Привітання ювіляра Кирика М.М. з нагоди 80-річчя

June 12, 2017

09 червня 2017 року на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології розпочалися прилюдні захисти випускних робіт. В перший день, роботу розпочала екзаменаційна комісія, що атестувала фахівців ОС «Магістр» спеціальності «Захист рослин» під головуванням академіка НААН України, д.б.н., професора Кирика Миколи Миколайовича.

         Засідання комісії розпочалось з привітання ювіляра з нагоди 80-річчя.

Професор Кирик М.М. з 1960 р. працює в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на науково-педагогічних посадах. Протягом 1960-1962 рр. – головний агроном навчально-дослідного господарства Української сільськогосподарської академії (УСГА) «Митниця» Гребінківського (нині Васильківського) району Київської області. З 1962 р. до 1965 р. навчався в аспірантурі, з 1965 р. до 1984 р. – асистент, доцент УСГА, з 1984 р. – професор. Протягом 1968-1972 рр. виконував обов’язки завідувача кафедри фітопатології УСГА, з 1979 р. до 1986 р. – декан факультету захисту рослин, а протягом 1986-1996 рр. - проректор із наукової роботи УСГА Національного аграрного університету (НАУ). З 1987 р. до липня 2007 р. – завідувач кафедри фітопатології НАУ. Протягом 2003-2005 рр. за сумісництвом – директор навчально-наукового центру НАУ «Фітомедицина й охорона навколишнього середовища».

 Опублікував понад 400 наукових праць, співавтор 24 монографій і книг. Має 46 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. Співавтор 9 сортів сільськогосподарських культур, які включені до Реєстру сортів рослин України. Значна частина робіт присвячена вивченню теоретичних і практичних питань етіології й патогенезу хвороб зернобобових культур, біологічних властивостей їхніх збудників, виясненню природи імунітету та розробці захисних заходів.

 За розробку технології захисту зернобобових культур М.М. Кирик був нагороджений золотою медаллю ВДНГ СРСР (1991 р.).

М.М. Кирик створив наукову школу з питань фітопатології та імунітету рослин. Під його керівництвом підготовлено 8 докторських дисертацій і 30 кандидатських. Нині він продовжує керувати науковою роботою аспірантів і магістрів, надає консультативну допомогу докторантам. Понад 30 років є головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських та кандидатських дисертацій зі спеціальностей фітопатологія та ентомологія, протягом 2007-2014рр. очолював науково-методичну комісію(НМК) із захисту рослин науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики України.

Працював за кордоном експертом з питань сільського господарства України : на Всесвітній виставці «Expo-67» у Канаді (Монреаль, 1967 р.), міжнародних виставках сільського господарства і харчової промисловості в Угорщині (Будапешт, 1979, 1980 рр.) та Німецькій Демократичній Республіці (Лейпциг, 1974 р.), Національній виставці СРСР у США (Лос-Анджелес, 1977 р.). Проходив стажування у Франції з метою ознайомлення з технологіями зернобобових культур і в Айовському державному університеті США (1991, 1995 рр.) щодо адаптації програм підготовки фахівців сільського господарства. У 2001 р. був запрошений до Нігерії консультантом громадської організації «Міжнародний рух охорони навколишнього середовища Африки». За надану допомогу ця організація відзначила його Почесною національною нагородою.

За досягнення в науковій, навчальній і виховній роботі Президією Верховної Ради СРСР М.М. Кирик нагороджений орденом «Дружба народів» (1986 р.).

За визначні досягнення у справі розбудови національної освіти Указом Президента М.М. Кирику присвоєно почесне звання Заслуженого діяча науки і техніки України (1992 р.).

Рішенням вченої ради НАУ (2007 р.) М.М. Кирику присвоєно звання Заслуженого професора Національного аграрного університету (нині НУБіП) України.

Професор Кирик М.М. – ерудований, тактовний, чуйний викладач. Користується заслуженим авторитетом і повагою серед студентів і співробітників університету.

В цей день ювіляра вітали – адміністрація університету, науково-педагогічні працівники факультету, колеги, друзі, учні. Серед гостей були  провідні науковці Інституту захисту рослин НААН України, Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН», Інституту сільського господарства Полісся НААН України, Харківського національного аграрного університету,  Білоцерківського національного аграрного університету, компаній «Байєр», «Сингента», «Агросвіт» та інші. А також гості з федеральної республіки Нігерії.

Бажаємо ювіляру міцного здоров’я, довгих років життя  і ще довго залишатись лідером в захисті рослин.

 

Деканат

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook