МЕДІАЦІЯ ЯК ПОТУЖНИЙ ІНСТРУМЕНТ ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

March 18, 2024

    Студентська спільнота факультету аграрного менеджменту отримала унікальну можливість познайомитись з ефективним способом вирішення конфліктів – медіацією. Своїм досвідом та експертністю з бакалаврами й магістрами поділився бізнес та сімейний медіатор, маркетолог і комерсант Олег ТЮРІН.

   Медіації в Україні 30 років. У 2021 році визначення медіації, її основні принципи та процедуру проведення, а також статус медіатора були офіційно закріплені в Законі України “Про медіацію”.
   У форматі обміну думками з елементами гри студенти занурювались у світ медіації, фундаментальними принципами якого є добровільність, самовизначення та рівність прав сторін, конфіденційність, нейтральність,  незалежність та неупередженість медіатора.
   Спікер звернув увагу слухачів на те, що медіація, на відміну від суду, дає клієнтам можливість самостійно шукати та домовлятися про рішення, які будуть прийнятні для кожного з них. Розповів, що медіація працює як з конфліктами, що вже існують, так і на превенцію спорів - передпартнерська медіація. Попередив про те, що медіація не є панацеєю та має певні обмеження.
   Олег ТЮРІН наголосив на тому, що медіатор, в тому числі, допомагає клієнтам почути та зрозуміти, як саме бачить ситуацію кожен з них, прояснити та вербалізувати їх почуття, емоції, ідентифікувати інтереси та потреби клієнтів, допомагає знайти взаємовигідні рішення та пропрацювати ризики.
   Студенти активно включились в обговорення отриманої інформації, ділились власними думками та ідеями.
  На завершення зустрічі Олег ТЮРІН поділився з аудиторією різноманітними посиланнями на додаткову інформацію про комунікаційні навички та наголосив на важливості постійного розвитку навичок конструктивного діалогу.
 
Ольга КОСТЮК, 
доцент кафедри адміністративного
менеджменту та ЗЕД
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook