Вебінар «Технологічні та економічні проблеми виробництва яловичини в Україні»

3 грудня 2025 року в спільній організації Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти і декана факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України Руслана Кононенка був проведений вебінар «Технологічні та економічні проблеми виробництва яловичини в Україні». Потреба в проведенні вебінару виникла через необхідність пошуку рішень сталого розвитку виробництва яловичини, як складової ефективного тваринництва та елементу продовольчої безпеки.

Під час вебінару було розглянуто два питання: «Технологічні та економічні проблеми виробництва яловичини в Україні» – спікер Дмитро Носевич, доцент кафедри технологій у тваринництві та «Оцінювання якісних ознак туш великої рогатої худоби відповідно до світових стандартів» – спікер Ольга Крук, старший викладач кафедри технологій у тваринництві.

В межах першої доповіді Дмитро Носевич висвітлив статистику змін виробництва яловичини в Україні та проаналізував їх причини. Також у доповіді були розкриті проблеми вирощування для забою молодняку в молочному і спеціалізованому м’ясному скотарстві. На ряді факторів, які стримують розвиток скотарства був зроблений особливий акцент. Додатково були висвітлені проблеми торгівлі худобою і яловичиною, а також зміни, що набувають чинності у зв’язку з процесом євроінтеграції.







В доповіді з проблем оцінювання якісних ознак туш великої рогатої худоби Ольга Крук розглянула вимоги до класифікації яловичини згідно ДСТУ 4673-2006 та системою EUROP, яка повинна його замінити і відповідає положенням Регламенту ЄС 1308/2013 та «Вимогам з класифікації туш великої рогатої худоби, свиней і овець» затвердженим наказом № 4296 від 12.12.2024 р. Міністерства аграрної політики і продовольства України. В межах доповіді також розглядали системи оцінювання яловичини Korea: carcass (Південна Корея); JMGA: carcass (Японія); USDA: carcass (США) та MSA: cut (Австралія). Ольга Крук поділилась власним досвідом застосування різних систем класифікації яловичини, а також наявністю зв’язків між оцінками м’яса та його фізико-технологічними і споживчими характеристиками.

Наприкінці доповідей виникла жвава дискусія щодо можливостей і перспектив виробництва яловичини в Україні. Вебінар пройшов жваво і цікаво, його відвідали понад 60 слухачів, а в процесі обговорення прийняли рішення про продовження подібних зустрічей найближчим часом.

Михайло МАТВЄЄВ,
старший викладач кафедри технологій у тваринництві