Відкрита лекція професора Віктора Забалуєва «Фактори ґрунтоутворення»

20 March 2024, 14:08

     19.03.2024 р. студентам першого  курсу агробіологічного факультету (спеціальність 201 «Агрономія») в очному форматі була прочитана відкрита лекція з дисципліни «Ґрунтознавство з основами геології» на тему: «Фактори ґрунтоутворення». Лектор - завідувач кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. професора М.К. Шикули, доктор с.-г. наук, професор Віктор Забалуєв. 

     В спеціалізованій лекційній аудиторії №53 (Музеї ґрунтів НУБіП України), обладнаній мультимедійними засобами й наочними натурними зразками профілів різних типів ґрунтів з усього світу, студенти ознайомились з чинниками, які необхідні для формування ґрунту як природно-історичного тіла і основного засобу виробництва продукції рослинництва.

     В процесі викладу матеріалу аргументовано розкрито роль кожного фактору ґрунтоутворення, адже якість ґрунту залежить від складу і властивостей гірської породи (материнська порода), дії різноманітних гідротермічних умов (клімат), а також від  кількості і якості біомаси, яка надходить у ґрунт (організми) і від перерозподілу екологічних ресурсів місцевості (рельєф) впродовж певного періоду (абсолютний і відносний вік ґрунту). Було наголошено й на важливість раціонального господарського використання ґрунту, що також є антропогенним фактором ґрунтоутворення.

        Заняття відвідали уповноважена особа агробіологічного факультету доцентка Ірина Свистунова  та науково-педагогічні працівники кафедри, які засвідчили високу явку студентів, високий професійний  рівень та педагогічну майстерність лектора. Лекція прочитана з використанням наочних, технічних аудіо- і відео засобів.  Викладений матеріал викликав жваву дискусію, про що свідчить велика кількість питань, які цікавили студентів.
        Студенти висловили побажання закріпити теоретичні знання під час навчальної практики і лабораторних занять.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook