/animal.2.2025.96