Пожежу у Чорнобильській зоні гасили рятувальники і… дощ

April 15, 2020

Уже понад десять діб рятувальники ведуть боротьбу з вогнем у Чорнобильській зоні відчуження.

Пожежу у Чорнобильській зоні гасили рятувальники і... дощ

На знімку: кордон Чорнобильської зони. Горять села.

Зокрема, повідомлялося про гасіння пожеж на території чотирьох лісництв — Корогодського, Денисовецького, Дитятського та Паришівського, а також на території Котовського лісництва. У гасінні пожеж беруть участь понад 800 працівників ДСНС та інших установ. Задіяно майже 200 одиниць техніки, зокрема по три літаки та гелікоптери для скидання води.

Президент Володимир Зеленський висловив занепокоєння ситуацією, що розгортається навколо пожеж у Зоні відчуження біля ЧАЕС.

«Уважно стежу за ситуацією в Чорнобильській зоні. Знаю, що вогнеборці роблять усе можливе. Я вдячний їм за мужність. Заслухаю інформацію від голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна щодо пожеж».

Президент пообіцяв: «висновки не забаряться», і зазначив, що «суспільство має знати правду та бути в безпеці».

На всіх оперативних ділянках працює важка інженерна техніка ДСНС для облаштування протипожежних розривів та забезпечення доступу пожежникам. Утім, зранку 14 квітня з’явилася й дещо обнадійлива інформація. Як стверджують у ДСНС, відкритого вогню тут більше немає. Директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук заявив, що пожежа в зоні не несе загрози для атомної електростанції, сховища відпрацьованого палива та інших критичних об’єктів. Завдячувати цим можна й дощу, який фактично прийшов на допомогу рятувальникам.

Зазначається також, що радіаційний фон по Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень (Київ — 0,011 мР/год, Київська область — у межах 0,012 мР/год за припустимого фону 0,05 мР/год).

Утім, ще напередодні ситуація досягла, здається, своєї критичної межі, а директор «Асоціації чорнобильських туроператорів» Ярослав Ємельяненко на своїй сторінці у Фейсбуці опублікував жахливі кадри палаючих територій.

Він зазначив, що пожежа вже пройшла так званий рудий ліс і наближається до Прип’яті. Активіст також припускав, що полум’я може дійти і до сховища з ядерними відходами. Існує навіть загроза поширення на сусідню Білорусь. «Від міста Прип’ять до території Білорусі менш як 10 кілометрів, там багато трави високої, яка згорить швидко. Пожежа може перейти на територію Білорусі. Зараз зі мною зв’язуються еменесники з Білорусі які готові надати гелікоптери», — зазначив Ярослав Ємельяненко. Активіст розповів, що знищено дуже багато об’єктів туристичного показу, зокрема в Копачах повигорали металеві конструкції легендарного тролейбуса МТБ-82.

Непоправної шкоди завдано і фауні. На викладених кадрах було видно, як коні Пржевальського втікають від вогню по спалених чорнобильських полях.

Згодом після цієї інформації прокоментував ситуацію заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він заявив, що в Чорнобильській зоні є три сховища ядерних відходів, і всі вони розміщені на безпечній відстані від пожежі.

Та хай там як, а вже вигоріли тисячі гектарів лісу та кілька покинутих сіл, тож постраждала вся екосистема, не кажучи про здоров’я людей, адже дим і продукти горіння добряче в ці дні дошкуляли.

Фото зі сторінки Dronarium Украина у Фейсбуці.

Тим часом

Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про виділення 100 мільйонів гривень, які мають спрямувати Державній службі з надзвичайних ситуацій для запобігання наслідків надзвичайних ситуацій. Також на заходи, що пов’язані з пожежами в зоні відчуження, виділено майже 45 мільйонів гривень.

«Кабмін на своєму позачерговому засіданні ухвалив рішення про виділення додаткових коштів на ліквідацію пожежі в зоні відчуження та для здійснення заходів, пов’язаних з надзвичайними ситуаціями. Зокрема, прийнято розпорядження про виділення 100 мільйонів гривень Міністерству внутрішніх справ, які буде спрямовано Державній службі з надзвичайних ситуацій для здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням та ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій», — ідеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

Також уряд ухвалив розпорядження про виділення Міністерству енергетики та захисту довкілля 44,9 мільйона гривень (для Держагентства лісових ресурсів — 10,1 мільйона та Держагентства України з управління зоною відчуження — 34,8 мільйона гривень) для здійснення заходів, пов’язаних із пожежами в зоні відчуження та зоні обов’язкового відселення.

Коли верстався номер, стало відомо, що Кабінет Міністрів України призначив головою Державного агентства з управління зоною відчуження Сергія Калашника. Відповідне розпорядження опубліковано на Урядовому порталі.

Джерело: https://www.openforest.org.ua

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook