Науковці ННІ ЛіСПГ обговорили історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев

October 27, 2015
ННІ лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національний історико-культурний заповідник "Чигирин"

22-25 жовтня 2015 року за ініціативи HHI Лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, Дендрологічного парку “Олександрія” НАН України та Національного історико-культурного заповідника “Чигирин” відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев”.

Тематика конференції включала такі питання:

  1. Сучасні світові тенденції та технології збереження багатовікових дерев.
  2. Памятки природи як об’єкти історико-культурної спадщини.
  3. Правові аспекти охорони та збереження пам’ятних багатовікових дерев.
  4. Використання раритетних природних об’єктів для розвитку туризму.
  5. Охорона, збереження і лікування ботанічної пам’ятки природи ”Дуб Максима Залізняка” в історико-культурному та еколого-освітньому аспекті.

У роботі ІІ Міжнародної науково-практичної конференції прийняли участь фахівці з багатьох регіонів України і зарубіжні колеги з Республіки Польща, які представляли Федерацію Арбористів Польщі та Варшавський університет наук про життя.

У доповідях на пленарному засіданні ІІ Міжнародної науково-практичної конференції піднімалися актуальні питання збереження вікових пам’ятних дерев, як основи природного ландшафту, шляхом покращання їх стану і використання сучасних технологій.

Вікові дерева є унікальними пам’ятками історії, культури і природи, а тому їх збереження є надзвичайною актуальною проблемою сьогодення. Вона випливає із сучасних тенденцій розвитку ландшафтознавства, охорони природи та історії. Важливим питанням для нашої країни є адаптація та впровадження сучасних методів і технології для потреб збереження, оздоровлення та лікування вікових, історичних і меморіальних дерев.

Для учасників конференції проведено тренінги з обстеження пам’ятних дерев на території НУБіП України, Дендрологічного парку “Олександрія” НАН України та ”Дуба Максима Залізняка”, який зростає в урочищі “Холодний Яр” біля хутора Буда Чигиринського району Черкаської області), а балансоутримувачем є Національний історико-культурний заповідник “Чигирин”.

Обстеження виконано за допомогою сучасних методичних підходів і приладів, зокрема використана методика WID (Візуальна методика ідентифікації дерев, що загрожують безпеці), яка розроблена викладачем кафедри ландшафтної архітектури Варшавського університету наук про життя доктором-інженером Едітою Рослон-Шерінською. Делегація Федерації Арбористів Польщі продемонструвала учасникам конференції застосування сучасних методик і приладів (томографа дзеркального PICUS 3) для обстеження вікових дерев щодо їх безпечності для людей і оточуючого середовища. Після камеральної обробки отриманих даних фахівцями будуть розроблені конкретні заходи щодо лікування і оздоровлення обстежених дерев, зокрема «Дуба Академіка Погребняка», який зростає біля І навчального корпусу НУБіП України.

Висновками по роботі ІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам'ятних багатовікових дерев” відзначено, що необхідно продовжити здійснювати організаційно-господарські, агротехнічні заходи щодо охорони, збереження та лікування пам’ятних вікових дерев, а насамперед «Дуба Максима Залізняка» та роботи, пов’язані з проведенням інвентаризації багатовікових історичних дерев на території України. На основі проведених заходів доцільно розробляти комплексні підходи щодо охорони, збереження та оздоровлення цих унікальних дерев, які нам дісталися у спадок.

 

 Кушнір А.І., доцент кафедри ландшафтної архітектури і

СПБ НУБіП України, член Оргкомітету конференції.

Суханова О.А., доцент кафедри ландшафтної архітектури і

СПБ НУБіП України, кан. с.-г. наук, секретар конференції.

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook