Юридичний факультет НУБіП України відсвяткував свій 15-річний ювілей!

November 7, 2016

     4 листопада 2016 року розпочала свою роботу V міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку національного законодавства», присвячена 15-ти річчю юридичного факультету НУБіП. Вона зібрала науковців, співробітників, друзів факультету, гостей з Італії, Словаччини, Білорусії, Росії. Та, звісно, професорів, які стояли біля його витоків і у різні роки очолювали колектив, – Володимира Єрмоленка (2001-2002 роки) і Володимира Курила (2003-2010 роки). Від ректорату зібрання привітав проректор науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук.

     Відкрила конференцію декан факультету, кандидат юридичних наук, доцент Олена Яра, яка зачитала привітання ректора університету Станіслава Ніколаєнка. Очільник вишу, якому довелося багато років присвятити законодавчій діяльності, особливо відзначив провідну роль у цьому процесі науковців та побажав і надалі готувати професіоналів своєї справи. Колектив розширює міжнародні зв’язки, багато студентів побували за кордоном – на практиках, навчанні та стажуванні, створена та успішно працює рада роботодавців, що дозволяє максимально тісно співпрацювати з виробничниками, постійно поліпшується якість навчання. Та ми не спиняємося, і зробимо все, щоб факультет розвивався і надалі, запевнила декан.

     Заступник міністра освіти і науки України Роман Греба привітав колектив зі святом та наголосив: саме від юристів залежить, які підвалини ми закладемо. Чи стане наша держава справді правовою, у якій захищають права і свободи людини. Особливо ж важливе поєднання юриспруденції з аграрною наукою, адже саме ця галузь на сьогодні формує основу ВВП нашої країни. І від юристів залежить, чи буде захищеним український товаровиробник.

     Для мене це свято хвилююче ще й тому, що одним з фундаторів факультету був мій дід академік Василь Янчук, особистим враженням про якого у мене залишилося – науковець з великої літери, зазначив заступник міністра юстиції України Антон Янчук. На жаль, у сучасних реаліях дуже складно присвятити себе науці та відбутися в інших сферах життя.

     Що ж до тематики конференції, то вона дуже актуальна та має суто практичне підґрунтя: Україна постає перед великою кількістю загроз саме у сферах прав природо та надрокористувань. І тому Міністерство юстиції завжди відкрите до співпраці в частині наукової експертизи законодавчих ініціатив, запевнив Антон Янчук.

     Директор Інституту законодавства Верховної Ради України Олександр Копиленко відмітив, що цього року співпали два ювілеї: 15 років юридичного факультету і 150-річчя з дня народження видатного державного діяча Михайла Грушевського. Саме йому належать актуальні і до сьогодні слова: добре виписаний земельний закон посяде в нашій бібліотеці таке ж почесне місце, як і Шевченковий «Кобзар». Зараз, як ніколи, держава і суспільство потребують професіоналізму, в т.ч. і в галузі юриспруденції. Тому завдання факультету – підготувати таких професіоналів.

     З приємними подарунками завітав на свято голова ради роботодавців юридичного факультету, керівник Київської організації Союзу юристів України Віктор Ковальський. Він вручив дипломи про присвоєння звання дійсного члена Союзу юристів України Володимиру Єрмоленку і Олені Ярій, а вагомий внесок у розбудову правової держави, зміцнення законності і правопорядку Світлани Голуб, Лілії Панькової, Юрія Шпака, Олександри Шинкарук і Олени Улютіної відзначив почесними грамотами союзу.

 

     Звісно, таке святкування неможливе без нагород від ректорату. І їх цього дня було чимало. Почесними грамотами за заслуги перед Національним університетом біоресурсів і природокористування України були нагородженні завідувач кафедри цивільного та господарського права Олексій Піддубний, доцент кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В. З. Янчука Людмила Прокопович, доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Людмила Головко і старший викладач кафедри цивільного та господарського права Юлія Канарик.

     Подяками від університету отримали доцент кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В. З. Янчука Юлія Краснова, доцент кафедри адміністративного та фінансового права Олена Артеменко і старший викладач кафедри адміністративного та фінансового права Світлана Ковальова.

     Член Вищої ради юстиції Анатолій Мірошниченко відмітив великий шлях, який пройшов факультет за ці роки, у результаті чого перетворився на потужний освітній і науковий осередок та спинився на напрямках вдосконалення системи титулів на землю.


     Долучився до численних вітань і керівник італійської делегації, почесний професор Римського університету ла Сап’єнца Франко Скока. Він висловив сподівання, що цей візит не лишиться одноразовою акцією, а перетвориться на добру традицію і сприятиме зближенню двох різних правових систем – італійської і української. Професор Скока представив увазі аудиторії загальний огляд основних реформ у правовій системи Італії. А його колега – науковий співробітник університету Л’аквіла Аннаріта Якопіно розповіла про спрощення і лібералізацію судових процедур. Зокрема обмеження інтересів, які потребують особливої уваги.

     По завершенню пленарного засідання конференція продовжила роботу у секціях: «Теорії та історії держави і права, історії політичних і правових учень, філософії права», «Конституційного, муніципального права та прав людини», «Цивільного та господарського права і процесу», «Земельного, аграрного, екологічного та трудового права», «Адміністративного права і процесу, фінансового права, інформаційного права», «Кримінального права, кримінології, кримінального процесу та криміналістики», «Міжнародного, європейського права та порівняльного правознавства».

Ст. викладач кафедри цивільного та господарського права,
кандидат юридичних наук
Юлія Канарик

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook