Академічна мобільність

Економічний факультет
 Академічна мобільність - можливість учасників освітнього процесу навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами (п.2 ч.1 ст.1 Закону України "Про вищу освіту").
Основними цілями академічної мобільності є:
  • інтеграція України в Європейський простір вищої освіти та Європейський дослідницький простір;
  • обмін передовими практиками та досвідом у сферах освіти і науки;
  • модернізація системи освіти;
  • цифровізація навчання та управління;
  • підвищення якості освіти та ефективності наукових досліджень;
  • підвищення конкурентоспроможності освітньо-наукової спільноти України;
  • розвиток професійних навичок та особистісних якостей учасників академічної мобільності;
  • поглиблення співробітництва з міжнародними партнерами у сферах освіти і науки;
  • підтримка соціальних, економічних, культурних взаємовідносин та зв’язків з іншими країнами.
Учасники академічної мобільності
Учасниками академічної мобільності відповідно до Порядку реалізації права на академічну мобільність є:
  • громадяни України, іноземці та особи без громадянства, особи, яким надано статус закордонного українця, особи, яких визнано біженцями, та особи, які потребують додаткового захисту, які здобувають фахову передвищу, вищу освіту певного освітнього, освітньо-наукового/освітньо-творчого рівня, науковий ступінь за денною (очною) формою здобуття освіти (з відривом від виробництва) або працюють за основним місцем роботи в певному українському закладі фахової передвищої, вищої освіти (науковій установі) і які беруть участь у програмі академічної мобільності в іноземному або іншому українському закладі освіти (науковій установі);
  • іноземці, особи без громадянства, які здобувають вищу освіту, освіту рівня, аналогічного фаховій передвищій освіті, науковий ступінь або працюють в іноземному закладі освіти або науковій установі і які беруть участь у програмі академічної мобільності в певному українському закладі освіти (науковій установі).
  Важливо! Не можуть брати участь у програмі академічної мобільності громадяни держави, визнаної в установленому порядку державою-агресором або державою-окупантом, або держави, що не визнає тимчасово окуповані території такими, що належать Україні.
Види академічної мобільності
У межах Болонського процесу академічна мобільність має два виміри:
  • вертикальний — навчання студента в іншому виші, після закінчення якого він отримує ступінь;
  • горизонтальний — навчання в іншому виші протягом певного періоду (семестру, навчального року), після чого студент повертається до університету та продовжує навчання.
Формами академічної мобільності учасників освітнього процесу, що здобувають освітні ступені молодшого бакалавра, бакалавра, магістра та доктора філософії у вітчизняних вишах, є:
  • навчання за програмами академічної мобільності;
  • мовне стажування;
  • наукове стажування.
Формами академічної мобільності для осіб, що здобувають науковий ступінь доктора наук, науково-педагогічних, наук і педагогічних працівників та інших учасників освітнього процесу є:
  • участь у спільних проектах;
  • викладання;
  • наукові дослідження;
  • наукове стажування;
  • підвищення кваліфікації
  Міжнародна академічна мобільність — це можливість учасників освітнього процесу навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому вищому навчальному закладі (науковій установі) на території України чи поза її межами.
  Як скористатись правом на академічну мобільність?
  Насамперед студентові слід звернутися до відповідного відділу або центру у своєму закладів вищої освіти (Наприклад, відділу академічної мобільності, відділу міжнародних зв’язків, центру міжнародної освіти тощо). Там він зможе ознайомитись з програмами академічної мобільності, у яких навчальний заклад бере участь, з’ясувати умови на яких він може взяти участь у такій програмі, які документи для цього потрібні та ін.
  Умови участі у програмах академічної мобільності
  Відбір учасників програм академічної мобільності проводиться, як правило, за конкурсом з урахуванням результатів їх навчання чи професійної діяльності, наукових (творчих) здобутків, знання іноземної мови, додаткових вимог, передбачених договорами, угодами, контрактами, грантами, проектами тощо.
Терміни участі у програмах академічної мобільності зазвичай обмежуються навчальним закладом.
  Важливо! Строк навчання та наукового стажування здобувачів вищої освіти не може перевищувати двох років.
  Результат участі у програмах академічної мобільності
  Після повернення до навчального закладу учасник освітнього процесу надає документ з переліком та результатами вивчення навчальних дисциплін, кількістю кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи та інформацією про систему оцінювання навчальних здобутків, сертифікат або звіт щодо виконання програми викладання, проходження практики, стажування, проведення наукових досліджень, завірений в установленому порядку у вищому навчальному закладі, на базі якого здійснюється академічна мобільність.
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook