Тиждень правових знань - 2019. День третій: шлюбний договір в полі зору учасників семінару-бесіди

9 October 2019, 22:54

У Тиждень правових знань увагу приділили і правореалізації – шлюбному договору. Саме цьому інституту сімейного права було приурочено семінар-бесіду зі студентами 4 курсу факультету садово-паркового господарства.

Бесіду розпочали з історії шлюбних договорів, яка сягає своїм корінням у давнину – в часи Давнього Єгипту, Стародавньої Греції та Риму. Перші згадки про шлюб датовані III тисячоліттям до н.е. «Настанови Птахотепа» були створені в Єгипті.

У Давній Греції за законом спартанського реформатора Лутунгу молоді люди повинні були брати за дружину дівчат з незаможних сімей, що унеможливлювало концентрацію великих капіталів в одній родині. Це сприяло ідеї рівності вільних людей.

На території сучасної України до XI ст. шлюбні відносини регулювалися на рівні звичаєвого права. Вже тоді існував інститут заручин та посаг-майно подружжя, яке надавалося їм батьками або родичами.

Розглянули особливості зіркових шлюбних контрактів та обговорили, які з цих положень можуть міститися у шлюбних договорах в Україні.

Особливий інтерес у учасників викликали договори, що регулюють майнові відносини подружжя та осіб, які проживають в "цивільному" шлюбі (шлюбний договір, договір про поділ майна подружжя, договір про виділ частки одного з подружжя зі складу усього майна подружжя, договір про визначення порядку користування майном).

 

 

 

Олена Чомахашвілі,

доцент кафедри теорії

та історії держави і права


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook